Utomhusvarning - Hesa Fredrik
Systemet för utomhusvarning, Viktigt Meddelande, som populärt kallas för "Hesa Fredrik", finns för att varna allmänheten både under höjd beredskap och i fredstid.
På den här sidan
VMA via utomhussystemet är det mest kända varningssystemet. Det testas fyra gånger per år.
Test av utomhusvarningen Hesa Fredrik
Utomhusvarningen testas den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december klockan 15:00.
Klockan 15:05 kommer signalen ”Faran över”, en signal på 30 sekunder.
Så här låter de olika signalerna
Signal i 7 sekunder och paus i 14 sekunder. Upprepas 6 gånger. Slutar efter 2 minuter.

Lyssna: viktigt meddelande (mp3)
Gör så här om signalen hörs i ett skarpt läge
- Gå inomhus.
- Stäng alla fönster, dörrar och om möjligt ventilation.
- Lyssna på Sveriges Radio P4 eller se på tv eller text-tv.
- Ta del av information på webbplatsen Krisinformation.se.
- Ta del av information från informationsnumret 113 13.
Andra signaltyper för utomhusvarning
Förutom VMA har ljudsystemet för utomhusvarning andra typer av signaler.
Beredskapslarm
Signal i 30 sekunder och paus i 15 sekunder. Slutar efter 5 minuter.

Gör så här om beredskapslarmet hörs i ett skarpt läge:
Gå in. Lyssna på Sveriges Radio P4. Beredskapslarm betyder att det är högsta beredskap i hela landet. Du som är värnpliktig eller civilpliktig ska genast ta dig till den plats du fått besked om i din krigsplaceringsorder. Är du krigsplacerad på din arbetsplats ska du följa arbetsgivarens anvisningar.
Flyglarm
Korta signaler i 1 minut.

Gör så här om signalen hörs i ett skarpt läge:
Ta dig genast till närmaste skyddsrum, källare eller annan skyddad plats. Du har bättre skydd inomhus än utomhus, främst i ett rum utan fönster.
Faran över
Lång obruten signal i 30 sekunder.

Ansvar för utomhusvarning
Det är MSB som äger systemet för utomhusvarningen. På uppdrag från MSB sköter kommunen om drift och underhåll, samt ansvarar även för utplaceringen av de ljudsändare som finns i kommunen. Ljudsändarna sitter främst i kommunens tätort, men kan även förekomma på andra ställen i kommunen.
Byte till elektroniska ljudsändare
För att få ett ljud som tränger igenom bakgrundsljuden bättre byts de gamla tryckluftsdrivna ljudsändarna ut mot elektroniska av MSB. De nya elektroniska ljudsändarna har en annorlunda ljudkaraktär och låter mer skorrande än de gamla. De elektroniska ljudsändarna kan även förmedla upp till åtta olika förinspelade meddelanden som då finns lagrade i varje ljudsändare.
Hela systemet för utomhusvarning är skyddat för elektromagnetiska pulser och klarar av strömavbrott upp till sju dagar.
Tryckluftsdriven ljudsändare placerad på tak
Här finns ljudsändarna
Det finns cirka 4400 varningsanläggningar fördelade på 239 av landets 290 kommuner. De kommuner som har utomhusvarning är de som var krigsmål under andra världskriget samt nya kommuner som har blivit det eller har farlig verksamhet och därmed behöver kunna varna allmänheten utanför anläggningens ansvarsområde.
Via MSB:s kartportal kan du hitta de ljudsändare som finns i Sverige. Nyligen installerade ljudsändare kan saknas på kartan. Zooma in den ort du är intresserad av.
MSB:s kartportal med alla ljudsändare
Ombyggnation i fastighet som har Hesa Fredrik
Det är den kommunala räddningstjänsten som sköter om drift och underhåll. Vid arbete i en fastighet med en ljudsändare på ska man kontakta räddningstjänsten för hjälp med att stänga av eller tillfälligt flytta under arbetet i fastigheten.
Jag hör inte ljudsändarna
Om du inte hör ljudsändarna under kvartalsprovet, kan det vara så att du befinner sig för långt bort från närmaste ljudsändare, eller att det inte finns några i närheten där du befinner dig. En ljudsändare hörs cirka 400 meter från dess placering. Om du befinner dig inomhus är det inte säkert att signalen hörs.
Systemet för utomhusvarning är som det låter - en signal för att varna allmänheten utomhus. Det är alltså inte tänkt att signalen ska höras inomhus, även om den i många fall gör det. Med dagens byggteknik och goda ljudisolering är det inte möjligt att få ett system som även kan höras inomhus, då ljudtrycket utomhus skulle bli skadligt för allmänhet som befinner i närheten av en ljudsändare.
Om du inte hör, eller det inte finns utomhusvarning där du bor, men du anser att det borde finnas en, kan du kontakta kommunens säkerhetssamordnare eller räddningstjänst. Om kommunen anser att det finns behov av fler ljudsändare eller utomhusvarning, kan de ansöka om detta hos MSB.
Falsklarm
Det finns många system som har en liknande signal som utomhusvarningen, till exempel sirener på lok eller vid sprängningar med mera. Om du hör en signal som låter som utomhusvarning, men det inte är med 7 sekunders ljud och 14 sekunders uppehåll, så är det troligt att något annat system ljudit. Signalen Viktigt Meddelande sänds alltid med detta intervallet. Signalen viktigt meddelande återföljs alltid av ett meddelande i radions P4.
Felanmälan vid falsklarm
Om du tror att du hört ett falsklarm ska den lokala räddningstjänsten meddelas om detta. Uppge tidpunkt samt om möjligt adress eller byggnad. Den lokala räddningstjänsten kommer att meddela MSB och en utredning kommer att startas.
Rekommendationen om att stänga av ventilation om möjligt
Det kan vara komplicerat att stänga av ventilationen i flerfamiljshus och exempelvis i skolor. I många fall kan du inte själv stänga av ventilationen, men det går alltid att stänga av köksfläkt och eventuell badrumsfläkt samt stänga tilluftventiler runt eller i fönstren om sådana finns.
Det du också kan göra är att försöka täppa igen till- eller från-luftventiler i bostaden eller lokalen för att på så sätt minska inkommande luft.
Fastighetsägare kan sätta upp stoppknappar på strategiska lägen, som till exempel trapphus, särskilda rum och liknande, för att underlätta vid avstängning av ventilationen vid en akut händelse. Den här metoden har MSB testat i flerfamiljshus i Karlstad.
Kring just detta kan inte MSB ge generella rekommendationer, det är upp till varje fastighetsägare att lösa detta, eftersom det finns många olika typer av ventilationssystem.