Till innehåll på sidan

Engagera dig i en frivillig försvarsorganisation - du behövs!

Din insats är viktig för Sveriges beredskap. När vårt samhälle drabbas av olika kriser och påfrestningar behöver myndigheter och kommuner tillgång till extra resurser.

Som medlem i en frivillig försvarsorganisation kan du bidra, både till att samhället fortsätter att fungera under kriser och krig och till att dina medmänniskor får stöd och hjälp.

I dag samlar de 18 organisationerna tillsammans hundratusentals medlemmar inom en stor bredd av områden. Som medlem får du möjlighet att utbilda dig för att stärka samhällets motståndskraft mot kriser och krig. Dessutom får du ta dig an utmaningar och utvecklas tillsammans med människor som delar ditt engagemang.

Om du klickar nedan kan du läsa intervjuer med medlemmar i frivilliga försvarsorganisationer.

  • Annika Sand, Försvarsutbildarna

    Som kommunikatör vill Annika Sand bidra med sina yrkeskunskaper för att hjälpa allmänheten under kriser. Genom sitt engagemang har hon lärt sig massor, utvecklats som person och haft roligt på vägen.

    Annika Sand– Om jag kan bidra till att allmänheten får korrekt, vettig och lättförståelig information under kriser så vill jag göra det. Då känner jag att jag gör en viktig insats. Som medlem i Försvarsutbildarna får jag dessutom gratis utbildning och kan öka min kompetens. Det berikar mig som person och är en stor tillgång på mitt vanliga jobb.

    – För att kunna göra skillnad har jag ett civilt avtal med en länsstyrelse. De kan använda mig när de behöver hjälp. I samband med coronakrisen blev jag inkallad för att hjälpa till med kommunikatörsarbete i staben vilket var spännande.

    – Sedan jag blev medlem har jag fått en fördjupad kunskap om kriser och krishantering. Jag har inte bara fått utbilda mig inom kommunikation, utan även gått ledarskapsutbildningar i Svenska Lottakårens regi. Försvarsutbildarna utbildar även inom andra områden, som räddnings- och röjningsstyrkor och skyddsvakter, och på vissa utbildningar har vi gemensamma scenarioövningar för att lära av varandra.

    Annika Sand, medlem i Försvarsutbildarna sedan 2016

    Läs mer om Försvarsutbildarna på deras webbplats

  • Hans Viborg, Svenska Brukshundklubben

    Hans Viborg blev medlem eftersom han ville aktivera sin schäfer på något sätt. Han är nu inne på sin tredje certifierande räddningshund och drivs av att kunna hjälpa till vid olyckor och katastrofer.

    – För att vara redo tränar jag och min hund kontinuerligt, både på egen hand och under träffar. Med åren har jag även blivit instruktör vilket innebär att jag bidrar till att ta fram nya hundekipage. Jag har ett frivilligavtal med den lokala räddningstjänsten, så jag övar en del med dem.

    – En gång blev jag och min hund kallade till en trafikolycka för att söka efter en förare som saknades. Vi hittade ingen vilket inte var så konstigt – de som uppgett att personen saknades var drogpåverkade och hade gett fel information. Det visste jag dock inte när jag mitt i natten närmade mig olyckplatsen och mötte ambulanser med tjutande blåljus. Då gick pulsen såklart upp.

    – Jag är stolt över mina hundar som jag haft genom åren och att vi klarat oss igenom utbildningarna som ställer höga krav. Genom mitt engagemang har jag också träffat många människor från hela landet som jag aldrig hade träffat annars.

    Hans Viborg, medlem sedan 1997

    Läs mer om Svenska Brukshundklubben på deras webbplats

  • Tina Nordén, Sveriges Civilförsvarsförbund

    Tina Nordén utbildar andra i hemberedskap, HLR, Första Hjälpen och mycket annat. På så vis vill hon bidra till att människor förstår hur värdefulla de är för samhället, och att vi tillsammans kan göra bra insatser.

    – Jag är FRG-ansvarig och utbildar frivilliga resursgrupper som stöttar kommunen vid kriser, men jag är också ute bland vanliga människor. Jag minns speciellt en 12-årig flicka som ville lära sig HLR och som kämpade med att göra kompressioner, och till slut klarade hon det. LYCKA! Därefter frågade hon hur hjärtstartaren fungerade och jag visade, varpå hon hämtade sina kompisar och började visa dem. Då finns det hopp!

    – Ett annat starkt minne har jag från hösten 2015 då vi startade upp en anläggning för ankommande flyktingar. Vi hade stora tomma lokaler som skulle fyllas med sovplatser, matplatser och mycket annat för 200 flyktingar. Det var många gånger kaos men det var också mycket glädje.

    – Genom mitt engagemang har jag blivit en del av en stark gemenskap, fått kunskap och upplevt mycket värme. Jag blivit starkare psykiskt och även blivit gladare.

    Tina Nordén, medlem sedan 2013

    Läs mer om Svenska Civilförsvarsförbundet på deras webbplats

Läs fler intervjuer med medlemmar i broschyren Din insats är viktig för Sveriges beredskap

Senast granskad: 6 december 2021

Till toppen av sidan