Statsbidrag för naturolyckor
Har din kommun bebyggelse som hotas av ras, skred, översvämning eller erosion? Då har kommunen möjlighet att söka statligt bidrag till förebyggande åtgärder. På denna sida hittar du information om vilka åtgärder kommunen kan söka bidrag för, vad ansökan ska innehålla, hur du ansöker och vanliga frågor och svar om statsbidraget.
Klimatförändringarna innebär att klimatanpassning och förebyggande arbete blir allt viktigare. Hos MSB kan kommuner söka statsbidrag för att genomföra bland annat klimatanpassningsåtgärder.
Dessa åtgärder kan du söka bidrag för
En kommun kan söka bidrag för förebyggande åtgärder som minskar sannolikheten eller konsekvenserna av naturolyckor i befintlig bebyggelse. De naturolyckor som omfattas är ras, skred, översvämning och erosion. Exempel på åtgärder mot ras, skred och erosion är tryckbankar, spontning och avschaktning av slänter. För att minska konsekvenserna av översvämning kan man bygga vallar, pumpar, fördröjningsmagasin och skyfallsleder. Val av åtgärd varierar från plats till plats.
Så här ansöker du
Ansökan görs elektroniskt via e-tjänst. Det finns två ansökningsperioder per år. Under 2023 kan man ansöka mellan 9 januari och 1 mars samt mellan 1 juni och 1 september.
Att tänka på innan ansökan
I en ansökan är det viktigt att hotbilden är noggrant utredd och att de förebyggande åtgärderna beskrivs tydligt med kartor, ritningar och beräkningar.
Olika utredningar krävs beroende på om ansökan avser förebyggande åtgärder mot översvämning ras, skred eller erosion. Är åtgärden beskriven i en plan eller åtgärdsprogram? Vilka tillstånd behövs?
I vägledningen nedan hittar du mer information om vilka åtgärder du kan söka för samt vilka underlag som ska bifogas ansökan.
Använd MSB:s kartunderlag
Som ett underlag till ansökningarna utför MSB översiktliga karteringar av markens stabilitet inom bebyggda områden samt karteringar av översvämningshotade områden. Karteringarna kan också utgöra ett stöd till den kommunala riskhanteringen.
Översiktlig stabilitetskartering i morän och grova jordar Översiktlig stabilitetskartering i finkorniga jordarÖversvämningskarteringarKartunderlag finns även hos andra myndigheter som SMHI, SGI och SGU.
Ansök via e-tjänst
Ansökan görs elektroniskt via e-tjänst. Under 2023 kan man ansöka mellan 9 januari och 1 mars samt mellan 1 juni och 1 september
Mer fakta om statsbidraget
För att genomföra förebyggande åtgärder mot naturolyckor kan kommuner söka ett statsbidrag hos MSB. Det årliga anslaget för bidraget är från år 2022 höjt till drygt 500 miljoner kronor. MSB handlägger ansökningarna och det finns en förordning (SFS 2022:1395) som styr villkoren för att få bidrag, dessa är reglerna i korthet:
- Bidrag kan lämnas till åtgärder som minskar sannolikheten för eller konsekvenserna av naturolyckor i befintlig bebyggelse
- De naturolyckor som omfattas är översvämning, ras, skred eller erosion
- Bidrag kan lämnas till upp till 60 procent av kostnaden för åtgärden och övriga bidragsberättigade kostnader
Förordning om statsbidrag till kommuner för förebyggande åtgärder mot naturolyckor SFS 2022:1395
Sammanställning av beslutade bidrag
-
Sammanställning: statsbidrag naturolyckor
- Sammanställning av beslutade bidrag för 2022
- Sammanställning av beslutade bidrag för 2021
- Sammanställning av beslutade bidrag för 2020
- Sammanställning av beslutade bidrag för 2019
- Sammanställning av beslutade bidrag för 2018
- Sammanställning av beslutade bidrag för 2017
- Sammanställning av beslutade bidrag för 2016
- Sammanställning av beslutade bidrag för 2015
Frågor och svar
-
Går det att söka bidrag för naturbaserade lösningar?
Absolut! Naturbaserade lösningar ingår i begreppet ”fysiska åtgärder”. Viktig dock är att åtgärden minska risken för naturolyckor i befintlig bebyggelse på ett varaktigt sätt.
-
Går det att söka bidrag för skyfallsåtgärder?
Ja. Förebyggande åtgärder mot översvämning omfattar såväl översvämningar från skyfall som vattendrag och hav.
-
Hur mycket av kommunens kostnader kan bidraget finansiera?
Högst 60 procent av kostnaden kan utgöras av bidrag.
-
Varför kan inte bidraget finansiera 100 procent av åtgärdens kostnad?
Kommunen har ett eget ansvar för förebyggande åtgärder och behöver se till att resurser finns för det. Genom att inte finansiera hela beloppet möjliggör det också för fler kommuner att ta del av bidraget. Fastighetsägare har också ett intresse av att förebyggande åtgärder vidtas och kan bidra till finansieringen.
