Regeringsuppdrag
MSB får fortlöpande uppdrag från regeringen som rör vårt verksamhetsområde, samt möjlighet att lämna synpunkter på regeringens förslag till nya och ändrade regler.
Varje år får MSB i uppdrag av regeringen att utreda olika frågor. Här listas de regeringsuppdrag som MSB arbetar med just nu. När ett uppdrag är klart och redovisat till regeringen flyttas informationen till sidan Besvarade regeringsuppdrag.
Besvarade regeringsuppdragVissa regeringsuppdrag återkommer årligen, dessa återfinns i regleringsbrevet.
MSB:s regleringsbrev på Ekonomistyrningsverkets webbplats
Pågående regeringsuppdrag
-
Uppdrag att utveckla en standardiserad metod för skyfallskartering i tätorter
Uppdrag att utveckla en standardiserad metod för skyfallskartering i tätorter
Regeringen gav i juli 2022 MSB i uppdrag att utveckla en standardiserad metod för skyfallskartering i tätorter. I uppdraget ingår att tillämpa metoden på redan genomförda skyfallskarteringar och att tillgängliggöra resultaten så att de blir jämförbara ur ett nationellt perspektiv. Inom ramen för uppdraget ska också förslag lämnas på hur en nationell samordning av skyfallskarteringar kan utvecklas och förvaltas.
Uppdraget ska genomföras i samverkan med länsstyrelserna. MSB ska inhämta de underlag som behövs för att genomföra uppdraget från Boverket, SMHI och andra berörda myndigheter. Uppdraget ska redovisas senast den 15 december 2023.
-
Uppdrag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap att lämna förslag på åtgärder för att stärka det civila försvaret
Regeringen ger MSB i uppdrag att lämna förslag på åtgärder som kan vidtas för att stärka det civila försvaret i budgetpropositionen för 2023. Redovisningen kan innehålla både redan planerade åtgärder som kan tidigareläggas och förslag på vilka eventuella ytterligare åtgärder som kan vidtas för att stärka det civila försvaret. Åtgärderna ska redovisas i prioritetsordning och redovisningen ska innehålla bedömningar av kostnader samt tidsåtgång för genomförandet av respektive åtgärd.
-
Uppdrag att redovisa användningen av anslaget 2:2 Förebyggande åtgärder mot jordskred och andra naturolyckor
I regleringsbrevet för 2022 fick Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i uppdrag att lämna en redovisning av användningen av anslaget 2:2 förebyggande åtgärder mot jordskred och andra naturolyckor till regeringen. Som den första delen av uppdraget har MSB lämnat ett förslag på författningsreglering av anslaget.
Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Justitiedepartementet) senast den 1 mars 2023. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ska även lämna förslag på författningsreglering av anslaget, denna del av uppdraget ska redovisas senast den 1 april 2022.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ska i genomförandet av uppdragets båda delar samverka med Statens geotekniska institut och Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut.
Redovisning av användningen av anslaget 2 2, Del 1 - förslag på författningsregleringTa del av första delredovisningen under besvarade regeringsuppdrag
-
Uppdrag att planera och förbereda vidare utveckling och etablering av Rakel G2 (MSB 2021-12010)
MSB och Trafikverket har fått i uppdrag att planera och förbereda vidare utveckling och etablering av Rakel G2 i syfte att kunna tillhandahålla nästa generations säkra, robusta och tillgängliga kommunikationslösning för aktörer inom allmän ordning, säkerhet, hälsa och försvar, samt för att kunna ersätta det befintliga Rakelsystemet.
Uppdraget ska genomföras med stöd av affärsverket Svenska kraftnät. Arbetet ska utgå från det förslag som MSB redovisade i februari 2021.
Uppdraget ska delredovisas till regeringen senast den 1 mars 2022 och slutredovisas senast den 1 februari 2023.
-
Uppdrag att utbilda ungdomar i krisberedskap och civilt försvar (MSB 2021 – 07667)
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har fått i uppdrag att utbilda ungdomar i krisberedskap och civilt försvar. MSB ska utforma och genomföra en digital utbildning som ska vara frivillig och erbjudas ungdomar det år de fyller 16.
