Frågor och svar om utomhusvarning och VMA
-
Vad ska jag göra vid utomhusvarningen och signalen Viktigt Meddelande?
- Om du hör signalen ska du:
- Gå inomhus.
- Stänga alla dörrar, fönster och om möjligt ventilation.
- Lyssna på Sveriges Radios P4 eller se på TV eller Text-TV.
- Du kan också gå in på webbplatsen Krisinformation.se för att få mer information.
- Du kan också få information från informationsnumret 113 13.
Numret 112 ska endast användas vid akut fara! Du ska inte använda det för att få mer information.
Tänk också på att vid en allvarlig händelse är det lätt att rykten och desinformation sprids. Om du misstänker att en uppgift inte är sann, ska du inte sprida den. Kontrollera alltid källan om du känner dig osäker.
-
Hur ofta provas signalen Viktigt meddelande?
För att kontrollera att signalen fungerar, provas den fyra gånger per år. Samtidigt görs allmänheten uppmärksam på att signalen finns. Tidpunkten för testerna är den första helgfria måndagen i:
- mars
- juni
- september
- december
-
Varför provas signalen Viktigt meddelande?
Systemet och tekniken provas samtidigt i hela landet för att de personer som ska aktivera ljudsändarna ska få träna på hur det ska göras samt för att kontrollera att tekniken fungerar. Om det visar sig då att något inte fungerar ska det rättas till.
-
Varför kallas signalen Viktigt meddelande för Hesa Fredrik?
Första gången signalen testades 1931, lär en krönikör på tidningen Dagens Nyheter som hette Oscar Fredrik Rydqvist ha påpekat att signalen var lika hes som han själv var vid testtillfället.
-
När slutade signalen Viktigt Meddelande att provas varje månad?
Efter andra världskriget började larmet provas kvartalsvis. Då var det flyglarmet som provades. 1986 infördes signalen viktigt meddelande för att få en mer civil användning av systemet, till skillnad från flyglarmet.
-
Hur fungerar provet för Viktigt meddelande? Är det någon som trycker på en knapp?
Ja, det är en manuell hantering som räddningstjänsten har hand om, men signalen kan även utlösas från SOS Alarm.
-
Vad är det för skillnad på signalerna Viktigt meddelande, flyglarm och beredskapslarm?
Signalerna ljuder på olika sätt. Här kan du läsa om de olika signalerna.
Viktigt meddelande
7 sekunder signal med 14 sekunders uppehåll. Repeteras 6 gånger.
Flyglarm
Ljuder stötvis: 2 sekunder signal med 2 sekunders uppehåll under 1 minut.
Beredskapslarm
30 sekunder med 15 sekunders uppehåll under 5 minuter.
Faran över
En lång signal i 30 sekunder.
-
Vad ska jag göra om jag tror mig hört signalen Viktigt meddelande på annan tid än när den ska provas?
Tänk på att det finns många olika ljud som kan misstas för att vara en VMA-signal, exempelvis varningar om sprängningar på byggarbetsplatser, ljud från tåg och larm från industrier.
Om du hör en signal eller ljud som du misstänker är Hesa Fredrik så lyssna på Sveriges Radio P4, titta på SVT eller titta Krisinformations webbplats. Om det inte kommer någon information i dess kanaler, är det inte signalen Viktigt meddelande du hört utan någon annan signal.
Webbplatsen Krisinformation.se
-
Vem bestämmer att signalen Viktigt meddelande ska sändas?
Det är kommunala räddningschefen eller räddningsledaren som beslutar det.
-
Vem bestämmer var ljudsändarna ska placeras?
Det är varje enskild kommun som bestämmer, utifrån deras risk- och sårbarhetsanalys. Om något förändras i en kommun, som att nya
områden byggs, kan kommunen ansöka hos MSB om nya ljudsändare. -
Hur många kan höra signalen Viktigt meddelande?
Av Sveriges befolkning bor cirka 50 procent inom hörbart avstånd från en ljudsändare så att de kan höra signalen om de befinner sig utomhus.
-
Jag hörde inte det senaste testet för Viktigt meddelande, vem ska jag anmäla det till?
Om du inte hörde signalen när det provades ska du vända dig till din kommunala räddningstjänst. De ansvarar för drift, underhåll och test av systemet.
-
Jag hör inte signalen Viktigt meddelande inomhus!
Beroende på var du bor kan signalen viktigt meddelande höras lägre om du är långt från närmaste ljudsändare. Systemet är designat för att varna utomhus och hörs inte alltid inomhus.
