Kriskalendern - öva beredskap hemma hela året
MSB har tagit fram Kriskalendern som uppmärksammar ett beredskapstema med en övning för privatpersoner varje månad. Kalendern kan delas av alla aktörer som vill uppmärksamma vikten av hemberedskap.
NYTT! Kriskalendern i tryckt format
Nu finns MSB:s Kriskalender även som tryckbar och utskrivbar pdf i A3 eller A4!
Skriv ut i A3
Idén med Kriskalendern
Kriskalendern vill göra privatpersoner uppmärksamma på ett beredskapstema i taget. Målet är att få så många människor som möjligt att genomföra de enkla övningar som presenteras.
Kriskalendern består av tolv korta filmer med en tillhörande stillbild och inläggstext för varje månad. I varje film öppnar Christoffer, en vanlig kille från Torsby, ett brev från MSB där han får en övning att göra själv och skicka vidare till den som tittar. Han lägger undan kontanter, letar i en karta efter ett skyddande utrymme på sin hemort och säger hej till sin granne. Christoffer ger ett ansikte åt "planeraren", en typ av person som ofta har lite svårt med att börja bygga sin hemberedskap. Men han vill lära sig, och övningarna får honom att sätta i gång.
Sätt i gång att dela Kriskalendern
När vi lyfter samma tema med en gemensam röst blir budskapet starkare. Alla aktörer ska publicera samma inlägg under samma månad. Det spelar dock ingen roll vilken dag i månaden inlägget publiceras. Gör det vid en tidpunkt som passar för er verksamhet och övriga händelser, så kommer MSB också att göra.
Det finns två sätt att dela Kriskalendern.
- Dela direkt från MSB. Vi publicerar ett Kriskalenderinlägg i månaden i sociala medier (Instagram och Facebook). Datumen kommer att variera eftersom vi väljer en dag som passar med händelser och övrigt innehåll.
- Ladda ner och anpassa. Alla tolv inlägg finns här och går att ladda ner. Publicera för aktuell månad när det passar i era kanaler. OBS: Byt inte månad. Det vill säga, välj inte exempelvis inte novembers inlägg under april månad. För varje månad finns färdiga inläggstexter med möjlighet att fylla på med anpassad och aktuell lokal information.
Hashtag
Använd hashtag #kriskalendern och eventuellt #beredskapsveckan om det passar.
Svar på frågor
Om det kommer frågor på inläggen som ni inte vill eller kan besvara själva, pinga in MSB på Instagram eller Facebook så hjälper vi till!
För frågor om Kriskalendern, mejla beredskapsveckan@msb.se.
Kampanjbilder
Det finns stillbilder kopplade till kampanjen som är fria att använda. Bilderna finns både i webbupplösning och anpassat för tryck. Ange foto: MSB.
Ladda ner kampanjbilderna (zip)
Förhandsvisa filmerna
Filmerna i snurran går att ladda ner via respektive rullgardinsmeny nedanför. Klicka på pilarna för att bläddra mellan filmerna. Varje film är omkring en minut lång i formatet H264.
Under respektive månad kan du ladda ner den aktuella månadens film. Filmerna finns både otextade samt med inbränd text. Det finns även undertextfiler i srt-format att ladda ner, som kan användas till de otextade filmfilerna.
-
Maj 2024 – Grannsamarbete i kris
Inspiration till inläggstext:
Maj månads tema är grannsamarbete.
Ett socialt nätverk som finns nära har vi alla nytta och glädje av. Förbered dig så här:
- Ta det som en vana att alltid hälsa på dina grannar.
- Prata med dina grannar om vilka erfarenheter och kunskaper var och en har som är viktiga i en besvärlig situation. Vem behöver dig?
- Använd anslagstavlan i trapphuset (om du får) för att be om hjälp eller erbjuda din hjälp med det du kan.
- Delta i städdagar eller gemensamma möten så att du på ett naturligt sätt kan lära känna dina grannar.
