Inbyggd säkerhet - skydd av offentliga miljöer
Vägledningen presenterar begreppet inbyggd säkerhet – ett koncept för att öka möjligheten att bygga säkert och samtidigt snyggt utifrån ett mer sammanhållet, djuplodande och därmed mer effektivt sätt.
-
Målgrupper
Den här vägledningen riktar sig till alla som på olika sätt berörs av och arbetar med stadsplanering, till exempel:
- Fastighetsägare
- Arkitekter
- Byggnadsingenjörer
- Samhällsplanerare
- Byggprojektledare
- Säkerhetskonsulter
- Säkerhetsutvecklare
- Förtroendevalda
- Blåljusmyndigheter
Samt andra som är involverade när offentliga och publika rum utformas och utvecklas.
Terrorattacker riktas i dag allt oftare mot så kallade mjuka mål, t.ex. gågator, evenemang, köpcentrum, trossamfund, skolor och andra miljöer där många kan samlas. På grund av sin öppna karaktär kan dessa platser utgöra enkla måltavlor där allmänheten kan utsättas för stor fara, även med enkla medel.
Skyddet av offentlig miljö behöver vara effektivt, men samtidigt inte förvandla stadsrummet till en fästning. Skyddande åtgärder bör i möjligaste mån byggas in i stadslandskapet, inte klistras utanpå. Vägledningen presenterar, förklarar och ger råd kring begreppet inbyggd säkerhet, som är en vägledande princip i EU-kommissionens arbete för Protection of Public spaces.
Inbyggd säkerhet : skydd av offentliga miljöer, vägledning
Publikationsnummer: MSB2321
Utgivningsår: 2024
Denna vägledning presenterar en metod för att integrera säkerhet och design i stadsplaneringen. Konceptet kallas inbyggd säkerhet (eng. security by design) och bygger på ett sammanhållet arbetssätt dä...
Fördelar med inbyggd säkerhet
Inbyggd säkerhet (vilket brukar kallas security by design på engelska) har följande fördelar jämfört med ad hoc-lösningar:
- Effektiviteten i projektet ökar. Eftersom skydd och säkerhet finns med redan från början kan kritiska sårbarheter tidigt förutses och därmed undvikas eller åtgärdas i linje med projektets utformningsförutsättningar.
- Implementeringen förenklas. Risken minskar för konflikter med befintlig infrastruktur och befintliga funktioner, exempelvis vatten- och avloppsnät, el eller telekommunikation. Kostsamma och tidskrävande omläggningar kan undvikas.
- Sårbarheten minskar. Inom inbyggd säkerhet beaktas inte bara det specifika projektets förutsättningar utan även projektets position i, och påverkan på, kontexten i staden som sådan. Detta kan till exempel handla om närhet till andra folktäta platser, flaskhalsar eller sårbarheter som kan uppstå, eller förändringar av flödet av människor. En helhetssyn i planeringen minskar risken att nya sårbarheter uppstår.
- Kostnaderna sänks. Planering av åtgärder för skydd och säkerhet i förhand möjliggör uppfinnings-rikedom, samordning, multifunktionalitet och kostnadseffektivitet. Detta kan minska kostnaderna i ett projekt avsevärt, jämfört med lösningar som kommer till i efterhand.
- Estetiken harmonierar med miljön. Inbyggd säkerhet innebär att säkerhetsåtgärdernas estetik harmoniskt integreras i stadsmiljön, eftersom åtgärderna är en del av det större stadsplaneringsprojektet.
När nya stadsområden planeras och utformas bör inbyggd säkerhet övervägas och tillämpas där det är möjligt, så att optimala lösningar kan uppnås i termer av effektivitet, förenkling, minskning av sårbarhet, kostnadssänkning och estetik.