Terrorberedskap – Webbkurs
Webbkursen ger kunskap om olika attentatsmetoder och hur man kan skydda både sig själv och andra, samt bidra till att öka skyddet i en organisation.
Detaljer
Målgrupp
Webbkursen riktar sig i första hand till dig som arbetar i offentlig miljö exempelvis:
- Nattliv, hotell och restaurang
- Biografer, teatrar och turistattraktioner
- Butiker och köpcentrum
- Hälso- och sjukvård
- Religiösa samfund
- Idrottsevenemang och arenor
- Kollektivtrafik
- Skola och annan utbildningsverksamhet
Kostnad
Webbkursen är avgiftsfri.
Om kursen
Webbkursen baseras på den nationella strategin mot terrorism (Förebygga, Förhindra och Försvåra). Webbkursen fokuserar på det försvårande området, där syftet är att öka trygghet och säkerhet i offentliga miljöer där många människor vistas.
Webbkursen har tagits fram för att höja medvetenheten och kunskapen hos den personal som arbetar eller verkar i de olika miljöerna.
Tidsåtgång
Cirka 1 timme.
Kursens moduler
Modul 1: Introduktion
En introduktion till utbildningen och vad som kännetecknar ett terrorattentat eller andra liknande våldshandlingar med stora konsekvenser.
Modul 2: Väpnade attentat
Modulen går igenom hur ett attentat med skjutvapen eller hugg- och stickvapen kan gå till och vilka åtgärder du som individ och i en organisation kan göra för att skydda dig själv och andra för att minska konsekvenserna av ett attentat.
Modul 3: Hjälpa andra
Konsekvenserna av ett attentat kan medföra att många människor skadas och i värsta fall dör. Det kan ta dröja innan blåljusmyndigheterna kommer till platsen. Modulen beskriver vad du kan göra under förutsättningar att platsen är säker för att rädda liv.
Modul 4: Misstänkta föremål
Modulen beskriver hur man identifierar och känner igen ett misstänkt föremål och vilka åtgärder som bör vidtas för att minska risken att någon skadas och hur en insats från blåljusmyndigheter kan underlättas.
Modul 5: Genomsökning
Att söka igenom arbetsplatsen har många positiva effekter i det förebyggande arbetet mot terrorism och annan brottslighet. I modulen får du lära dig hur du effektivt söker igenom ett objekt för att utesluta att finns några misstänkta föremål och samtidigt kontrollera att skalskyddet är intakt och att all säkerhetsutrustning är på plats och funktionell.
Modul 6: Säkerhetskultur – din roll i säkerhetsarbetet
När det gäller att upptäcka och därigenom förhindra eller försvåra ett terrorattentat är den enskilda medarbetarens insats avgörande. Modulen går igenom vad enskilda medarbetare bör vara vaksamma på och hur de kan agera om de upptäcker något som avviker från normalbilden.
Modul 7: Misstänkt försändelse
Modulen går igenom kännetecken på en misstänkt försändelse, vilka åtgärder man bör vidta vid en misstänkt försändelse och hur en initial personsanering kan gå till vid kontakt med ett misstänkt farligt ämne.
Test och diplom
Kursen avslutas med ett kunskapstest. Vid ett godkänt kunskapstest kan den anställda skriva ut ett diplom på godkänd genomförd kurs.