Lägesbild
En lägesbild är urval av information som sammanställs i form av beskrivningar eller bedömningar av läget. Syftet är att ge överblick, förståelse eller underlag för beslut och åtgärder.
Lägesbilder kan sammanställas för att underlätta förståelse för det inträffade. Med hjälp av lägesbilder kan vi underlätta bedömningar av händelsen och dess konsekvenser för att kunna vidta lämpliga och samordnade åtgärder, enskilt eller aktörsgemensamt. Lägesbilder är därmed betydelsefulla för att kunna nå insikter och förståelse för att hantera konsekvenserna av det inträffade.
Lägesbilder kan användas för att förebygga och hantera konsekvenser av samhällsstörningar vid fred och krig. De består av information som beskriver händelsen, konsekvenser, åtgärder, resurser och aktörer.
Lägesbilder kan användas i interna och externa sammanhang. Lägesbilder, eller interna lägesbilder, används primärt för internt bruk medan samlade lägesbilder används i aktörsgemensamma sammanhang. Samlade lägesbilder består av information från flera aktörer eller flera aktörers lägesbilder.
Definition av lägesbildsbegreppet
Nedan finns en uppdaterad definition av lägesbildsbegreppet. Den uppdaterade definitionen har utgått ifrån behov av tydlighet, begriplighet och att vara framåtblickande, samtidigt som innebörden hänger ihop med den konceptuella grunden och den tidigare definitionen.
Uppdaterad lägesbildsdefinition (pdf)
Produkt: Faktablad – Lägesbild
Faktabladet ger en övergripande bild av vad som avses med lägesbild, syftet med lägesbilder och information om lägesbilder i olika sammanhang.
Produkt: Arbetsprocess för lägesbildsarbete
Bilden visar en generell och kortfattad beskrivning över arbetsprocessen för lägesbildsarbete och de olika moment som genomförs under lägesbildsarbetet. Med bilden ges en överskikt över hur arbetet går till från uppstart till avslut.
Bild över arbetsprocessen för lägesbildsarbete
Arbetet kan delas in i tre övergripande delar: Inramning av arbetet, skapande av lägesbilden och användande av den färdiga lägesbilden. Varje del innehåller tre olika steg som utifrån kontext kan genomföras snabbt av en person, ett fåtal personer eller mer ingående av en grupp personer. Sammanhanget eller behoven kan även innebära att några steg slås ihop, genomförs parallellt eller att det finns behov att gå tillbaka till ett tidigare steg innan det finns bra förutsättningar att fortsätta mot kommande steg.
Bilden kommer i ett senare skede kompletteras med fördjupade texter, mallar, checklistor och andra produkter som mer ingående går igenom arbetet i respektive steg.
-
Referensmaterial
Publikation
Lägesbilder : att skapa och analysera lägesbilder vid samhällsstörningar
Publikationsnummer: MSB770
Utgivningsår: 2016
Den här boken är ett resultat av det arbete kring informationsdelning och lägesbild som bedrivits inom ramen för Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps projekt Ledning och samverkan, LoS. Materi...
Den här boken är ett resultat av det arbete kring informationsdelning och lägesbild som bedrivits inom ramen för MSB:s projekt Ledning och samverkan, LoS.
Materialet syftar till att öka kunskapen kring begreppet lägesbild och hur lägesbilder kan användas i samband med samhällsstörningar. Ambitionen är att ge fördjupad kunskap genom teoretisk förankring samt praktikbaserade insikter kring de utmaningar som är förknippade med att skapa lägesbilder.
Målgruppen utgörs av de personer ute i olika verksamheter som ansvarar för hantering av lägesbild, men som också har en vilja att avsätta tid till studier och reflektion. Texterna är därför riktade till experter, utbildare och studenter som arbetar med eller intresserar sig för ledning och samverkan inom svensk krisberedskap.
Senast granskad: 14 juni 2023