Postdoktoralt stöd 2024

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) utlyser medel för finansiering av postdoktorala tjänster inom området samhällsskydd och beredskap.

Så här kan du skriva ut webbsidan

Om du sitter vid en dator kan du skriva ut sidan genom ctrl + p för PC och kommando + p för Mac. 

Revidering

  • 2024-10-10 Avsnittet ”Utformning av ansökan” har kompletterats med en punkt om forskningsmiljö.
  • 2024-09-23 Total budget per projekt har reviderats till max 2 400 000 kr (inriktning svenskt civilt försvar) och max 2 700 000 kr (internationell inriktning samhällsskydd och beredskap).

Fakta om utlysningen

Vad kan ni söka för?

Postdoktorala projekt på minst 1,5 år och högst 2 år. Utlysningen har två inriktningar:

  • inriktning svenskt civilt försvar
  • internationell inriktning samhällsskydd och beredskap

Vilka kan söka?

Disputerade forskare vid svenska lärosäten eller forskningsinstitut som avlagt doktorsexamen tidigast 23 oktober 2021.

Hur mycket kan ni söka?

Max 2 400 000 kr för inriktning svenskt civilt försvar och max 2 700 000 kr för internationell inriktning samhällsskydd och beredskap

Viktiga datum

3 september 2024: Utlysningen öppnar.

23 oktober 2024: Utlysningen stänger klockan 13:00

Februari 2025: Planerat beslut.

Tidigast andra kvartalet 2025: Planerad projektstart.

Utlysningens ramar

Medel beviljas för minst 1,5 år och högst 2 år. Minst 80 procent av en heltidstjänst ska kunna läggas på projektet under projekttiden.

MSB bedömer att högst 4 projekt i ”Inriktning svenskt civilt försvar” och högst 2 i inriktning ”Internationell inriktning samhällsskydd och beredskap” kan beviljas inom ramarna för utlysningen. Beräknad start för utvalda forskningsprojekt är satt till tidigast andra kvartalet 2025.

Utlysningen öppnar den 3 september 2024 och fullständig forskningsansökan ska vara MSB tillhanda senast den 23 oktober 2024 klockan 13.00.

Beslut om medel beräknas kunna fattas i februari 2025.

MSB:s uppdrag

MSB har ansvar för frågor om skydd mot olyckor, krisberedskap och civilt försvar, i den utsträckning inte någon annan myndighet har ansvaret. Ansvaret avser åtgärder före, under och efter en olycka, kris, krig eller krigsfara. En del av MSB:s arbete omfattar stöd till forskning inom vissa områden.

MSB finansierar forskning som ska vara möjlig att tillämpa i samhället. Forskningen utgår från ett behov i samhället som på sikt ska leda till ny förståelse, nya metoder eller nya produkter. MSB finansierar forskning och det är externa aktörer, till exempel universitet, högskolor eller forskningsinstitut, som utför forskningen.

Bakgrund till utlysningen

Syftet med MSB:s postdoktorala stöd är att ge nydisputerade forskare med intresse för området samhällsskydd och beredskap möjlighet att fortsätta sin forskarkarriär inom området och därmed bidra till kunskapsutveckling och kompetensuppbyggnad inom fältet. Utlysningen har två olika inriktningar, en med inriktning mot utvecklingen av det civila försvaret och en med inriktning mot internationella projekt inom ramen för samhällsskydd och beredskap.

För den internationella inriktningen är syftet även att erbjuda ett stöd för att stärka relationen mellan svenska och nordamerikanska forskare.

Utlysningens två inriktningar

Inriktning svenskt civilt försvar

MSB avser att finansiera ett eller flera postdoktorala projekt inom ramen för utvecklingen av det civila försvaret. MSB:s forskningsinriktning 2024-2028 beskriver flera relevanta behov och områden och går att läsa här:

Publikation: MSB:s forskningsinriktning 2024–2028 : Forskning för ett säkrare samhälleTotal budget per projekt är max: 2 400 000 kronor.