Grannsamarbete i kris - fördjupande sida på temat
Förslag till lokal aktör
Här passar det bra att berätta om hur kommunala och andra bostadsbolag arbetar med beredskap, lista aktuella aktiviteter som gårdsloppisar och föreningsevenemang, berätta om boendeinitiativ som gemensamma odlingar, bilpooler eller annat som främjar gemenskapen.
För att ladda ner filer, högerklicka och välj "Spara som".
-
Juni 2024 – Mat
Inspiration till inläggstext:
Juni månads tema är mat.
Visste du att du ska kunna klara dig utan samhällets hjälp i en vecka vid en eventuell kris? Gör såhär:
- Laga en måltid av de livsmedel du har hemma där datumet går ut snart.
- Använd stormkök eller grill för att öva på att laga mat utomhus.
- Skaffa ett hemberedskapsförråd med mat som håller sig länge. Tänk på att maten ska kunna förvaras i rumstemperatur om strömmen skulle gå.
- Ta som vana att köpa hem en extra vara då och då när du handlar för att bygga upp ett krisförråd hemma. Handla sånt du vet att du tycker om och skulle kunna äta vid en kris.
Läs mer på vår fördjupande sida på temat
Förslag till lokal aktör
Uppmuntra invånarna att komma igång med egen odling, kanske med inspiration av Trosa Kommuns projekt "Odla vardagsmaten".
Till Odla VardagsmatenAnordna kurser om matlagning i kristider. Samarbeta med till exempel församlingar eller näringslivet och butiker. Låt kommuninvånare som är krogprofiler eller caféägare tipsa i era sociala medier om rätter som går att laga med det som finns hemma eller skapa en utmaning på liknande tema.För att ladda ner filer, högerklicka och välj "Spara som".
-
Juli 2024 – Din inre styrka
Juli månads tema är den inre styrkan.
Att även i tuffa tider göra något som man mår bra av bygger hela landets motståndskraft. Gör såhär:
- Förstå att du även i jobbiga stunder får njuta av saker du tycker om. Till exempel musik, sport eller vara ute i naturen.
- Gör sånt som du mår bra av, ensam eller tillsammans med andra. Var fysiskt aktiv på ett sätt som passar dig.
- Har du ingen speciell hobby? Kolla om du kan hjälpa någon annan. Det som du kan, kan vara precis det någon annan behöver.
Förslag till lokal aktör
Anordna eller tipsa om kostnadsfria föreläsningar eller workshops om mental hälsa, stresshantering och tekniker för att hantera ångest och oro. Erbjud gratis gruppyoga och övningar i mindfulness, gärna utomhus. Skapa eller pinga in aktiviteter och mötesplatser där människor kan dela sin oro, sina erfarenheter och stötta varandra.
För att ladda ner filer, högerklicka och välj "Spara som".
-
Augusti 2024 –Engagera dig
Augusti månads tema handlar om att engagera sig.
Visste du att 380 000 svenskar engagerar sig i någon typ av frivillig försvarsorganisation? Det kan du också göra.
- Ta reda på vilka organisationer som finns i din kommun. Gå med i någon du tycker verkar intressent.
- Vill du hellre engagera dig på egen hand kan du dra ihop ditt kompisgäng eller fotbollslag och prata om hur ni kan hjälpa varandra. Kanske kan ni ses och öva på att laga mat utan el och vatten?
Förslag till lokal aktör
Tipsa om vilka föreningar och organisationer som finns i just er kommun. Kanske genom att lista upp alla på en landningssida på kommunens webbplats? Starta inlägg i sociala medier och be människor att tipsa om föreningar att gå med i. Samarbeta med alla slags lokalföreningar, tagga dem och peppa dem att synas extra mycket.
För att ladda ner filer, högerklicka och välj "Spara som".
