Kriskommunikation
Kommunikationen mellan aktörer, allmänhet och medier är viktig i hanteringen av samhällsstörningar. Samordnad kommunikation i rätt tid stärker de inblandade aktörernas trovärdighet, förebygger otydligheter och motverkar ryktesspridning. Det ger också allmänheten möjlighet att bidra till hanteringen.
Målet är att Kriskommunikation ska vara en integrerad del i hela Gemensamma grunder ramverket i slutet av 2024 och vidareutvecklingen av detta område kommer att starta upp under hösten 2023. Tills nytt material har tillkommit så gäller fortsatt vägledningar och stöd nedan.
Kriskommunikation för ökad effekt vid hantering av samhällsstörningar : en vägledning om att integrera kommunikation i samverkan och ledning
Publikationsnummer: MSB1266
Utgivningsår: 2019
För några år sedan gav MSB ut vägledningen ”Gemensamma grunder för samverkan och ledning”. Den mottogs väl, men snabbt kom frågor, om varför inte kriskommunikation ingick som en del i innehållet. Den ...
Utbildningsmaterial
Integrerad kriskommunikation i samverkan och ledning
Materialet är ett kompletterande material till: Kriskommunikation för ökad effekt vid hantering av samhällsstörningar: en vägledning om att integrera kommunikation i samverkan och ledning (MSB1266).
Introduktionsutbildningen motsvarar cirka en halv dags utbildning och innehåller fakta om vägledningen, beskrivningar av arbetsmetoden samt diskussionsfrågor. Målgrupp för materialet är alla som berörs av hantering av samhällsstörningar, inte bara kommunikatörer.
På anteckningssidorna hittar du talmanus och tips till dig som utbildar. Anpassa gärna bildspelet utifrån gruppens behov. Materialet kan användas i såväl aktörsgemensamma som aktörsinterna sammanhang.
Tips! MSB tillhandahåller kurs i kriskommunikation.
Senast granskad: 14 juni 2023