Totalförsvarsplikt
I Sverige gäller totalförsvarsplikt. Det innebär att alla som bor här och är mellan 16 och 70 år kan kallas in för att hjälpa till på olika sätt vid krigsfara och krig. Alla har en skyldighet att bidra och alla behövs.
Det finns tre typer av totalförsvarsplikt:
- Värnplikt i Försvarsmakten.
- Civilplikt inom verksamheter som regeringen beslutar om. Till exempel inom räddningstjänst, barnomsorg och sjukvård.
- Allmän tjänsteplikt som innebär att man tjänstgör inom verksamheter som måste fungera även vid krigsfara och krig. Det kan betyda att man 1) fortsätter på sitt vanliga jobb, 2) tjänstgör enligt särskilt avtal som man kan ha genom medlemskap i en frivillig försvarsorganisation, eller 3) får i uppgift av Arbetsförmedlingen att utföra arbete som är särskilt viktigt för totalförsvaret.
Läs mer om aktivering av civilplikten
Frågor och svar om krigsorganisation och krigsplacering
Frågor och svar om totalförsvarsplikt
-
Vad innebär totalförsvarsplikten?
Totalförsvarsplikten omfattar alla svenska medborgare och stadigvarande boende i Sverige mellan 16 och t.o.m. det år man fyller 70 år. Den består av tre delar; värnplikt, civilplikt (vilande idag) och allmän tjänsteplikt. Med den allmänna tjänsteplikten skulle du t.ex. kunna vara skyldig att ”kvarstå i din anställning”, dvs. gå till jobbet som vanligt och ev. ha andra uppgifter än de du har i fredstid på ditt arbete. Det finns också en möjlighet för Arbetsförmedlingen att ”anvisa arbete”, så att man får hjälpa till med sådant som behövs i samhället.
För den som vill engagera sig i totalförsvaret finns också en rad frivilliga försvarsorganisationer att utbilda sig i.
-
Jag skulle vilja engagera mig i totalförsvaret. Hur gör jag?
Du kan till exempel ansöka till Hemvärnet.
Ansökan om medlemskap i hemvärnetEtt annat sätt att engagera sig på är att gå med i någon frivillig försvarsorganisation (eller annan ideell organisation)
-
Hur kan jag komma att omfattas av totalförsvarsplikten om jag inte har gjort värnplikten?
Om du arbetar i någon samhällsviktig verksamhet kan du istället komma att omfattas av den allmänna tjänsteplikten och vara skyldig att gå till ditt arbete för att verksamheten ska upprätthållas. Annars kan du komma att bli anvisad arbete och få göra enklare uppgifter som behövs för att samhället ska fungera.
-
Jag har gjort vapenfri tjänst. Kan jag ändå bli inkallad till Försvarsmakten om det blir krig?
Nej, kravet på att tjänstgöra som värnpliktig inom Försvarsmakten är att man har genomfört en godkänd militär grundutbildning och är inskriven för värnplikt. Anställda i Försvarsmakten tjänstgör enligt anställningsavtal.
-
Kan man bli straffad om man inte fullföljer sin totalförsvarsplikt?
Enligt lagen kan den som inte fullgör sin plikt dömas till böter eller fängelse.
-
Jag är sjuk och kan inte arbeta. Kommer jag behöva fullfölja min totalförsvarsplikt?
Nej, du är inte skyldig att tjänstgöra. Enligt lagen om (1994:1809) totalförsvarsplikt är en totalförsvarspliktig skyldig att tjänstgöra inom totalförsvaret i den omfattning som hans eller hennes kroppskrafter och hälsotillstånd tillåter.
Frågor och svar om allmän tjänsteplikt
-
När gäller allmän tjänsteplikt?
Allmän tjänsteplikt gäller endast om regeringen beslutat om höjd beredskap och aktivering om allmän tjänsteplikt.
-
Hur vet man ifall man är skyldig att fortsätta gå till sitt arbete även under höjd beredskap?
Följande förutsättningar ska vara uppfyllda:
1. Det ska råda höjd beredskap.
2. Regeringen ska ha beslutat om allmän tjänsteplikt.
3. Arbetsgivaren (statliga myndigheter) eller Arbetsförmedlingen (övriga) beslutar därefter vilka arbetstagare som ska omfattas av den allmänna tjänsteplikten. Vidare har arbetsgivaren en skyldighet att informera de anställda som omfattas av den allmänna tjänsteplikten. -
Vad innebär den allmänna tjänsteplikten för arbetstagaren?
Det innebär att arbetstagaren under höjd beredskap ska kvarstå i sin anställning och att arbetstagaren inte kan säga upp sig när höjd beredskap råder.
Senast granskad: 16 mars 2022