Till innehåll på sidan

Stormdrabbade Madagaskar 2022

Den tropiska cyklonen Batsirai gick den 5 februari in över sydöstra Madagaskar med regn och kraftiga vindar, vilket orsakat stor förödelse. Därför skickade MSB experthjälp till området.

Cyklonen Batsirai har drabbat hundratusentals människor, varav närmare 62 000 har tvingats lämna sina hem och ett 90-tal har omkommit. Ovädret har även orsakat skador på infrastruktur med förstörda hus och avbrott i elförsörjningen.

Madagaskar har bett om internationellt stöd i katastrofen, MSB skickade expertstöd den 8 februari.

MSB stöttar med materiel och personal

I insatsen ingår experter till EU:s behovsbedömningsteam, bland annat  logistiker, säkerhetsrådgivare och en it-expert. Såväl som ett ytterligare tekniskt stödteam som anlände Antananarivo, huvudstaden i Madagaskar, natten mot söndag den 13 februari.

MSB:s tekniska stödteam har bland annat haft med sig sambands- och kontorsutrustning, för att stödja EU:s kris- och behovsbedömningsteam, European Civil Protection Team (EUCPT) på plats, i deras arbete med att bedöma och förmedla behov av internationell hjälp till landet från EU:s medlemsstater. Arbetet sker även i nära samarbete med landets myndigheter och FN.

Området kring Mananjary, som ligger i regionen Vatovavy i den östra delen av Madagaskar, är hårt drabbat. Hjälporganisationer samlas i området. EUCPT förbereder ett team bestående av fem personer för att resa till området. Olika hjälporganisationer delar upp områden geografiskt och efter behov. Det är mycket information som flödar. Under arbetet behöver teamet samtidigt följa inkommande rapporter och väderhändelser.

I arbetet ingår att genomföra behovs- och skadebedömningar, stärkning av responsens samordning samt möjliggörande för att nödsändningarna till landet ska ha kommit fram till de drabbad områdena.

MSB har även två miljörådgivare på stand-by för utresa. Stödet ingår i EU:s civilskyddsmekanism, där bland annat Sverige ingår. Transporten har skett med finansieringsstöd från EU.

Personalen förväntas vara på plats till början av mars.

Bakgrund

Madagaskar är regelbundet utsatt för tropiska cykloner, varav Ana drog fram för två veckor sedan och orsakade 58 dödsfall. Ana beräknas ha drabbat totalt 131 000 människor, varav 71 000 människor behövde omlokaliseras

Insatsen finansieras av Sida

Fakta om ERCC

ERCC har till uppgift att analysera och värdera information om händelser både inom och utanför EU. ERCC koordinerar också medlemsländernas begäran om hjälp samt meddelar det drabbade landet vilken hjälp som går att få.

MSB tar emot alla förfrågningar från ERCC och förmedlar regelbundet svenskt stöd till länder som drabbats av katastrofer och kriser. Sverige har också fått hjälp med internationellt stöd via ERCC både vid stormen Gudrun 2005, skogsbranden i Västmanland 2014 och vid de massiva skogsbränderna 2018 då vi tog emot både flygande resurser och markstyrkor från flera länder.

Presstjänst

MSB:s presstjänst och kommunikationsberedskap är tillgänglig för media och journalister dygnet runt: 010-240 44 44, kommunikation@msb.se.

Senast granskad: 10 februari 2022

Till toppen av sidan