Stöd till kommunal tillsyn enligt LSO
Här finns stöd som riktar sig både till dig som planerar och organiserar kommunens tillsynsverksamhet och till dig som utför tillsynerna. Här finns en handbok och erfarenheter från rättsfall. En viktig del i kommunernas förebyggande verksamhet är att genomföra tillsyn av den enskildes skyldigheter enligt LSO.
På den här sidan
I MSB:s uppdrag ingår bland annat att arbeta för ökad brandsäkerhet i samhället. Detta arbete bedrivs exempelvis bland annat genom vägledning till kommunerna för den förebyggande verksamheten.
Handbok: Kommunal tillsyn enligt lagen om skydd mot olyckor
Tillsynshandboken ska stödja dig som planerar eller utför kommunal tillsyn enligt LSO att arbeta i linje med lagstiftningen, inte minst MSBFS 2021:8 som trädde i kraft halvårsskiftet 2022.
MSBFS 2021:8Syftet med nya handboken är att bidra till en likriktad och effektiv tillsyn i hela landet. Handboken ska bidra till att fokusera tillsynen där konsekvenserna riskerar att bli stora och där tillsyn bedöms vara en effektiv förebyggande åtgärd. Metodstödet i handboken är utvecklat för att förenkla, förtydliga och förklara hur kommunens tillsynsverksamhet kan bedrivas för att uppfylla lag och föreskrifter. Det handlar dels om planering och dels om att kunna identifiera och åtgärda brister i det enskilda tillsynsärendet.
Handboken kommer att tryckas och finnas för beställning under första kvartalet 2023.
Kommunal tillsyn enligt lagen (2003:778) om skydd mot olyckor
Publikationsnummer: MSB1994
Utgivningsår: 2022
Handboken Kommunal tillsyn enligt lagen (2003:778) om skydd mot olyckor vänder sig till dig som arbetar med tillsyn i kommunen. Den ger både stöd till kommunens övergripande planering av tillsynsverks...
Jämfört med den tidigare boken beskriver den nya handboken kommunens samlade tillsynsuppdrag och riktar sig även till de som planerar och organiserar hela tillsynsverksamheten.
Handboken ger
- vägledning till kommunerna för den tillsynsverksamhet som kommunerna har när det gäller tillsynen enligt lagen om skydd mot olyckor
- stöd till kommunerna och de kommunala tillsynsförrättarna i deras uppdrag att planera, genomföra och följa upp tillsynen. Stor vikt har lagts på att ge stöd vid bedömningen av skäligt brandskydd.
- underlag för MSB:s utbildningar inom området.
Erfarenheter från rättsfall
Här redovisas erfarenheter från ett antal rättsfall om brandskydd. Drygt 200 ärenden har studerats och till flera av dem har MSB lämnat synpunkter. Syftet är att ge kommuner och länsstyrelser stöd i deras tillsyn enligt lagen (2003:778) om skydd mot olyckor (LSO).
Rättsfallssamlingen publicerades första gången 2010. Sedan dess har två revideringar gjorts där dokumentet kompletterats med nya rättsfall. Den senaste revideringen gjordes i april 2015.
I texten görs hänvisningar till beslut och domar. En del av dem finns nedan med kommentarer och sammanfattningar. Vi rekommenderar att ni noga läser och studerar innehållet enligt den läsanvisning som ges i dokumentet. I de inledande kapitlen finns kunskaper och frågeställningar som behöver belysas inför de senare kapitlen.
-
Kapitelsammanfattning
Kapitel 1: Syfte, läsanvisning och rättspraxis
I det första kapitlet av I skälig omfattning redovisas syftet med dokumentet och en läsanvisning. Läsanvisningen rekommenderas starkt till den som vill få ut det mesta möjliga av dokumentet.
Vidare finns även ett avsnitt om rättspraxis och vilka slutsatser som kan dras av beslut och domar i överklagade ärenden. Det poängteras nödvändigheten av kunskap om de förändringar som genomfördes 1971 och 1996 om själva processen i överklagan.
Kapitel 2: Grundläggande frågor
I kapitlet Grundläggande frågor redovisas att verksamhet enligt LSO omfattar liv och hälsa, egendom samt miljö. Den enskildes och samhällets ansvar enligt bestämmelserna sammanfattas.
Det finns även två avsnitt som berör två viktiga delar i tillsynsarbetet nämligen skälig omfattning av brandskyddet i byggnader och anläggningar samt vad som avses med särskilda omständigheter. I detta avseende sammanfattas två domar från Regeringsrätten.
Kapitel 3: Tillsynsprocessen med överklagan
I kapitel tre redovisas kortfattat begreppet tillsyn. Det finns också en sammanfattning av de bestämmelser i LSO där tillsynsfrågor behandlas och ett avsnitt om överklagan av ett föreläggande eller förbud enligt LSO.
Kapitel 4: Formella frågor i ärendehanteringen
I kapitel fyra redovisas några formella frågor i tillsynsverksamheten. De formella frågorna kompletteras med korta ärenderedovisningar där bland annat delegation av tillsynsförrättare, kommunikation, samråd och mottagare av föreläggande behandlats.
Kapitel 5: Enskild – samhället, ansvarsfördelning
I kapitel 5 konstateras att det i första hand är den enskilde som ska vidta och bekosta åtgärder som syftar till att förhindra olyckor och begränsa konsekvenserna av de olyckor som inträffar. Det allmänna ska ingripa när det framstår som rimligt att detta ska ansvara för de åtgärder som behövs för att avvärja eller begränsa en skada. I kapitlet utvecklas frågan om ansvarsfördelning bland annat med utgångspunkt från en dom i Regeringsrätten.
Kapitel 6: Vårdmiljöer och särskilda boenden
I kapitel 6 redogörs inledningsvis för de olika begrepp och definitioner som finns för olika typer av vård- och omsorgsboenden. Därefter redogörs för ett antal ärenden och domar i denna typ av verksamhet. Sektionering, utrymningssäkerhet och bemanning är några av områdena som berörs.
Kapitel 7: Hotell
Kapitel 7 inleds med en redogörelse för de begrepp och definitioner som återfinns inom området samt en genomgång aktuella lagstiftningar med tillhörande föreskrifter. Ett antal ärenden med tillhörande domar eller beslut redovisas där bland annat utrymningssäkerhet, ytskikt och utrymningslarm diskuteras.
Kapitel 8: Publika lokaler
I kapitel 8 avhandlas ett antal ärenden som tilldrar sig till kyrkor, restauranger, biografer och andra samlingslokaler. Utrymningssäkerhet spelar av naturliga skäl en stor roll i de flesta av de redovisade domarna.
Kapitel 9: Bostadshus och äldre centrumbebyggelse
Kapitel 9 innehåller ett antal domar och beslut som har sitt ursprung i förelägganden där krav har ställts avseende framförallt sektionering, utrymning och ytskikt .
Kapitel 10: Industri, lager och liknande näringsverksamhet
I kapitel 10 avhandlas bland annat ett mycket intressant ärende från Kristinehamn. Ärendet rör en magasinsbyggnad och avslutas med en dom från regeringsrätten där en principiellt viktig diskussion om skälighet förs.
Rättsfallssamlingen I skälig omfattning utgör en del av det stöd som MSB ger till kommuner och länsstyrelser när det gäller tillsynsarbetet enligt lagen om skydd mot olyckor (LSO).