Myndigheters utvecklingsprojekt
På den här sidan
Ansökan 2021-2023
Myndigheter kan söka medel för att bedriva utvecklingsprojekt som inbegriper flera aktörer eller större tillfälliga åtgärder. Medlen ska finansiera direkta kostnader.
Dessa förutsättningar måste vara uppfyllda för att medel ska beviljas från anslaget:
- En behovsanalys ska finnas. Föreslagna åtgärder ska ha påvisbara effekter på samhällets samlade krisberedskap eller den samlade förmågan att hantera kriser och dess konsekvenser.
- Ansökningar om medel ska vara förenliga med regeringens beslut om inriktning av anslaget.
- Åtgärder som genomförs ska vara väl avgränsade samt uppföljningsbara. Medför åtgärder framtida löpande kostnader ska ansvarig myndighet redovisa finansieringen av dessa.
Förutsättningar och villkor för finansiering från anslaget återfinns i dokumenten Finansieringsprinciper och Allmänna villkor.
-
Myndigheter som får ansöka om medel
- Myndigheter som anges i bilagan till förordningen (2015:1052) om krisberedskap och bevakningsansvariga myndigheters åtgärder vid höjd beredskap.
- Myndigheter som efter särskilt beslut av regeringen eller av MSB är utpekade att ingå i samverkansområdena.
-
Särskilda villkor för länsstyrelser
Länsstyrelser kan endast söka medel för större investeringar enligt anslagets årliga inriktning. De kan även söka medel för större planeringsinsatser vid internationella och nationella övningar efter samråd med MSB.
-
Så ansöker du för projekt 2021-2023
Sista ansökningsdag är den 30 september 2020
1. Läs
Inriktningen för projektmedel 2020-2021Bilaga 2 Tillägg till inriktning 2020-2021Nationell risk- och förmågebedömning (NRFB)Finansieringsprinciper för anslag 2:4 KrisberedskapAllmänna villkor för anslag 2:4 Krisberedskap2. Fyll i
- Blankett för sammanställning och prioritering av projekt: Fylls i av myndighetens kontaktperson, även om ni bara söker medel för ett projekt.
- Blankett för projektplan: Fyll i en ansökan per projekt.
- Blankett för underskrifter: Ska innehålla skannade underskrifter av behörig tjänsteman.
- Blankett för pågående projekt: Om ni vill utöka tidigare beviljade projekt med ny verksamhet, som skiljer sig från den ursprungliga ansökan.
OBS: Om flera myndigheter söker tillsammans är det alltid en myndighet som är ansvarig för att genomföra och redovisa projekt. MSB rekommenderar att en myndighet söker medel för hela projektet och distribuerar medel till övriga myndigheter. Som stöd i uträkning av fördelning av kostnader finns Budgetmall för flera myndigheter.
Blankett för sammanställning och prioritering av projekt 2021Blankett för projektplan 2021Blankett för pågående projekt 2021Blankett för underskrifterBudgetmall för flera myndigheter
3. Sänd ifyllda blanketter till MSB
Sänd ansökan till: anslag2-4@msb.se
Ange i rubrikraden: ”Namnet på din myndighet, Ansökan anslag 2:4 Krisberedskap 2021”
Ansökan ska vara MSB tillhanda senast 30 september 2020
Om myndigheten vill sända ansökan med sekretess
MSB behöver er ansökan i digital form. Därför ska ni i första hand skicka in en ansökan som omfattas av sekretess krypterat via MGS till kryptoexpedition@msb.se.
Om ni inte har tillgång till MGS, skicka i så fall på CD i en säkerhetspåse via VÄRDEPOST till MSB, KC-FB, Terminalvägen 10, 171 73 Solna
Projektets rubrik, sökande myndighet och belopp behandlas öppet på MSB. Granskning av ansökan sker under sekretess och i beslut anges endast rubrik, sökande myndighet samt belopp. OBS! Sekretessbelagda ansökningar bör sändas en vecka före sista ansökningsdatum för att inte komma in för sent.
Rekvirera medel
Myndigheten ska rekvirera medel två gånger per år:
- Den 1 mars rekvireras 50 procent av årets belopp enligt beviljad projektansökan.
- Den 1 december rekvireras resterande 50 procent av årets belopp enligt beviljad projektansökan.
Om den ekonomiska redovisningen efter sista rekvisitionstillfället visar att myndigheten rekvirerat ett lägre belopp än slutligt utfall, men utfall ryms inom ramen för överenskommet belopp, får myndigheten rekvirera mellanskillnaden senast den 31 mars nästkommande år.
Lämna prognos
Myndighetens ska lämna en prognos fyra gånger om året:
- 31 mars
- 15 juni
- 7 september
- 1 december
Lämna underlag till uppföljning
MSB ansvarar för att följa upp och utvärdera pågående och genomförda åtgärder som beviljats medel. Syftet är att skapa ny kunskap för att ytterligare stärka och utveckla samhällets krisberedskap. Myndigheter som fått medel ska bistå MSB genom att lämna de uppgifter eller underlag som efterfrågas.
Uppföljningen sker genom en enkät som ska vara besvarad senast den 1 december.
Redovisa ekonomi
Myndigheten ska lämna en ekonomisk redovisning för faktiskt förbrukade medel enlig instruktioner. Redovisningen ska ha samma uppställningsform som den budget som ligger till grund för överenskommelsen och ska kompletteras med en skriftlig avvikelseanalys.
Den ekonomiska redovisningen ska lämnas senast den 15 februari året efter det år stöd beviljats.
Viktiga datum
Viktiga datum för beviljade projekt
- 1 mars: rekvirera 50 procent av årets belopp
- 15 mars: lämna prognos
- 1 juni: lämna prognos
- 7 september: lämna prognos
- 1 december: lämna prognos, rekvirera resterande 50 procent av årets belopp och besvara enkät för verksamhetsuppföljning
- 15 februari 2021: lämna ekonomisk redovisning
Läs exempel på myndighetsprojekt som har beviljats medel på webbsidan Finansiering