Elda i kamin och andra eldstäder
Varje år sprider sig bränder från kaminer och andra eldstäder ut i hemmet. Kontrollera din kamin, sota din skorsten och elda inte för hårt. Hjälp till att minska antalet bränder du också. Lär dig elda säkert.
Har du frågor om sotning, brandskyddskontroll, installation av kamin eller liknande ska du i första hand ta kontakt med din kommun.
Kontrollera din kamin
Om du har en eldstad ska den sotas och kontrolleras regelbundet. Hur ofta beror på hur mycket den används. Fråga sotaren eller brandskyddskontrollanten. Om din kamin (eldstad) inte är brandskyddskontrollerad i enlighet med föreskrifternas intervall, är det mycket viktigt att den blir det, innan du börjar elda i den.
Elda inte för hårt
Använd inte för mycket ved och elda inte för länge. Då kan det bli för varmt i skorstenen, vilket ökar risken för brand. Elda som mest tre kilo ved per timme och låt kaminen svalna lika länge som du eldat innan du tänder igen. Har du eldat i fyra timmar, låt kaminen vila i fyra timmar.
Tänk också på att en kamin bara är till för att värma upp rummet den står i. Elda inte för att värma hela din bostad.
Se till att alltid elda med torr ved. Och om du använder hjälpmedel som tändvätska, tändgelé eller tändkuber ska du alltid följa bruksanvisningarna. Använd inte bensin, etanol, metanol, T-sprit eller bränsle för spritkök.
Tänk på att aska ofta innehåller glödrester. Glöden kan finnas kvar i resterna i flera dagar, även om askan känns kall. Töm alltid ut aska och sotrester i ett kärl av metall med tättslutande lock, som står på icke brännbart underlag.
Sota din skorsten
Sota regelbundet, annars finns det risk för sot- eller skorstensbrand. Beroende på hur mycket du eldar ska du sota med olika intervaller. Intervallerna bestäms av respektive kommun. Kontakta din kommun eller sotare om du är osäker på vad som gäller.
Skorstenslösa kaminer
Med skorstenslösa kaminer ges möjlighet att ha en öppen spis utan att behöva en skorsten. Bränslet är vanligtvis en brandfarlig vätska. Kaminerna ska vara rätt monterade och användas på ett ansvarsfullt sätt. Elda bara med det bränsle kaminen är avsedd och provad för.
Checklista för att elda rätt i braskamin
- Följ alltid eldningsinstruktionerna för just din eldstad.
- Använd torr ved.
- Elda max 3 kilo ved per timme, annars riskerar du överhettning. (En tumregel om din eldningsinstruktion saknas).
- Låt kaminen svalna lika länge som du eldat i den.
- Förvara askan i ett icke brännbart kärl med tättslutande lock.
Umgås och trivs framför brasan : några tips och råd om hur du eldar säkert hemma
Publikationsnummer: MSB0020
Utgivningsår: 2016
I denna folder finns information om vad du ska tänka på innan du köper och
installerar en eldstad hemma. Du får också tips och råd om hur du eldar säkert i
hemmet.