Internationell inriktning samhällsskydd och beredskap

MSB avser att finansiera ett eller flera postdoktorala projekt med internationell inriktning inom ramen för samhällsskydd och beredskap. MSB:s forskningsinriktning 2024-2028 beskriver relevanta behov och områden och går att läsa här: 

Publikation: MSB:s forskningsinriktning 2024–2028 : Forskning för ett säkrare samhälle

För en ansökan till den Internationella inriktningen gäller att den även är i linje med amerikanska eller kanadensiska prioriteringar inom samhällsskydd och beredskap. MSB ansvarar för Sveriges bilaterala samarbetsavtal om forskning och utveckling med USA och Kanada och ser positivt på ansökningar om postdoktoralt stöd som bidrar till relationsbyggande, kunskapsutveckling eller kompetensuppbyggnad med dessa länder.

För detta bidrag gäller att den sökande ska tillbringa minst halva bidragstiden vid en värdinstitution utomlands. Tiden som spenderas vid värdinstitutionen kan dock delas upp i kortare perioder. För ansökningar riktade mot USA prioriterar MSB projekt som har samverkan med universitet som är kopplade till de Centers of Excellence (CoE) som Department of Homeland Security, Science and Technology (DHS S&T) finansierar . Det är den sökandes ansvar att hitta värdinstitution, universitet eller motsvarande i USA eller Kanada.

Projekt som beviljas behöver styrka att mobilitetskravet är uppfyllt genom att senast i samband med tecknande av överenskommelse inkomma med ett inbjudningsbrev från det utländska värduniversitetet eller motsvarande forskningsinstitution.

Total budget per projekt är max: 2 700 000 kronor. Utöver det kan ett särskilt medföljandebidrag på maximalt 50 000 kronor per år sökas.

Om forskning på US Department of homeland security, science and technology

Om forskning på US Department of homeland security, international partnerships

Om forskning på US Department of homeland security, centers of excellence

Utformning av ansökan

Det är viktigt att notera att alla handlingar som kommer in till MSB är offentliga. Om en ansökan bygger på forskning som är helt eller delvis skyddad av sekretess måste ansökan formuleras på ett övergripande vis så att sekretesskyddade uppgifter inte riskerar att röjas.

Den fullständiga forskningsansökan lämnas via MSB:s webbaserade ansökningssystem. 

E-tjänsteportalen

Guide till e-tjänsten för forskningsansökan – utlysning postdoktoralt stöd

Det ska framgå av ansökan vilken inriktning det föreslagna projektet går mot – civilt försvar eller internationell inriktning.

Den fullständiga forskningsansökan till MSB ska skrivas i typsnitt Times New Roman, 11 punkter med enkelt radavstånd, och bestå av följande:

  • En projektbeskrivning av den forskning som ska bedrivas inom det tänkta projektet. I beskrivningen ska forskningsfront, problemställning, relevans, behov av projektet, projektmål, metod för genomförande, förväntad effekt, målgrupper och kommunikation beskrivas. Är köns-, genus- och mångfaldsperspektiv relevanta för projektet? Beskriv och motivera på vilket sätt dessa perspektiv kommer att användas. (max 6 sidor inklusive referenslista)
  • CV med publikationslista (max 3 sidor)
  • Budget - Projektbudget bifogas i MSB:s budgetmall i Excel. Mallen finns här: 
    Guider och mallar för forskningsprojekt
    I budgeten ingår bland annat lönekostnader, OH-kostnader, kostnader för resor och kostnader för kommunikation.
  • Beskrivning av forskningsmiljö (max 1 sida).
  • Ansökningarna för den internationella inriktningen kan komma att bedömas av internationella granskare, och ansökningarna behöver därför skrivas på engelska. Lämnas ansökningar på svenska in för den internationella inriktningen kommer de att maskinöversättas, och MSB garanterar inte kvalitén på översättningen.
  • För projekt som söker mot den internationella inriktningen ska det finnas med en beskrivning och motivering av val av utländskt värdsuniversitet eller motsvarande forskningsinstitution.
  • För den internationella inriktningen ska också ett inbjudningsbrev från det utländska värduniversitetet eller motsvarande forskningsinstitution bifogas vid ansökan, alternativt senast vid tecknande av överenskommelse om projektet beviljas.

Formella krav

MSB:s formella krav är följande:

  • Ofullständig ansökan beaktas ej.
  • Sökande ska tillhöra ett svenskt lärosäte eller forskningsinstitut.
  • Sökande ska ha avlagt doktorsexamen tidigast 23 oktober 2021
  • Sökande ska ha avlagt doktorsexamen senast vid bidragsperiodens början, d.v.s. 1 april 2025.
  • Ansökan ska vara godkänd av firmatecknare vid lärosäte eller forskningsinstitut via undertecknad blankett för godkännande, länk nedan.
  • Sökande måste godkänna hantering av personuppgifter i enlighet med GDPR.

