Samverka med frivilliga – för dig som är offentlig aktör

Frivilliga är viktiga för Sveriges krisberedskap och civilt försvar. Det finns olika former av frivillighet och nedan kan du läsa på om hur du som offentlig aktör kan få förstärkning vid insatser i kris eller krig av frivilliga.

För dig som vill engagera dig som frivillig finns mer information här.

För privatpersoner: Engagera dig i en frivillig försvarsorganisation

Frivilliga försvarsorganisationer

Frivilliga försvarsorganisationerna (FFO) är en särskild grupp av ideella organisationer som har en utpekad roll inom totalförsvaret. De organiserar, utbildar och övar sina medlemmar för att bidra med viktiga kompetenser och personalförstärkning vid kriser, höjd beredskap och ytterst krig. I dessa organisationer finns en stor bredd av kunskap och erfarenhet inom till exempel logistik, samband, djursmitta, flyg samt samverkan och ledning.

Frivilliga förstärkningsresurser från FFO kan ingå i en offentlig aktörs krigsorganisation när ordinarie resurser inte räcker till. De kan efter genomförd utbildning teckna ett avtal med en offentlig aktör om tjänstgöring vid höjd beredskap enligt Förordning (1994:524) om frivillig försvarsverksamhet. Mer om detta i vår vägledning (se längre ned på sidan).

Frivilliga försvarsorganisationer organiserar, utbildar och övar sina medlemmar för att bidra med viktiga kompetenser och personalförstärkning vid kriser, höjd beredskap och ytterst krig.

Andra organiserade frivilliga

Utöver Frivilliga försvarsorganisationerna finns även andra ideella organisationer som har en viktig roll i den civila beredskapen. Ideella organisationer kan bidra med att organisera sina medlemmar så att de kan hjälpa till vid en samhällsstörning. Det kan vara till exempel idrotts- eller hembygdsföreningar eller organisationer med socialt fokus som vid en samhällsstörning använder sina resurser, sin kunskap och sina nätverk för att hjälpa behövande eller på annat sätt underlätta hanteringen och arbeta förebyggande. Detta kan de göra på egen hand eller i samverkan eller i dialog med offentliga aktörer.

Spontanfrivilliga

Spontanfrivilliga är personer som kommer spontant till en händelse och vill hjälpa till utan att vara organiserade. Spontanfrivilliga arbetar ofta ideellt och utan avtal med någon offentlig aktör. De kan på
olika sätt bistå offentliga verksamheter med praktiska uppgifter i händelse av en samhällsstörning. Det är viktigt att komma ihåg att det är ni som offentlig aktör som gör en bedömning av behov och i vilken form av förstärkning som behövs i varje läge.

De senaste årens samhällsstörningar har visat vikten av att offentliga aktörer förbereder sig för att ta emot stöd från spontanfrivilliga. Ett förslag är därför att ange på er hemsida om det behövs spontanfrivilliga eller inte. I kommuner som har en frivillig resursgrupp är det vanligt att den sköter lokal organisering av spontanfrivilliga.

Frivilliga resursgruppen – ett stöd till kommunen

Frivilliga resursgruppen (FRG) samlar Frivilliga försvarsorganisationers kompetenser på lokal nivå. FRG finns till hands för kommunen när de ordinarie resurserna behöver förstärkas i utsatta lägen eller vid andra behov kallas in av kommunen vid en samhällskris.

I många kommuner finns Frivilliga Resursgruppen (FRG) som underordnas kommunen. FRG är ett koncept för att organisera medlemmar från olika Frivilliga försvarsorganisationer (FFO) så att de kan bistå med viktiga insatser vid en kris eller höjd beredskap. FRG består av utbildade, kvalitetssäkrade och organiserade frivilliga som efterfrågas av offentliga aktörer. På så sätt både stärker de samhällets förmåga att klara svåra samhällsstörningar och bidrar till folkförankring och försvarsvilja.

FRG är ett avtalsbaserat koncept hos kommuner. Det regleras inte i någon lag eller förordning och varje kommun avgör själv om den vill inrätta en FRG.

FRG kan till exempel hjälpa till med:

  • Utrymning och inkvartering
  • Bemanna trygghetspunkter
  • Hantera spontanfrivilliga
  • Informationsspridning
  • Samverkan och ledning
  • Praktiska uppgifter, till exempel hantering av nödvatten och reservkraft
  • Första hjälpen och medmänskligt stöd till drabbade

För dig som kommun kan du hitta mer information och kontaktuppgifter på FRG:s webbplatsLäs mer om de frivilliga försvarsorganisationerna på deras gemensamma webbplats

Stödmaterial

MSB har flera vägledningar och stödmaterial för kommuner och länsstyrelser.

Metodstöd i kontinuitetshanteringIdentifiera samhällsviktig verksamhetHandbok i civil beredskap för kommunerVägledning till myndigheter avseende planering för försörjning av varor och tjänster

Vägledning i frivilligsamverkan för offentliga aktörer

I vägledningen för samverkan med frivilliga försvarsorganisationer och frivilliga i civil beredskap får du som arbetar i myndighet eller i en kommun råd och stöd i arbetet. Utbildade och avtalade frivilliga kan öka uthålligheten och tillföra specialistkompetens i offentliga aktörers kris- och krigsorganisationer.

I MSB:s vägledning beskrivs processen för planering och samverkan med målet att effektivt ta emot stöd från frivilliga förstärkningsresurser. Vägledningens kapitel redogör för olika steg på vägen och kan läsas såväl samlat som i sina separata delar.

Till toppen av sidan