-
Går det att ha ett talat meddelande istället för signalen Viktigt meddelande?
Ja, om det finns en elektronisk ljudsändare. Vid utbyte av ljudsändare ersätts de äldre tryckluftsdrivna med nya elektroniska, som kan ha upp till 8 förinspelade talade meddelanden. Cirka 2000 av landets 4200 ljudsändare är av elektronisk typ, spridda över hela landet.
-
Har signalen Viktigt meddelande någon gång använts för att varna för pågående brott eller attack?
Nej, men polisen har gått ut med VMA i radio och TV för farlig person utomhus, samt väska med okänt innehåll på ett torg.
-
Många kan uppleva signalen som skrämmande. Vem ansvarar för att informera till exempel de människor som upplevt krig i sina hemländer?
Det är kommunerna som är ansvariga för att genomföra testet och ge information om det till sina invånare.
-
Vad är VMA?
VMA kallas den information som Sveriges Radio sänder när Utomhusvarningen Viktigt Meddelande ljudit.
-
Hur många riktiga VMA utfärdas i Sverige per år?
Olyckor och andra händelser som föranleder att Sveriges Radio sänder ett VMA sker med jämna mellanrum. Oftast på grund av brand eller utsläpp av farliga ämnen. Det brukar skickas ut omkring 40 VMA i radio och TV per år över hela Sverige.
-
Jag är hörselskadad, hur får jag veta att det har gått ett larm där jag bor?
VMA skickas oftast också ut som sms till mobilen om något allvarligt händer i området där du befinner dig. Du behöver inte anmäla dig någonstans för att få dessa sms.
Det pågår också fler andra arbeten att få fram ett komplement som även är tillgängligt för hörselskadade.
-
Skickas VMA ut som sms?
Ja, sedan 1 juli 2017 kan du få sms till mobilen om något allvarligt händer i området där du befinner dig.
-
Vem sköter om utskick av VMA som sms?
Det är SOS Alarm som skickar ut VMA som SMS.
Du behöver inte anmäla dig någonstans för att få dessa sms.
Den som begär VMA bestämmer även över vilket område som SMS skickas ut till.Via mobilnätsoperatörerna bestäms positionen på de mobiltelefoner som befinner sig inom området och ett SMS skickas ut till dessa. SOS Alarm får endast information om hur många mobiltelefoner som befinner sig i området, samt uppföljning om antalet nådda mobiltelefoner. Systemet lagrar inga personuppgifter och all information raderas efter att händelsen är avslutad.
-
Jag fick inget sms vid ett VMA?
Meddelande i SMS är det samma som läses upp i radio och visas i TV. Nätoperatörerna har inte sina master på samma ställe, därför kan meddelandet komma ut olika beroende på vilken nätoperatör du har. Placering av nätoperatörernas master är hemliga och kan inte ses av SOS Alarm när de väljer område. Om området är litet kan det vara så att det inte finns någon mast för någon operatör i området då skickas det inte ut något meddelande på denna operatörs mobiltelefoner.
Det kan också vara så att mobiltelefonen är uppkopplad mot en mast utanför området, fastän du befinner dig inom det, då får du heller inget meddelande eftersom systemet tror att du befinner dig utanför området.
-
Varför testas inte VMA via sms?
Det går inte att testa informationen via SMS vid kvartalsprov eftersom det då skulle skickas ut ett SMS till alla abonnemang registrerade hos mobiloperatörer i Sverige. Det skulle därmed ställa till problem hos dem.
Sammanlagt finns det finns cirka 12 miljoner abonnemang hos operatörerna, vilket skulle ta för lång tid att få ut. -
Varför används inte tekniken Cell broadcasting istället för sms?
MSB:s förslag på kompletterande system för textmeddelanden är Cell Broadcasting för VMA, som också finns specificerat som standard och ibland kallas för EU-Alert. Både MSB och SOS Alarm har uppvaktat regeringen om ett införande av EU-Alert, men ännu inte fått gehör för detta. Vid ett införande kommer det finnas både EU-Alert och SMS, då de systemen fungerar parallellt med varandra och har olika fördelar.
-
Vid ett VMA ska jag lyssna på radion, men vad händer om radion digitaliseras?
Sveriges Radio P4 är beredskapskanal, alltså din lokala P4-station. Förslaget med digitalradio har utretts, men för närvarande har regeringen valt att inte gå vidare med det.