Värmebölja
Värmeböljor leder till en ökad dödlighet, särskilt för utsatta grupper. Det är framförallt äldre personer som löper stor risk att drabbas. Påverkan på samhällsviktiga verksamheter utanför vårdsektorn kan också bli betydande vid en värmebölja. MSB har genomfört ett flertal studier om effekterna av värme på samhällsviktiga verksamheter i Sverige.
Temperaturen förväntas stiga
Medeltemperaturen i Sverige förväntas stiga med 3-5 grader till 2080-talet jämfört med åren 1960-1990.
Varningstjänst för värmebölja
Vädervarning för höga temperaturer utfärdas av SMHI. Detta för att ge vårdsektorn, riskgrupper och allmänheten bättre möjlighet att förbereda sig när temperaturen förväntas vara hög under en längre tid.
Följande varningskriterier används
- Meddelande om höga temperaturer: prognosen visar att maxtemperaturen ligger på minst 26 plusgrader tre dagar i följd.
- Klass 1-varning för mycket höga temperaturer: prognosen visar att maxtemperaturen ligger på minst 30 plusgrader tre dagar i följd.
- Klass 2-varning för extremt höga temperaturer: prognos som visar en maxtemperatur på minst 30 plusgrader i fem dagar i följd och/eller att maxtemperaturen ligger på minst 33 plusgrader tre dagar i följd.
Mer information om värmebölja finns på SMHI:s webbplats
Rapporter och studier
Rapporter och studier om värmeböljor
- Värmeböljors påverkan på samhällets säkerhet: en kunskaps- och forskningsöversikt med fokus på Sverige och konsekvenser utanför hälsoområdet
- Hur värme påverkar samhällsviktiga sektorer : konsekvenserna av en värmebölja i Örebro län för transporter, skydd och säkerhet samt dricksvattenförsörjning
- Hur värme påverkar tekniska system: möjliga konsekvenser av en värmebölja på elförsörjning och järnvägstransporter
- Värmens påverkan på samhället: en kunskapsöversikt för kommuner med faktablad och rekommendationer vid värmebölja