Studier och undersökningar om människors syn på risker och hot
MSB och andra genomför studier om privatpersoners beteenden och beredskap. Här hittar du även effektmätningar och kampanjutvärderingar.
På den här sidan
2023-2025
Rapport: Vi har det i oss, mars 2025
En ny rapport från Centrum för totalförsvar och samhällets säkerhet (CTSS) undersöker vad det är som gör att människor känner försvarsvilja och motståndskraft. (Försvarshögskolan)
Effektmätning: Om krisen eller kriget kommer, mars 2025
Drygt 2 000 personer fick i början av året besvara ett antal frågor från MSB om totalförsvaret och den egna beredskapen, men också om själva broschyren "Om krisen eller kriget kommer" som skickades till alla hushåll hösten 2024. Som jämförelse har vissa frågor som ställdes i samband med utskicket 2018 även ställts i denna mätning. (Norstat)
Effektmätning av nyhetsrapportering, januari 2024
För att få en bild av hur människor reagerade på medierapporteringen om att det kan bli krig i Sverige och hur den har påverkat människors beteende och förhållningssätt, gjorde MSB en effektmätning hos bland drygt 1 000 personer. (Attityd)
Allmänhetens hemberedskap, december 2023
För att få en bild av allmänhetens hemberedskapsnivå har MSB genomfört en enkätundersökning med frågor som hur länge hushållet skulle klara sig utan samhällets hjälp och viljan att dela med sig av sin egna hemberedskap till andra, till exempel grannar. (Attityd)
Studie om lokala kris- och krigsbroschyrer 2023
Många orgnisationer och kommuner har tagit fram egna, lokala versioner av "Om krisen eller kriget kommer". I en masteruppsats har detta fenomen utforskats. (Göteborgs universitet)
2020-2022
Stärkt motståndskraft hos allmänheten, 2022
En studie med fokusgrupper som ska ge en djupare förståelse för allmänhetens kunskap, attityder och beteenden kopplat till beredskap och civilt försvar. Studien syftade även till att förstå hur olika grupper tar emot och bearbetar information om ämnet. Bred representation från allmänheten. (Attityd)
Allmänhetens försvarsvilja, 2022
En mätning av 16-70-åringars försvarsvilja, attityd till Sverige som ett tryggt land och lite om hemberedskap. (Gullers grupp)
Deltagande i Krisberedskapsveckan 2022
En sammanställning av vilka kommuner som har deltagit i Krisberedskapsveckan och vilka aktiviteter de har genomfört. (Attityd)
Kampanjmätning Krisberedskapsveckan 2022
Medborgarundersökning kring i vilken utsträckning kampanjen uppmärksammats, hur budskapet uppfattats och allmän attityd till kampanjen. (Gullers Grupp)
Effektmätning språkversioner 2022
Rapport om effektmätning av MSB:s annonsering på olika språk under Krisberedskapsveckan. (Gullers grupp)
Rapport om försvarsvilja och samhällets skyddsvärden 2022
MSB har genomfört en mätning av allmänhetens försvarsvilja och inställning till samhällets skyddsvärden. (Gullers Grupp och Kantar Public)
Till rapportenMSB:s frågor i Ungdomsbarometern 2022
Försvars- och samhällsstudien, en rapport av Ungdomsbarometern för MSB. (Ungdomsbarometern)
Till försvars- och samhällsstudienMätning av engagemang för beredskap till följd av kriget 2022
En knapp vecka efter den ryska invasionen den 24 februari genomförde MSB en enkätundersökning av hur händelsen påverkade allmänhetens syn på beredskap. (Attityd)
Till undersökningenNorges undersökning om krisbroschyrer 2022
Norska Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har genomfört en undersökning om unga vuxnas förhållningssätt till egenberedskap. Bland annat jämförs den norska broschyren med den svenska. (DSB)
Till rapportenMätning av MSB:s nyårkampanj 2021-2022
MSB:s annonskampanj med budskap om hemberedskap kopplade till nyårslöften genomfördes under vecka 51-02. (Gullers Grupp)
Effektmätning av Krisberedskapsveckan 2021
MSB:s annonskampanj "Du är en del av Sveriges beredskap" genomfördes under Krisberedskapsveckan 2021. (Attityd)
Till kampanjuppföljningenUppföljning: Synen på hemberedskap och eget ansvar under pandemin, 2021
MSB har för andra gången under pandemin låtit genomföra en enkätundersökning om hur människors syn på det egna ansvaret, hemberedskap och kriser har påverkats i samband med pandemin (Attityd)Till undersökningen
Effektmätning av MSB:s annonskampanj under Krisberedskapsveckan 2020
