Extern visselblåsning – rapportera om missförhållanden inom området produktsäkerhet och produktöverensstämmelse
I MSB:s externa rapporteringskanal för visselblåsning kan du rapportera missförhållanden inom området produktsäkerhet och produktöverensstämmelse och som omfattas av MSB:s marknadskontrollansvar.
På den här sidan
Som rapportör av missförhållanden är du skyddad enligt lagen (2021:890) och förordningen (2021:949) om skydd för personer som rapporterar om missförhållanden (visselblåsarlagen och visselblåsarförordningen). Detta gäller vid rapportering om missförhållanden i ett arbetsrelaterat sammanhang där ett agerande eller en underlåtenhet strider mot ett direkt tillämpligt EU-direktiv, lag eller andra föreskrifter som kompletterar bestämmelserna i ett sådant direktiv.
Vad kan man rapportera om?
I MSB:s externa rapporteringskanal för visselblåsning kan du rapportera missförhållanden inom området produktsäkerhet och produktöverensstämmelse och som omfattas av MSB:s marknadskontrollansvar. Det gäller produkter inom ramen för följande EU-direktiv och EU-förordning:
- Rådets direktiv 75/324/EEG av den 20 maj 1975 om tillnärmning av medlemsstaternas lagar och andra författningar beträffande aerosolbehållare.
- Europaparlamentets och rådets direktiv 2013/29/EU av den 12 juni 2013 om harmonisering av medlemsstaternas lagstiftning om tillhandahållande på marknaden av pyrotekniska artiklar.
- Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/28/EU av den 26 februari 2014 om harmonisering av medlemsstaternas lagstiftning om tillhandahållande på marknaden och övervakning av explosiva varor för civilt bruk.
- Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/35/EU av den 16 juni 2010 om transportabla tryckbärande anordningar och om upphävande av rådets direktiv 76/767/EEG, 84/525/EEG, 84/526/EEG, 84/527/EEG och 1999/36/EG.
- Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/426 av den 9 mars 2016 om anordningar för förbränning av gasformiga bränslen och om upphävande av direktiv 2009/142/EG.
- Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 98/2013 av den 15 januari 2013 om saluföring och användning av sprängämnesprekursorer (MSB:s tillsynsansvar är kopplat enbart till internetbaserade marknadsplatser).
Läs mer om MSB:s arbete inom produktsäkerhet och marknadskontroll
Produkter utanför MSB:s ansvarsområde
Om en rapport kommer in till MSB inom ett produktsäkerhetsområde där MSB inte är ansvarig kommer vi att lämna över rapporten till den myndighet som är behörig. Den myndighet som tar emot en sådan rapport ska underrätta dig som rapporterande person om att ärendet har lämnats över dit, under förutsättning att du har lämnat dina kontaktuppgifter.
Lista över samtliga myndigheter och vilket ansvar de har vid visselblåsning (Arbetsmiljöverket)
När ska funktionen inte användas?
Visselblåsarfunktionen ska inte användas vid rapportering av säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585).
Vem kan rapportera?
Visselblåsning kan göras av dig som i ett arbetsrelaterat sammanhang har fått del av eller inhämtat information inom detta område och tillhör någon eller några av dessa kategorier:
- Arbetstagare eller arbetssökande.
- Personer som söker eller utför volontärarbete eller praktik.
- Personer som annars står till förfogande för att utföra eller utför arbete under en verksamhetsutövares kontroll och ledning.
- Egenföretagare som söker eller utför uppdrag.
- Personer som står till förfogande för att ingå eller ingår i ett företags förvaltnings-, lednings- eller tillsynsorgan.
- Aktieägare som står till förfogande för att vara eller som är verksamma i aktiebolaget.
- Personer som har tillhört någon av personkategorierna ovan och har fått del av eller inhämtat informationen under tiden i verksamheten.
Att visselblåsa – gör så här
Råd och stöd
Om du överväger att rapportera missförhållanden men vill ha råd och stöd kan du kontakta MSB:s visselblåsarfunktion. Se kontaktuppgifter i tabellen nedan.
