Finansiering och anslag 2:4 Krisberedskap
Varje år ger regeringen MSB i uppdrag att fördela cirka en miljard kronor genom anslag 2:4 Krisberedskap för att stärka samhällets krisberedskap och försvarsförmåga.
Anslaget är ett av de viktigaste ekonomiska styrinstrumenten för att intensifiera arbetet med krisberedskap och civilt försvar.
Anslaget fördelas till:
Myndigheter för utvecklings- och samverkansprojektLänsstyrelser för fleråriga sammanhållna projektKommuner enligt särskilda överenskommelserRegioner enligt särskilda överenskommelserFrivilliga försvarsorganisationer för utbildningForskning och forskningsutlysningar
-
Så fördelades anslag 2:4 Krisberedskap år 2021
Anslag 2:4 Krisberedskap har finansierat verksamhet om 1 270 452 tkr under år 2021.
-
Så fördelades anslag 2:4 Krisberedskap år 2020
Diagram över fördelningen 2020 Diagram över fördelningen 2020
-
Så fördelades anslag 2:4 Krisberedskap år 2019
År 2019 fördelades sammanlagt 390 miljoner kronor på ett- till treåriga projekt hos myndigheter. Det ska bidra till att särskilt viktiga funktioner i samhället fungerar även vid stora påfrestningar.
Storsatsning på Totalförsvarsövningen 2020
Under 2020 kommer många bli inblandade i TFÖ som är en prioriterad satsning såväl nationellt som lokalt och regionalt MSB fördelar 170 miljoner till centrala myndigheter och länsstyrelser för att både kunna förbereda för och delta i övningen.
Långsiktiga projekt för länsstyrelser
En särskild satsning har gjorts på länsstyrelserna för att ge dem förutsättningar att arbeta långsiktigt med aktörerna i länen. Länsstyrelserna får sammanlagt 340 miljoner för kommande fyra år från anslaget. Det ska främst användas för stöd till kommuner och regioner i deras arbete med att utveckla krisberedskap och civilt försvar, till exempel hjälpa dem med deras geografiska områdesansvar, krigsorganisation och krigsplacering, utbilda i totalförsvar och stärka säkerhetsskyddet.
Överenskommelser med kommuner och landsting
Kommuner och landsting får ersättning i juni enligt särskilda överenskommelser mellan MSB och SKR. Kommuner får 310 miljoner och regioner får 30 miljoner för uppgifter som stärker krisberedskap. Dessutom får kommuner och regioner ytterligare sammanlagt 130 miljoner för att stärka det civila försvaret. Fokus under ligger på totalförsvarsutbildning, säkerhetsskydd, krigsplacering och utveckling av en krigsorganisation, uppgifter som ska vara genomförda 2020. Många kommuner och regioner förväntas även delta i TFÖ 2020.
Frivilliga försvarsorganisationer
Frivilliga försvarsorganisationer är en viktig resurs vid svåra samhällsstörningar. De är en del av det civila försvarets personalförsörjning och förstärker såväl förmågan som uthålligheten hos ansvariga aktörer. De får 57 miljoner i ersättning för att genomföra uppdrag såsom att rekrytera nya medlemmar, utbildning, övning och att upplysa i försvarsfrågor. Till exempel för att utbilda bandvagnsförare, stabsassistenter eller för att vidareutbilda piloter som ska fotografera händelser från luften.
Utvärderingar
Temabaserade utvärderingar för att studera effekterna av de projekt som fått finansiering via anslaget.
Inriktning och samordning - Fördjupad uppföljning 2017
Nyttan av nätverk - Utvärdering 2015