MSB:s annonskampanj När det behövs som mest, hjälps vi åt som bäst genomfördes under Krisberedskapsveckan 2020. (Scream)
Effektmätning av MSB:s annonskampanj under Krisberedskapsveckan 2020
Allmänhetens syn på hemberedskap och eget ansvar under pandemin 2020
En undersökning som har till syfte att se om människor har gjort några åtgärder för att öka sin hemberedskap eller har förändrat sin syn på hemberedskap och sin egen roll i samhällets krishantering. (Attityd)
Allmänhetens syn på hemberedskap och eget ansvar under pandemin (2020)
2016-2019
Kommunernas egen kommunikation om lokala risker 2019
Följande studie är en analys av samtliga 290 svenska kommuners kommunikation av risker, hot och beredskap på respektive kommuns webbplats. Analysen är huvudsakligen kvantitativ, men med kvalitativa inslag beroende på behandlad frågeställning. (MSB)
Till analysen
Kampanjuppföljning Krisberedskapsveckan 2019
Undersökningen följer upp kampanjen Krisberedskapsveckan och genomfördes strax därefter. (Enkätfabriken)
Till kampanjuppföljningen
Ny effektmätning av "Om krisen eller kriget kommer"
I januari 2019 genomfördes en undersökning för att se vilka effekter broschyren haft på människors riskmedvetenhet och krisberedskap. Resultatet visar att en majoritet har börjat reflektera mer över hur de skulle klara vardagen vid kris eller krig tack vare broschyren. (Enkätfabriken)
Till undersökningen
Kampanjuppföljning Krisberedskapsveckan 2018
Veckan efter Krisberedskapsveckan genomfördes en undersökning för att se vilket genomslag kampanjen fått och hur den uppfattats av allmänheten. Undersökningens målgrupp var allmänheten från 18 år. (Demoskop)
Till kampanjuppföljningen
Uppföljning av broschyrutskicket 2018
Veckan efter att broschyren "Om krisen eller kriget kommer" skickades ut fick 5760 personer svara på en webbaserad enkät. (Demoskop)
Uppföljning av broschyren Om krisen eller kriget kommerUppföljning av broschyren Om krisen eller kriget kommer - sammanfattning
Utvärdering av Krisberedskapsveckans genomslag 2017
Veckan efter Krisberedskapsveckan genomfördes en undersökning för att se vilket genomslag kampanjen fått och hur den uppfattats av allmänheten. (Demoskop)
Till utvärderingen 2017
Utvärdering av MSB:s planering/samordning av kampanjen 2017
Krisberedskapsveckan genomfördes första gången i maj 2017. En utvärdering av MSB:s planering och samordning av Krisberedskapsveckan 2017 fångar viktiga lärdomar inför kommande kampanjer. (MSB)
Till utvärderingen
Hot och beredskap i Sverige - om allmänhetens kunskap och inställning
För att ta reda på mer om människors kunskap om och inställning till frågor inom begreppen hot och beredskap, gjorde MSB hösten 2017 en undersökning där personer från 18 år intervjuades. (Demoskop)
Till undersökningen
Kommuners syn på riskkommunikation
En rapport från 2016 som beskriver resultaten från en intervjustudie av beredskapssamordnare från 40 svenska kommuner. Studien ska ge MSB en bättre bild av hur kommunerna arbetar med information till invånarna om lokala hot och risker och vilka möjligheter och utmaningar kommunerna ser med sitt kommunikationsuppdrag.
(Gothenburg Research Institute, Göteborgs universitet)
Till rapporten
Utvärdering av Göteborgs stads 72-timmarskampanj
En studie från 2016 som utvärderar Göteborg stads informationskampanj "72 timmar" . I undersökningen görs en retorisk analys av kampanjmaterialet, en enkätundersökning av kampanjeffekter och ett experiment om inlärning av krisbudskap. (JMG, Göteborgs universitet)
Till utvärderingen
Krismedveten kommun 2016
Hösten 2016 genomförde MSB en nollmätning inför kampanjen Krisberedskapsveckan 2017 för att bland annat se hur hemberedskapen ser ut hos allmänheten och vilken kunskap man har om den lokala riskbilden. Undersökningen bygger på telefonintervjuer med 2 500 personer mellan 18 och 89 år. (Markör)
Till studien
Aktuell forskning
MSB finansierar många forskningsprojekt om civilt försvar, krisberedskap och skydd mot olyckor. Vi har paketerat kunskapen och den är redo att användas. Några aktuella exempel:
- Hur personer med funktionsnedsättningar kan involveras som aktiva resurser i samhällets krishantering
- Resilient material- och produktförsörjning vid kriser
- Risk- och kriskommunikation före och under krig