Du kan rapportera på tre olika sätt
MSB:s visselblåsarfunktion erbjuder tre olika sätt att rapportera. Du kan rapportera antingen skriftligt, muntligt via telefon eller muntligt vid ett fysiskt möte.
Din anmälan bör innehålla så utförlig information som möjligt så att det går att utreda misstankarna om missförhållanden, till exempel:
- Vad är det för missförhållande du har uppmärksammat?
- Vilken produkt gäller det?
- Vilken produktlagstiftning aktualiseras?
- Vilket företag har tillhandahållit produkten?
- Vilken relation har du till företaget?
- Finns det fler som känner till ärendet och som potentiellt kan styrka uppgifterna?
- Har du vidtagit andra åtgärder eller informerat någon annan?
- Har du tillgång till dokumentation till stöd för anmälan, eller information om var sådan dokumentation kan finnas?
- Ditt namn och kontaktuppgifter till dig.
-
Skriftligt via brev
Använd dubbla kuvert. Lägg alltså ditt brev i ett kuvert, förslut det och märk det med "Visselblåsarfunktionen. Lägg det i ytterligare ett kuvert och adressera till:
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap
651 81 Karlstad
-
Muntligt via telefon
Kontakta MSB:s visselblåsarfunktion på telefon 020-34 70 10. Telefonen är öppen under kontorstid.
-
Muntligt via fysiskt möte
Det är möjligt att begära ett fysiskt möte med handläggare på visselblåsarfunktionen på MSB:s kontor antingen i Karlstad eller i Solna. Kontakta MSB:s visselblåsarfunktion på telefonnummer 020-34 70 10 för att boka en tid.
Så hanterar vi din rapport
Bekräftelse och återkoppling
Du som rapporterar om missförhållanden och har lämnat kontaktuppgifter kommer inom sju dagar att får en bekräftelse på att visselblåsarfunktionen har tagit emot din rapport. Detta gäller under förutsättning att du inte har avsagt dig en sådan bekräftelse eller att MSB har anledning att anta att en bekräftelse skulle avslöja din identitet.
Du kommer också att få återkoppling om ärendet senast inom tre månader från den dag då rapporteringen gjordes till MSB. Om det finns särskilda skäl kan MSB komma att förlänga denna tidsfrist för återkoppling till sex månader. Då kommer du också att få veta vilka skälen till detta är.
Om du har uppgett kontaktuppgifter där vi kan nå dig kommer vi vid behov att kontakta dig för dialog och eventuell komplettering.
Utredning och åtgärder
Din rapport hanteras av MSB:s visselblåsarfunktion. Funktionen är placerad på MSB:s avdelning för rättsligt stöd och består av ett begränsat antal handläggare. I varje ärende säkerställer de att uppföljningen görs opartiskt och utan formellt eller informellt beroende till någon eller något. Ingen obehörig har åtkomst till informationen eller har insyn i ärenden som visselblåsarfunktionen hanterar.
Hantering av information
De uppgifter som har kommit in och som behövs för att hantera ärendet kommer att sparas i MSB:s ärende- och dokumenthanteringssystem och om du har valt att rapportera muntligen kommer det att dokumenteras.
En inkommen rapport betraktas som en allmän handling hos MSB och kan komma att begäras ut i enlighet med offentlighetsprincipen, men MSB gör alltid en noggrann sekretessprövning i varje enskilt fall för att se vilka uppgifter som kan sekretessbeläggas vid ett utlämnande.
Om det konstateras att din rapport faller utanför tillämpningsområdet för visselblåsarlagstiftningen kommer du att få återkoppling om det.
-
Skydd för dig som rapportör
Som rapportör är du skyddad enligt lagen (2021:890) om skydd för personer som rapporterar om missförhållanden (visselblåsarlagen). Genom visselblåsarlagen har du som rapportör av missförhållanden skydd i form av ansvarsfrihet liksom skydd mot hindrande åtgärder och repressalier, under vissa förutsättningar. Du kan som rapportör också ha rätt till skadestånd om din arbetsgivare bryter mot något av förbuden mot hindrande åtgärder eller repressalier.
