EU-fonder
Det finns möjligheter att söka medel till olika slags projekt direkt från EU-fonder som ofta fördelas via utlysningar som publiceras på EU:s webbsidor. Ibland fördelas EU-medel via medlemsländernas nationella myndigheter. Här presenteras några olika EU-fonder som kan vara intressanta för aktörer med ett ansvar inom samhällsskydd och beredskap.
Fonderna syftar till att bidra till att EU:s politiska mål nås inom områden som civilskydd, säkerhet och cybersäkerhet med mera. Fonderna som redovisas här erbjuder finansiering inom MSB:s ansvarsområde.
Hur fungerar EU-fonder?
Alla EU-fonder och även nationella fonder utgår från olika politiska mål som finansieringen ska bidra till att uppfylla. Det är viktigt att förstå vad syftet är med olika fonder, samt förstå vad som efterfrågas i specifika utlysningar för att lyckas erhålla finansiering.
EU-fonder ställer till exempel ofta krav på att medlemsländer söker medel gemensamt med andra nationella eller internationella aktörer och bildar ett konsortium. Det finns även stora skillnader på fondernas medfinansieringsgrad, hur lång projekttiden är, vilka redovisningskrav som gäller och så vidare. Ibland tillämpas så kallad delad förvaltning som innebär att medlemsländerna tillsammans med EU förvaltar medlen i fonden.
Läs mer om fonderna, vilka villkor som gäller för dem och aktuella utlysningar för respektive fond i länken under presenterad fond.
Alla fondutlysningar från EU publiceras på EU-kommissionens ansökningsportal Singel Electronic Data Interchange Area, SEDIA.
Olika EU-fonder
-
Inre säkerhetsfonden - ISF
Inre säkerhetsfonden (ISF) syftar till att främja genomförandet av den inre säkerhetsstrategin, öka samarbetet avseende brottsbekämpning, samt förvaltningen av unionens yttre gränser. ISF:s totala budget för fondperioden 2014-20 uppgår till cirka 3,8 miljarder euro. ISF består av två instrument:
- Gränser och visum (ISF-gränser och visum)
- Polissamarbete, förebyggande och bekämpning av brottslighet och krishantering (ISF-polisen)
En del av ISF-fonden förvaltas av kommissionen som t.ex. publicerar utlysningar på sin hemsida och en del utlysningar publiceras av Polismyndigheten som är utsedd som förvaltande myndighet i Sverige.
-
Fonden för ett sammanlänkat Europa
Programmet ska koppla samman Europas infrastruktur genom att bidra till infrastrukturinvesteringar för att åtgärda felande länkar. Programmet är indelat i tre delprogram:
- Transport
- Energi
- Telekom
CEF Telecom är i sin tur finansierar så kallade digitala infrastrukturer varav ett är cybersäkerhet. CEF Telecom har därför bland annat utlysningar för att stödja genomförandet av direktivet om säkerhet för nät- och informationssystem (NIS-direktiv 2016/1148).
-
Regionala utvecklingsfonden
Regionala utvecklingsfonden är en av de fyra europeiska struktur- och investeringsfonderna (ESI-fonderna) som ska bidra till EU:s hållbarhetsmål. Syftet med fonderna är att minska de regionala ojämlikheterna i EU. Tillväxtverket ansvarar för programmen inom europeiska regionala utvecklingsfonden i Sverige.
-
Civilskyddsmekanismen (Union Civil Protection Mechanism, UCPM)
För att stärka EU:s förmåga att hantera katastrofer har EU inrättat Civilskyddsmekanismen (UCPM). Det övergripande målet med EU: s civilskyddsmekanism är att stärka samarbetet mellan EU: s medlemsstater och 6 deltagande stater på området civilskydd i syfte att förbättra förebyggande, beredskap och respons på katastrofer.
-
Horisont 2020
Horisont 2020 är EU:s ramprogram för forskning och innovation och är världens största satsning på forskning och innovation. Programmet har tre huvudinriktningar:
- Spetskompetens
- Industriellt ledarskap
- Samhälleliga utmaningar.
Stöd från fonden fördelas av EU och medlemsstaterna. Ansvarig myndighet för Horisont 2020 i Sverige är Vinnova.
Läs mer om fonden på EU- kommissionens webbplatsLäs mer om fonden på Vinnovas webbplats