Till innehåll på sidan

Kampanjen Tänk säkert 2024

I oktober anordnas återigen informationssäkerhetskampanjen Tänk säkert. Syftet med kampanjen är att förbättra informationssäkerheten hos allmänhet och småföretagare. Här får du råd och tips om hur du blir säkrare i ett digitalt samhälle.

Tre teman är gemensamma i årets kampanj:

  • Nätfiske och skadlig kod
  • Digital identitet
  • Säkrare på nätet

Dessa tre teman har vi samlat under parollen Tänk säkert – agera smart.

Kampanjen Tänk säkerts syfte är att hjälpa allmänheten och småföretagare att bete sig säkrare i ett alltmer digitalt samhälle, för att slippa bli lurade eller förlora sin information eller pengar. Om värdefull information hamnar i fel händer kan konsekvenserna bli allvarliga.

Bli säkrare på nätet. Dela inte din information. Tänk säkert – agera smart.

Nätfiske och skadlig kod

Nätfiske, eller phishing som det också kan kallas, kan vi bli utsatta för både som privatpersoner och som företagare. Skadlig kod pratas det också en del om, som något vi ska akta oss för. Men vad är egentligen skadlig kod, och hur skyddar vi oss mot nätfiske? Vi frågade Karin Lindström som arbetar på CERT-SE (Computer Emergency Response Team Sverige) om detta, och vad man behöver tänka på och göra för inte bli lurad.

Länkar som nämns i filmen, här kan du hitta mer information:Mer om nätfiske

Om nätfiske på Cert-se

Nationellt cybersäkerhetscenter

Digital identitet

Nu när vi rör oss mer och mer på internet har vi alla byggt upp våra digitala identiteter och är beroende av dem för att få livet och arbetet att fungera. I den här filmen tar vi oss en pratstund med Lotta Mauritzon som arbetar på Nationellt bedrägericentrum på Polisen om vad det innebär att ha en digital identitet och hur vi skyddar den.

Tänk säkert på Polismyndighetens webbplats

Länkar som nämns i filmen, här kan du hitta mer information: Säkra din e-legitimation

Säkrare på nätet

Det finns många fallgropar på internet, och många som vill luras. Men det finns även en enorm mängd information och tjänster som gör våra liv både bättre och enklare. I den här filmen berättar Paul Pintér från Stöldskyddsföreningen om sina bästa tips för att bli säkrare på nätet.

Säkerhetskollen.se med råd, information och tester för både privatpersoner och företagareInformationssäkerhet för privatpersonerInformationssäkerhet för företagare

Checklista: Så skyddar du din viktigaste information

Checklistan ger dig tips på hur du som privatperson kan skydda dig så att din viktigaste information inte hamnar i fel händer. Genom att tänka på hur du agerar på nätet, och genom enkla åtgärder och rutiner, blir du och din information säkrare. Ladda ner checklistan och prata om den med familj och vänner, eller på jobbet!

Publikation

Till allmänheten. Alla kan bidra till Sveriges cybersäkerhet. Du också.

Publikationsnummer: MSB2414

Utgivningsår: 2024

När vi gemensamt tar ansvar för vår säkerhet på nätet bidrar vi till att stärka hela Sveriges informations- och cybersäkerhet. Skyddar du din egen viktigaste information blir det svårare att genomföra...

Omslagsbild för  Till allmänheten. Alla kan bidra till Sveriges cybersäkerhet. Du också.

Publikationsnummer: MSB2414

Utgivningsår: 2024

Fler råd till dig som privatperson:

Lekfull hjälp på vägen: informationssäkerhetsloppan

Råd till företag

Som företagare kan det idag vara en fråga om företagets överlevnad att tänka på informationssäkerheten, oavsett vilken branch du verkar i. Filmen nedan berättar varför informationssäkerhet är så viktigt, och nedan får du även råd och tips om vad du som företagare behöver tänka på och göra.

Checklista: Så skyddar du ditt företags information

Checklistan ger dig tips på hur du som företagare kan skydda din verksamhet så att den viktigaste informationen inte hamnar i fel händer. Genom att tänka på hur du och dina anställda agerar på nätet, och genom enkla åtgärder och rutiner, förbättras ditt företags säkerhet avsevärt.

Ladda ner checklistan och prata om den på jobbet!

Publikation

Till företag. Alla kan bidra till Sveriges cybersäkerhet. Du också.

Publikationsnummer: MSB2415

Utgivningsår: 2024

När vi gemensamt tar ansvar för vår säkerhet på nätet bidrar vi till att stärka hela Sveriges informations- och cybersäkerhet. Skyddar du din egen och företagets viktigaste information blir det svårar...

Omslagsbild för  Till företag. Alla kan bidra till Sveriges cybersäkerhet. Du också.

Publikationsnummer: MSB2415

Utgivningsår: 2024

Digitala utbildningar till privatpersoner och företag

MSB har tagit fram korta webbutbildningar om informationssäkerhet som riktar sig till både privatpersoner och allmänhet. Du kan göra dem när och var du vill, och vi hoppas att de ska hjälpa dig ytterligare i att Tänka säkert och agera smart.

Bakgrund för kampanjen

Kampanjen Tänk säkert riktar sig till privatpersoner och företag med upp till tio anställda där privatliv och företagande hänger nära ihop. Syftet är att genom handfasta, tydliga och konkreta tips kunna vidta åtgärder för att säkrare uppkopplat liv.

För att nå ut till många människor och företagare i hela landet samarbetar MSB med offentliga, privata och intresseorganisationer som också bidrar till ökad medvetenheten och kunskap i samhället.

Till toppen av sidan