Tjänsteman i beredskap (TiB)
Detaljer
Målgrupp
För dig som arbetar som Tjänsteman i beredskap (TiB) eller motsvarande inom offentlig sektor, eller kan komma att tjänstgöra i denna funktion eller motsvarande på lokal, regional eller nationell nivå.
Förkunskaper
Du bör ha kunskap om vilka uppgifter och ansvarsförhållanden för TiB som råder inom din organisation i förhållande till samhällets krisberedskap.
Kostnad
Kursavgiften är 9 000 SEK exklusive moms.
Hur påverkas denna kurs med anledning av covid-19?
Kurstillfället i april
Kursen genomförs på distans via e-mötesverktyget Zoom som man kan nå via webbläsare. Kursens upplägg för genomförande på distans är under bearbetning och utveckling för att skapa en så bra lärandesituation som möjligt. Det innebär att kursen startar redan på måndag efter lunch med uppstart kl. 14:00-16:00, även om angivna kursdatum är tisdag-torsdag. Den totala kurslängden är densamma men kommer att fördelas över fyra dagar istället för tre. Du får detaljerad information om programmet i ditt välkomstbrev men vi ber dig boka även måndag eftermiddag i din kalender.
Inför vårens utbildningar har MSB vidtagit ett antal åtgärder med anledning av covid-19-pandemin och de skärpta allmänna råden i flera regioner. Kursupplägget kan komma att ändras och bedrivas endera som platsbunden eller på distans. Bland annat ska distansalternativ väljas i första hand. För de kurser som inte kan genomföras på distans ska platsundervisning bedrivas med stöd av särskilt framtagna hygienrutiner eller kursen kan komma att ställas in.
Information om eventuell ändring av kursupplägg informeras via e-post till anmälda/antagna deltagare.
MSB konstaterar att händelseutvecklingen är föränderlig och att vi kan få anledning att göra en förnyad bedömning på inrådan av Folkhälsomyndigheten.
Frågor kan ställas till utbildning@msb.se
Bakgrund
Vid en samhällsstörning är det av yttersta vikt att samhällets aktörer snabbt kommer igång och agerar. Tjänsteman i Beredskap (TiB) är en funktion som kan nås dygnet runt, året runt och som ska initiera och samordna det inledande arbetet för att upptäcka, verifiera, larma och informera vid allvarliga kriser.
Upplägg och omfattning
Kursen omfattar tre dagars utbildning och genomförs med fokus på aktivt lärande genom samarbete. Kursen genomförs nätbaserat eller platsbundet. Kursen varvar föreläsningar, diskussioner och scenarioövningar.
För att tillgodogöra sig kursinnehållet på bästa sätt ska kursdeltagaren innan kursstart förbereda sig genom att göra ett antal uppgifter, bland annat att inhämta information om hur TiB-funktionen är utformad i den egna organisationen. Deltagaren bör avsätta 3-4 timmar för detta arbete innan kursstart.
Kursplan Tjänsteman i beredskap
Kursanmälan
- Anmälan görs via vår webbplats
- Sista anmälningsdag anges på respektive kurstillfälle.
- Efteranmälningar accepteras i mån av plats.
I och med att du anmäler dig till kursen samtycker du till att dina personuppgifter registreras i MSB:s utbildningsregister. Uppgifterna behandlas i syfte att säkerställa vårt åtagande mot dig samt för utskick av information och erbjudanden via e-post.
Urval
MSB förbehåller sig rätten att göra ett urval bland de anmälda för att skapa en jämn fördelning av representerade aktörer vid kursen och med hänsyn till jämställdhets- och mångfaldsperspektiv.
Inställd kurs
MSB kan komma att ställa in en kurs vid för få anmälningar.
Betalning
Betalning sker mot faktura med betalningsvillkor 30 dagar efter fakturadatum. Betalning ska vara MSB tillhanda senast på förfallodagen.
Kunden ska omgående skriftligen meddela MSB om fakturan anses felaktig.
Från förfallodagen debiteras ränta med gällande diskonto +8 %.
Om betalning ej sker trots påminnelser tillkommer inkassokostnader.
-
Återbudsregler för kurser som genomförs av MSB
MSB har beslutat om återbudsregler för kurser som genomförs av MSB.
Reglerna gäller för Grundutbildning för räddningstjänstpersonal i beredskap Grib, förordningsreglerade kurser för räddningstjänst som inte är studiemedelsberättigade samt övriga kurser.
Med förordningsreglerade kurser för räddningstjänst som inte är studiemedelsberättigade menas Räddningsledare A, Räddningsledning B samt Tillsyn och annan olycksförebyggande verksamhet A och B. Med övriga kurser menas avgiftsbelagda kurser, detta gäller också för kurser som genomförs av Försvarshögskolan på uppdrag av MSB.
Avbokning/återbud ska göras skriftligt till Enheten för utbildningssamordning på utbildning@msb.se.