Räddningstjänst under höjd beredskap - RUHB
Detta handlar bland annat om att analysera hoten, bestämma ambitionsnivå, inventera behovet av resurser samt utbildning och övning. För de särskilda krav ett krig ställer krävs bland annat uppbyggnad av kompetens, säkerställande av personaltillgång genom krigsplacering samt tillgång till rätt materiel.
MSB har tagit fram en första vägledning för räddningstjänst under höjd beredskap med fokus på kontinuitetshantering som stöd till den inledande planeringen och fortsatta utvecklingsarbeten. För att underlätta planeringen för räddningstjänst under höjd beredskap finns ett planeringsunderlag i form av scenariobeskrivningar, som bygger på en fördjupning av det så kallade typfall 4 och 5.
Erfarenheter vi hittills har dragit från coronasituationen
Räddningstjänst under höjd beredskap – RUHB : Del 1. Vägledning som stöd för inledande planering och fortsatt utvecklingsarbete
Publikationsnummer: MSB1456
Utgivningsår: 2020
Med anledning av det förändrade säkerhetspolitiska läget beslutade regeringen den 10 december 2015 att Försvarsmakten (FM), Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och övriga berörda civila ...
Kontakt
Filmserie
Räddningstjänst - en samhällsviktig verksamhet
Kommunens organisation för räddningstjänst är en samhällsviktig verksamhet MSBFS 2020:3 och allmänna råd MSBFS 2020:4. Vid höjd beredskap eller en omfattande samhällsstörning, där allt ställs på sin spets, handlar kontinuitetshantering handlar om att planera för att kunna upprätthålla sin verksamhet på en tolerabel nivå, oavsett vilken störning än den utsätts för, till exempel när personalen inte kommer till jobbet, lokalerna inte går att använda eller att samhället drabbas av elbortfall, eller pandemi etcetera.
Vi jobbar nu vidare med nästa vägledning i serien som heter "Vägledning för planering av räddningstjänst under höjd beredskap vid samhällsviktig verksamhet". Parallellt med det arbetet tar vi med oss de lärdomar och erfarenheter som gjorts under coronasituationen.
Scenarier för kommuner och kommunal räddningstjänst under höjd beredskap
Rapporten presenterar ett scenariopaket som kan användas av kommuner i arbetet med att planera för räddningstjänst under höjd beredskap och krig, samt av länsstyrelserna och MSB för att effektivt kunna stötta kommunerna i detta arbete. Scenariopaketet består av ett grundscenario, typhändelser och ett frågebatteri.
Scenarier för kommuner och kommunal räddningstjänst under höjd beredskapSom ett första steg rekommenderar MSB att kommunens organisation för räddningstjänst, inom ramen för vad som är rimligt, utvecklar arbetet med kontinuitetshantering. Detta innebär planering för hur verksamheten ska kunna upprätthållas vid exempelvis elbortfall, bränslebrist, personalbortfall etcetera.
I kapitel 8 i Lagen om skydd mot olyckor finns de delar som faller under kommunal räddningstjänst om Sverige skulle hamna under höjd beredskap. Bland annat kan man läsa att indikering, sanering och andra åtgärder för skydd mot kärnvapen och kemiska stridsmedel hamnar hos räddningstjänsten. Detta och mycket annat är något som räddningstjänsterna måsta ta höjd för.
Om du har ett 90 sekunder-abonnemang kan du se filmen i sin helhet på 90 sekunder Play.