-
September 2024 – Beredskapsveckan
(OBS! September månads inlägg ska publiceras veckan före Beredskapsveckan, det vill säga under vecka 38.)
Nu på måndag börjar Beredskapsveckan.En temavecka med mängder av aktiviteter runt om i landet, för att vi alla ska lära oss mer om hot, risker och beredskap. Gå in på din kommuns webbplats eller på sociala medier och se vad som händer där du bor. Hashtag: #beredskapsveckan
Förslag till lokal aktör
Anordna föreläsningar/kurser på temat hemberedskap. Informera om ämnet i sociala medier. Dela material från MSB. Glöm inte att använda hashtaggen #beredskapsveckan
På Beredskapsveckans sida med stödmaterial finns gott om material att använda. Dela dock inte länken dit i sociala medier då den inte är direkt till allmänheten.
Till sidan med stöd- och utbildningsmaterialFör att ladda ner filer, högerklicka och välj "Spara som".
-
Oktober 2024 – IT-säkerhet
Oktober månads tema är it-säkerhet.
Genom att öka din digitala medvetenhet minska du risken för att drabbas av nätfiske eller skadlig kod som kan leda till att värdefull information går förlorad – eller att en bedragare tömmer ditt konto.
Förbered dig såhär:
- Använd olika lösenord för dina viktigaste konton.
- Till din mejl är det extra viktigt att du har ett starkt lösenord. Det är oftast dit du får mejl om återställning av lösenord för andra tjänster.
- Ta dina nuvarande lösenord och lägg till några siffror eller specialtecken.
Förslag till lokal aktör
Samla och dela exempel på säkerhetsrisker och hur man skyddar sig mot dem. Tipsa om bra lösenordsgeneratorer. Ordna seminarier för anställda om informationssäkerhet och lär dem hur man identifierar misstänkta e-postmeddelanden, hur man skapar säkra lösenord och hur man skyddar verksamhetens data.
För att ladda ner filer, högerklicka och välj "Spara som".
-
November 2024 – Din roll i totalförsvaret
Novembers månads tema handlar om din roll i totalförsvaret.
Visste du att du är totalförsvarspliktig från början av det kalenderår du fyller sexton år till slutet av det kalenderår du fyller sjuttio år? Gör såhär:
- Det vanligaste är att du fortsätter gå till din vanliga arbetsplats. Men har du en militär utbildning kan du få en stridande roll och som läkarstudent kan du få en roll inom vården.
- Kolla med din arbetsgivare vad just du har för placering i händelse av krig.
Förslag till lokal aktör
Visa upp, tagga eller och samarbeta med några av de frivilliga försvarsorganisationer som finns på orten.
Länk till fördjupande information om frivilliga försvarsorganisationer
För att ladda ner filer, högerklicka och välj "Spara som".
-
December 2024 – Värme
December månads tema är värme.
Om strömmen bryts under kalla årstider kan det snabbt bli kallt inomhus. Och mörkt. Förbered dig såhär:
- Köp hem stearinljus och tändstickor så har du både ljus och värme om det skulle bli ett långvarigt strömavbrott.
- Se till att du har filtar både hemma och i bilen.
- Värme håller sig bäst på mindre ytor. Fryser du kan du bygga en koja av till exempel ett bord och filtar.
- Obs! Glöm inte säkerheten när du eldar.
Förslag till lokal aktör
Starta inlägg med goda råd för hur man klarar sig under ett elavbrott i sociala medier och be människor att fylla på med sina bästa tips. Be handeln skylta upp med ”bra att ha-grejer” för att hålla värmen. Passa även på att informera om vikten av brandsäkerhet och att testa sin brandvarnare.
För att ladda ner filer, högerklicka och välj "Spara som".
-
Januari 2025 – Kontanter
Januari månads tema är kontanter.
Det är bra att kunna betala på flera sätt så man har flera alternativ att ta sig ur en situation. Förbered dig såhär:
- Ha alltid lite pengar i fickan/väskan. Det behöver inte vara mycket, men så du alltid kan ta dig hem.