Skydd i form av ansvarsfrihet
Som rapportör kan du, under vissa förutsättningar, inte göras ansvarig för att ha brutit mot eventuell tystnadsplikt. Skyddet förutsätter att du som rapportör vid tidpunkten för rapporteringen hade skälig anledning att anta att informationen var nödvändig för att avslöja det rapporterade missförhållandet.
Skyddet gäller inte för så kallad kvalificerade tystnadsplikt som det inte råder meddelarfrihet för och inte heller för tystnadsplikt som avser försvarsuppfinningar. Skyddet för ansvarsfrihet gäller inte heller om du gör dig skyldig till brott genom rapporteringen eller otillåtet lämnar ut sekretessbelagda handlingar.
Skydd mot hindrande åtgärder och repressalier
En verksamhetsutövare (till exempel din arbetsgivare) får inte hindra eller försöka hindra din rapportering och får inte heller på grund av din rapportering vidta repressalier mot dig, någon som har bistått dig vid rapporteringen, en anhörig eller en kollega till dig, eller gentemot ett företag som du äger, arbetar för eller på annat sätt har koppling till. En verksamhetsutövare får inte heller vidta repressalier på grund av att du vänt dig till din arbetstagarorganisation för råd och stöd och får inte heller hindra eller försöka hindra ett sådant samråd.
Skyddet gäller inte om du genom din rapportering eller ditt inhämtande av information gör dig skyldig till brott.
Skadestånd
En verksamhetsutövare som bryter mot något av förbuden mot hindrande åtgärder eller repressalier kan bli skyldig att betala skadestånd till dig som rapportör för den förlust som uppkommer och för den kränkning som överträdelsen innebär. Detta avgörs dock ytterst i en domstolsprövning.
Förutsättningar för att omfattas av skydd
Skyddet för dig som rapportör i form av ansvarsfrihet respektive förbud mot hindrande åtgärder och repressalier gäller under vissa förutsättningar (4 kap. i visselblåsarlagen). Här följer en kort sammanfattning av dessa:
- De missförhållanden som du rapporterar förekommer i en sådan verksamhet som omfattas av visselblåsarlagen. (2 §)
- Du ska vid tidpunkten för din rapportering ha skälig anledning att anta att informationen om missförhållandena är sann. (3 §)
- Rapporteringen sker via interna rapporteringskanaler i enlighet med visselblåsarlagen eller på något av de övriga sätt som lagen i vissa fall möjliggör. (4-5 §§)
- Rapportering sker via externa rapporteringskanaler i enlighet med visselblåsarlagen eller på något av de övriga sätt som lagen i vissa fall möjliggör. (6-8 §§)
- Skyddet gäller också i vissa specifika fall om du rapporterar genom att offentliggöra informationen. (9 §)
-
Särskilda sekretessbestämmelser vid visselblåsning
Sekretess för dig som rapporterar
För dig som rapporterar in missförhållanden som visselblåsare är din identitet skyddad med så kallad absolut sekretess. Detta gäller oavsett om uppgifterna om dig förekommer i ett uppföljningsärende enligt visselblåsarlagen eller i ett efterföljande ärende hos myndigheten. Att sekretessen är absolut betyder att uppgift om din identitet aldrig får lämnas ut om inte en sekretessbrytande bestämmelse är tillämplig. Som exempel på uppgifter som kan avslöja din identitet kan särskilt nämnas namn, adress, telefonnummer men också uppgifter om din tjänst, arbetsställe eller arbetsuppgifter.
Sekretess för andra personer
För uppgifter om andra personer, fysiska eller juridiska, i ett uppföljningsärende enligt visselblåsarlagen eller i ett efterföljande ärende hos myndigheten, gäller sekretess med ett så kallat omvänt skaderekvisit. Det betyder att uppgiften inte får lämnas ut om det inte står klart att uppgiften kan röjas utan risk för skada eller men för den enskilde.
