Till innehåll på sidan

Rättsfall om brandskydd efter tillsyn enligt LSO

Som stöd till kommunerna i sin tillsyn av den enskildes ansvar enligt lagen om skydd mot olyckor (LSO) presenteras här ett urval av rättsfall efter överklagade tillsynsärenden. Denna samling av rättsfall kan ge vägledning om begreppet ”i skälig omfattning” och om vad som är skäligt brandskydd.

Bestämmelserna i LSO syftar till att i hela landet bereda människors liv och hälsa samt egendom och miljö ett med hänsyn till de lokala förhållandena tillfredsställande och likvärdigt skydd mot olyckor. Vidare ska enligt 2 kap 2 § ägare eller nyttjanderättshavare till byggnader eller andra anläggningar i skälig omfattning hålla utrustning för släckning av brand och för livräddning vid brand eller annan olycka och i övrigt vidta de åtgärder som behövs för att förebygga brand och för att hindra eller begränsa skador till följd av brand.

Den enskildes ansvar är omfattande när det gäller liv och hälsa. Det är endast undantagsvis en prövningsinstans har upphävt krav som gällt personsäkerhet, men i några fall har domstolen sett möjligheten till alternativa lösningar än de som formulerats i föreläggandet. Ett fåtal ärenden berör egendomsskydd och det finns inget känt överklagat ärende som berör miljö.

Rättspraxis är ett samlingsbegrepp för de rättsliga avgöranden i framförallt domstolar, som anses vara en rättskälla och utgöra vägledning för avgöranden av kommande fall. Ett rättsfall vars avgörande blir rättspraxis kallas prejudikat. Domar från Högsta förvaltningsdomstolen (tidigare Regeringsrätten) är prejudicerande och därmed vägledande för rättstillämpningen. Även domar från lägre rättsinstanser kan ge viss vägledning. Rättspraxis som bygger på överklagade ärenden från LSO (tidigare räddningstjänstlag/brandlag) är begränsad.

 

Till toppen av sidan