- Ta gärna ut lite kontanter så att du har hemma ut i fall banksystemet skulle ligga nere en längre tid.
- Det kan också vara smart att ha kort och konton i olika banker, ifall en bank har tekniska problem.
Tips till lokal aktör
Berätta vilka kommunala instanser som tar emot kontanter och var det finns uttagsautomater. Påminn om att det är viktigt att använda kontanter då och då och visa att ni själva gör det.
Betalningar och kontanter i kris - fördjupning på temat
För att ladda ner filer, högerklicka och välj "Spara som".
-
Februari 2025 – Kommunikation
Februari månads tema är kommunikation.
Kommunikation är viktig för att kunna hålla sig informerad under en pågående kris. Förbered dig såhär:
- Införskaffa en radio som inte går på el. Radion har i uppdrag att kunna sända även i kris och krig. Antingen kan du ha en batteriradio, solcells- eller vevdriven.
- Ställ in radion på din lokala P4-kanal.
- Skaffa extra batterier så att du alltid har hemma.
- Skaffa en powerbank och ladda den, så du kan ladda mobilen utan el.
- Skriv ner viktiga nummer ut i fall din mobil skulle ladda ur.
Förslag till lokal aktör
Tipsa om vilken frekvens P4-kanalen i just ert lokalområde har. Tipsa om loppisar och second hand-affärer i kommunen där det kan finnas gamla radioapparater för en billig peng. Använd ofta ute-anslagstavlor i vardagen så att människor vänjer sig vid att titta där efter viktig information.
Kommunikation i kris - fördjupande sida på temat
För att ladda ner filer, högerklicka och välj "Spara som".
-
Mars 2025 – Skyddsrum
Mars månads tema är skyddsrum.
Skyddsrummen finns till för att Sverige ska kunna skydda och flytta människor. Förbered dig såhär:
- Ta reda på var ditt närmsta skyddsrum är (gå in på www.msb.se/skyddsrum).
- Har du inget skyddsrum i närheten finns det andra bra skyddande platser. Det kan vara till exempel en egen källare, tunnelbana eller parkeringsgarage.
- Skaffa en karta.
- Gör en plan och lär dig hitta till ditt skyddande rum utan att behöva använda GPS.
Förslag till lokal aktör
Tipsa om vilka skyddande platser som finns i just er kommun. Tipsa om att det finns fysiska kartor att hämta ut på till exempel bibliotek, turistcenter och mackar.
Länk till fördjupande sida på temat
För att ladda ner filer, högerklicka och välj "Spara som".
-
April 2025 – Vatten
April månads tema är vatten.
I Sverige använder vi cirka 140 liter vatten per dag. Räkna med att du behöver 3-5 liter vatten per dag i en kris. Då har du för att dricka, laga lite mat och tvätta dig. Förbered dig såhär:
- Fyll tomma petflaskor med vatten och förvara i frysen. Vattnet kan tinas och drickas eller användas som kylklampar för att maten ska hålla längre vid ett strömavbrott.
- Fyll dunkar med vatten och förvara i ett förråd eller källarutrymme. Byt ut vattnet en eller ett par gånger per år.
- Kom ihåg att lagra vatten även för dina husdjur om du har några.
- Behöver du gå på toa när det inte kommer något vatten kan du knyta en kraftig soppåse i toalettstolen som du sedan knyter ihop. Kolla med din kommun vad som gäller för avfallshanteringen.
Förslag till lokal aktör
Här passar det att tipsa om var i kommunen ni brukar ställa ut vatten vid kris. Kanske kan ni anordna någon föreläsning om vattenrening eller informera invånarna hur de ska hantera eventuellt avfall vid toabesök när det inte kommer vatten i toaletten.
Vatten i kris - fördjupande sida på temat
För att ladda ner filer, högerklicka och välj "Spara som".