Upphandla till samhällsviktig verksamhet
För att säkerställa leveranser av varor och tjänster är upphandling en central del; antingen att ändra redan ingångna avtal eller att göra en ny upphandling.
MSB har i samverkan med Upphandlingsmyndigheten och Sveriges kommuner och regioner (SKR) gett ut ett stödmaterial för att säkerställa krisberedskapsaspekter vid upphandling till samhällsviktig verksamhet. Vägledningen är ett stöd för hur kontinuitet, funktionalitet och leveransförmåga kan säkerställas vid upphandling, till exempel för upphandlingar då verksamhet läggs på entreprenad eller vid inköp av varor och tjänster. Vägledningen beskriver de ingående faserna; förbered upphandlingen, genomförande av upphandlingen och realisera avtalet.
Vägledningen innehåller exempel från Region Skåne, Region Sörmland (dåvarande Landstinget Sörmland) och Degerfors kommun.
Läs Upphandling till samhällsviktig verksamhet – en vägledning
Kontinuitetshantera kommunens eller regionens verksamhet
Planeringen för försörjning av varor och tjänster kan vara en del i kommunens eller regionens arbete med kontinuitetshantering.
Kontinuitetshantering
Bemanna krigsorganisationen och krigsplacera personal
En del i planeringen för civilt försvar är att fastställa kommunens respektive regionens krigsorganisation samt besluta om dess bemanning. Till stöd för detta, inklusive att krigsplacera personal, finns stöd som riktar sig till offentliga aktörer.
Även inför och vid kriser behöver kommuner och regioner planera för bortfall av personal.
Planeringsstöd för bortfall av personal, varor och tjänter
MSB1765, 2021
Den här vägledningen handlar om hur ansvariga myndigheter bör planera för försörjningen av varor och tjänster, i huvudsak inriktat mot höjd beredskap och krig. Vägledningen syftar till att bidra till ...