Guider och mallar för forskningsprojekt

Att tänka på

  • MSB ger full kostnadstäckning för direkta och indirekta kostnader kopplat till forskningsprojektet, dock maximalt upp till det bidragstak som är satt för respektive inriktning. Ange den procentsats för OH-påslag som ditt lärosäte/institut tillämpar.
  • Stödberättigande kostnader ska vara uppkomna inom projekttiden, ska vara faktiska och kunna styrkas och uppkommit hos lärosätet/institutet.
  • Traktamente betalas endast ut vid kortare utlandsvistelser.
  • Forskaren ska vid projektstart leverera ett faktablad och vid projektslut ett uppdaterat faktablad samt en populärvetenskaplig slutrapport. MSB publicerar dessa på MSB:s hemsida och de behöver därmed vara tillgänglighetsanpassade enligt krav i lagen (2018:1937) om tillgänglighet till digital offentlig service (DOS).
  • Information om Sveriges civila försvar är intressant för tredje makt. Det faller på varje organisation involverad i sammanställning, utveckling och mottagande av kunskaper att bedöma om det finns uppgifter som skulle kunna medföra att myndigheternas, enskildas eller samhällets säkerhet skulle äventyras om de blev kända.
  • Det är projektansvarig forskare som är ansvarig för att tillse att etikprövning görs i de fall det behövs. Det bör framgå i ansökan om etikprövning är aktuell och hur den ska genomföras.

Urval och beredning

Forskningsansökningarna genomgår såväl en myndighetsintern som en extern granskning. I den externa granskningen bedöms den vetenskapliga kvalitén.

MSB förbehåller sig rätten att kontakta sökanden för diskussion och informationsinhämtande.

Kriterier för granskning

MSB strävar efter att identifiera forskning med störst potential som uppfyller vetenskaplig kvalitet och praktisk nytta. Om två forskningsansökningar bedöms lika sett till behov och relevans ska vetenskaplig kvalitet prioriteras.

Följande kriterier kommer att tillämpas:

  1. Relevans – I vilken utsträckning motsvarar ansökan/projektet identifierade behov inom civilt försvar (inriktning ett) eller inom samhällsskydd och beredskap (internationella inriktningen) i MSB:s forskningsinriktning? För den internationella inriktningen kommer MSB också bedöma det föreslagna projektets koppling till forskningsprioriteringar i USA eller Kanada.
  2. Behov - I vilken utsträckning svarar projektet mot behov att stärka samhällets förmåga inom området civilt försvar (inriktning ett) eller området samhällsskydd och beredskap (internationella inriktningen) genom att bidra med ny kunskap och/eller lösningar på problem?
  3. Samverkan och kommunikation – I vilken utsträckning uppnår projektet behov av samverkan och kommunikation med relevanta aktörer (till exempel behovsägare, offentlig och privat sektor med fler) samt MSB?
  4. Nyttiggörande av resultat – I vilken utsträckning motsvarar projektet MSB:s mål om nyttiggörande av forskning, dvs. att resultaten ska komma till användning genom exempelvis policyutveckling och utbildnings-, utvärderings-, övnings- eller utvecklingsverksamhet?
  5. Vetenskaplig kvalitet – Ansökan bedöms vetenskapligt efter:

Problemställning – syfte, teori och nyhetsvärde

Metod och genomförande – vetenskaplig metod, projektplan och budget

Sökandes kompetens – sannolikheten att projektet kommer att genomföras enligt beskrivningen sett mot bakgrund av sökandens dokumenterade erfarenhet och vetenskapliga skicklighet.

Mer information

Mer information om MSB:s forskningsverksamhet

Kontaktpersoner för utlysningen

Anna Dubaric Norling, Forskningssamordnare

Enheten för forskning och innovation

Tfn: 010-240 4287 e-post: anna.dubaricnorling@msb.se

Charlotte Larsgården, Handläggare

Enheten för forskning och innovation

Tfn: 010-240 5347 e-post: charlotte.larsgarden@msb.se

Alternativ e-postadress: forskning@msb.se

Till toppen av sidan