-
Kan åtgärden finansieras med flera olika offentliga stöd och bidrag?
Ja, bidraget får kombineras med andra former av offentligt stöd under förutsättning att de sammanlagda stöden inte överskrider kostnaden för åtgärden och övriga bidragsberättigade kostnader.
-
Kan privatpersoner eller företag söka bidraget?
Nej, bidraget är endast till för kommuner. Kontakta din kommun om du vill diskutera åtgärder som kan vidtas. Många kommuner har råd och information om förebyggande åtgärder på sina webbsidor. Fastighetsägare har ett långtgående ansvar att skydda sin egen fastighet eller egendom.
-
Kan en kommun få bidrag för nybyggnadsprojekt?
Nej, bidraget är endast till för att skydda befintlig bebyggelse.
-
Kan en kommun få bidrag för tillfälliga åtgärder?
Nej, bidrag lämnas till åtgärder som ger ett varaktigt skydd.
-
Kan kommunen få bidrag för utredningar?
Bidrag kan ges för kostnader för de utredningar som behövs för den förebyggande åtgärden, t.ex. i samband med tillstånd för vattenverksamhet. Övergripande studier och riskanalyser omfattas inte av bidraget. Läs mer i Instruktion för ansökan i e-tjänst för information om vilka utredningar som kan vara bidragsberättigade.
-
Hur bedömer ni vilka ansökningar som beviljas bidrag?
MSB gör en bedömning av alla inkomna ansökningar för att se om de uppfyller bestämmelserna i förordningen (SFS 2022:1395). Vid fördelningen av bidrag ska den eller de åtgärder prioriteras som bedöms ha bäst förutsättningar att på ett varaktigt sätt uppfylla syftet med stödet. SMHI, SGI och SGU stödjer MSB i bedömningarna av ansökningarna.
-
När får kommunen ett beslut?
En ansökan kan beviljas först när ansökan är komplett och alla underlag är inlämnade och granskade. Eventuella tillstånd för åtgärden behöver också vara beviljade innan MSB kan fatta beslut om bidrag.
-
När får kommunen sitt beviljade bidrag?
När en ansökan har beviljats får högst 50 procent av bidraget betalas ut i förskott. Bidraget betalas därefter ut efter upparbetade kostnader. Minst 20 procent av bidraget betalas ut först efter att en slutrapport har lämnats in och godkänts av MSB.
-
Vad händer med de kommuner som inte får sitt bidrag?
För åtgärder som inte är bidragsberättigade lämnas avslag. Avslag kan också lämnas till lägre prioriterade ansökningar eller på grund av medelsbrist.
-
Vilka resultat har det förebyggande arbetet gett?
Åtgärderna har skyddat samhällsviktig verksamhet, fastigheter och infrastruktur i ett stort antal kommuner. Några exempel:
Arvika – översvämningsskydd. Staden och viktig infrastruktur har skyddats mot översvämning från Glafsfjorden.
Halmstad – översvämningsskydd. Vallar och pumpar skyddar Getinge samhälle mot översvämning från Suseån och kraftig nederbörd.
Danderyd – översvämningsskydd. Översvämningsbarriär i Edsviken skyddar väginfrastruktur och bostäder mot översvämning från havet.
Partille – skredsäkring. Tryckbank och avlastningsschakt för att skydda elinfrastruktur och säkra elförsörjning i kommunen.
Älvsbyn - skredsäkring. Utredning av stabilitet i slänt mot Piteälven
-
Vilka naturolyckor söker flest bidrag för?
Historiskt sett har majoriteten av ansökningarna gällt åtgärder mot ras och skred. Sedan år 2020 har majoriteten av ansökningarna gällt översvämning.
-
Hur länge har det funnits statsbidrag för förebyggande åtgärder mot naturolyckor?
Kommunerna har kunnat söka statsbidrag sedan 1986. Sedan 1994 har MSB (dåvarande Räddningsverket) beslutat och fördelat statsbidraget för förebyggande åtgärder mot naturolyckor.
-
Hur har söktrycket sett ut de senaste åren?
Söktrycket varierar. Mellan 2010 och 2021 inkom i snitt 14 ansökningar per år och det sökta totala beloppet var cirka 100 miljoner kronor per år. Under 2022 inkom 36 ansökningar.
-
Hur har bidraget fördelats de senaste åren?
För information om vilka kommuner som har fått bidrag och vad de sökt för hittar du i de årliga sammanställningarna högre upp på webbsidan.
-
Varför går det inte att söka bidrag för åtgärder mot skogsbrand?
Bidrag ges endast till förebyggande åtgärder mot översvämning, ras, skred eller erosion vilket framgår av förordning (2022:1395) .
-
Kan ett beslut om bidrag överklagas?
Nej, MSB:s beslut om statsbidrag kan inte överklagas.
-
Vad är samhällsviktig verksamhet?
Med samhällsviktig verksamhet avses verksamhet, tjänst eller infrastruktur som upprätthåller eller säkerställer samhällsfunktioner som är nödvändiga för samhällets grundläggande behov, värden eller säkerhet.