Utbildningen ska ge:
- En grundläggande orientering i hur Sveriges krisberedskap samt civilt försvar är uppbyggt.
- Kunskap om vilken förväntan som finns på individers hemberedskap för att kunna klara sig under allvarliga händelser i samhället.
- En grundläggande kunskap om hur den enskilde kan bidra till krisberedskapen och det civila försvaret och utbildningen ska komplettera den information som ges om militärt försvar i samband med mönstring. Hur man på olika sätt kan bidra till totalförsvaret.
MSB ska under uppdragets genomförande samverka med Försvarsmakten, Totalförsvarets plikt- och prövningsverk, frivilliga försvarsorganisationer och andra berörda aktörer.
Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Justitiedepartementet) senast den 31 december 2022.
-
Uppdrag till MSB, FMV och Socialstyrelsen avseende rescEU-lager för sjukvårdsmateriel (MSB 2020-15173)
Regeringen ger Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i uppdrag att hysa ett lager för sjukvårdsmateriel inom ramen för EU:s civilskyddsmekanism/rescEU. Uppdraget ska genomföras i samverkan med Försvarets Materielverk och Socialstyrelsen.
Uppdraget ska pågå till minst den 1 september 2025.
-
Inrätta ett säkert och robust kommunikationssystem för samhällsviktiga aktörer - 2 uppdrag (MSB 2020-09683, MSB 2020-10138)
Regeringen har den 25 juni beslutat två uppdrag MSB som blir startskottet på arbetet för att utveckla ett robust och effektivt kommunikationssystem för samhällsviktiga aktörer.
Uppdrag 1: Anskaffa och tillhandahålla tjänster för mobil datakommunikation till användare av Rakelsystemet
MSB ska anskaffa och tillhandahålla tjänster för mobil datakommunikation till användare av radiokommunikationssystemet Rakel.
Uppdraget ska slutredovisas när det finns ett fungerande system för tjänster för mobil datakommunikation för användare av Rakelsystemet, dock senast den 1 september 2022.
Uppdrag 2: Analysera det samlade behovet av ett utvecklat och säkert kommunikationssystem för olika aktörer
MSB ska analysera och lämna förslag på hur det samlade behovet av ett utvecklat och säkert kommunikationssystem för aktörer inom allmän ordning, säkerhet, hälsa och försvar bäst kan tillgodoses.
Uppdraget ska redovisas senast den 12 februari 2021.
-
Inrätta och driva ett nationellt forum för sprängämnessäkerhet (MSB 2020-07822)
Forumet ska verka för att öka sprängämnessäkerheten genom att bidra till och stimulera erfarenhetsåterföring och kunskapsutveckling inom området. Det ska också identifiera behov av medvetandehöjande åtgärder och sprida information till berörda aktörer. Ett antal andra myndigheter ska ingå i forumet.
Uppdrag till MSB att inrätta och ansvara för ett nationellt forum för sprängämnessäkerhet
-
Etablera ett nationellt ramverk för grunddata inom den offentliga förvaltningen
MSB ska tillsammans med flera andra myndigheter etablera ett nationellt ramverk för grunddata inom den offentliga förvaltningen.
Uppdraget genomförs parallellt, och i samverkan med, regeringsuppdraget att etablera en förvaltningsgemensam digital infrastruktur för informationsutbyte. Den struktur för styrning som tagits fram i det uppdraget omfattar också det fortsatta arbetet med ramverket för nationella grunddata och grunddatadomänerna.
Uppdraget ska slutredovisas senast 1 december 2021.
-
Uppdrag att genomföra de åtgärder som behövs för att förbereda för en aktivering av civilplikten inom kommunal räddningstjänst
Den 12 januari fick MSB i uppdrag av regeringen att förbereda för att civilplikten ska kunna återaktiveras. I uppdraget ingår att påbörja arbetet med nya föreskrifter samt att analysera förutsättningarna och planera för en återaktivering. Uppdraget ska redovisas den 1 mars 2023.