Med ”andra personer” avses alla personer som kan förekomma i ett ärende om uppföljning eller åtgärder, till exempel personer som påstås ha orsakat ett missförhållande, personer som åberopas som vittnen eller personer som bistått den rapporterande personen.
Uppgifter om andra personer kan också komma att omfattas av sekretess om myndigheten själv gör bedömningen att syftet med uppföljningen motverkas om uppgiften röjs.
Vilka uppgifter som omfattas av sekretess framgår av 17 kap. 3b § och 32 kap. 3b § offentlighets- och sekretesslagen (2009:400).
Offentlighets- och sekretesslag (2009:400) på Riksdagens webbplats
-
Visselblåsning ersätter inte det grundlagsreglerade meddelarskyddet
Visselblåsarlagstiftningens skydd utgör ett komplement till befintliga former av skydd, bland annat det så kallade meddelarskyddet som följer av grundlagen. Meddelarskyddet kan sägas bestå av följande delar: meddelarfrihet, anskaffarfrihet, rätten till anonymitet, efterforskningsförbud och repressalieförbud.
Meddelarfrihet
Meddelarfriheten innebär att var och en har rätt att lämna uppgifter i vilket ämne som helst för publicering i de medier som omfattas av tryckfrihetsförordningen (TF) eller yttrandefrihetsgrundlagen (YGL). I vissa fall kan dock en meddelare straffas för sitt uppgiftsutlämnande. Det rör sig om fall där utlämnandet av uppgifter omfattar vissa grövre brott mot Sveriges säkerhet, ett oriktigt utlämnande av säkerhetsskyddsklassificerad handling eller ett uppsåtligt åsidosättande av kvalificerad sekretess, det vill säga sådan sekretess som bryter meddelarfriheten.
Anskaffarfrihet
Anskaffarfriheten innebär att var och en har rätt att straffritt anskaffa uppgifter för publicering i ett medium som omfattas av TF eller YGL. En anskaffare kan dock straffas om anskaffandet innefattar sådana grövre brott mot Sveriges säkerhet som också är straffbara för meddelare. Vanlig lag tillämpas på det sätt genom vilket anskaffandet sker. Det innebär att det är straffbart att anskaffa uppgifter genom till exempel stöld eller dataintrång.
Rätten till anonymitet
Rätten till anonymitet innebär en rätt för en meddelare att vara anonym och ett förbud för den som har tagit befattning med utgivning eller motsvarande att avslöja vem som är meddelare. Det betyder att en journalist inte får avslöja namnet på en uppgiftslämnare som inte vill framträda öppet. Tystnadsplikten är straffsanktionerad i grundlagarna. Det finns möjlighet att i speciella fall göra undantag från tystnadsplikten, bland annat när det behövs för att lagföra vissa typer av brott. En viktig del i anonymitetsrätten är det förbud mot efterforskning av källor som gäller för det allmänna.
Efterforskningsförbud
Efterforskningsförbudet innebär att myndigheter och andra offentliga organ inte får efterforska identiteten hos en sådan meddelare som omfattas av rätten till anonymitet. Uttrycket ”efterforska” har en vidsträckt innebörd och innefattar alla former av förfrågningar och åtgärder som syftar till att få fram vem som har lämnat en uppgift eller offentliggjort sådana. Det finns även här möjlighet att göra undantag i speciella fall, bland annat om ett vanligt brott har anknytning till en framställning som omfattas av TF eller YGL. Överträdelser av förbudet är straffbelagda.
Repressalieförbud
Repressalieförbudet innebär att uppgiftslämnandet inte får leda till negativa konsekvenser för meddelaren som inte har stöd i grundlagarna. Förbudet betyder att en myndighet eller annat allmänt organ inte får ingripa mot någon för att denne har utnyttjat sin tryck- och yttrandefrihet. Förbudet avser alla åtgärder som medför negativa konsekvenser för den enskilde. I detta inbegrips i princip varje form av kritik mot en arbetstagare för att denne har haft kontakter med massmedia. Det är dock endast åtgärder som innebär avskedande, meddelande av disciplinpåföljd och liknande som är straffbelagda.