Värt att veta om Nato
Sverige är nu med i Nato. Det är den största förändringen av Sveriges säkerhets- och försvarspolitik på 200 år – inte konstigt att många har frågor. Just därför har vi skapat den här sidan.
Här får du mer information om vad Nato är, vad medlemskapet innebär för Sverige och vad det innebär för dig.
Allt som är värt att veta om Nato.
Vanliga frågor om Nato
-
Påverkar Nato mig?
Det beror på vem du är, vad du jobbar med och vad du är intresserad av. Nato ställer inga krav på dig som person, men medlemskapet innebär krav för Sverige. För de flesta svenskar kommer det inte märkas så mycket att vi blivit medlemmar i Nato.
Det du kan märka av är:
- militärövningar tillsammans med andra Nato-länders militära styrkor
- civila övningar
- mer fokus på totalförsvarsfrågor på din arbetsplats, om du arbetar inom samhällsviktig verksamhet.
-
Är det ”En för alla – alla för en”?
Ja, ett väpnat angrepp på ett medlemsland är ett angrepp på hela alliansen. Det beskrivs i artikel 5 i det nordatlantiska fördraget som är Natos grundläggande dokument. Ett attackerat medlemsland ska få hjälp av övriga medlemmar.
Varje medlemsland beslutar själv om vad det ska bidra med om en annan medlem angrips och artikel 5 aktiveras.
-
Är vår säkerhet verkligen hotad?
Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har kastat in Europa i ett mycket allvarligt säkerhetsläge. Därför bedömde riksdagen att ett Nato-medlemskap var bästa sättet att skydda vår säkerhet. Risken att Sverige hamnar i krig är låg, men det går inte att utesluta.
-
Behöver vi ett försvar nu när vi är med i Nato?
Ja. Alla medlemmar i Nato är skyldiga att:
- gemensamt bidra till att försvara Natos medlemsländer
- ha egen förmåga att stå emot väpnade angrepp
- ha hög motståndskraft i den civila delen av samhället.
Det här beskrivs i artikel 3 och 5 i det nordatlantiska fördraget, som är Natos grundläggande dokument. Sverige behöver alltså ha både ett militärt försvar och ett civilt försvar.
-
Bestämmer Nato vilka som gör värnplikt?
Nej, Sverige bestämmer själva vilka och hur många som gör grundutbildning med värnplikt i Sverige. Grunderna för vår svenska totalförsvarsplikt, alltså värnplikt, civilplikt och allmän tjänsteplikt, kommer inte förändras av Natomedlemskapet. Om några förändringar ska genomföras behövs politiska beslut.
-
Blir det kärnvapen i Sverige?
Nej, Sveriges regering ser inga skäl att ha kärnvapen i Sverige i fredstid. Om några förändringar ska genomföras behövs politiska beslut. Det är upp till Natos medlemsländer att själva besluta om man tillåter utplacering eller lagring av kärnvapen på sitt territorium.
Tre av Natos medlemsländer har kärnvapen: Frankrike, Storbritannien och USA. Utplaceringar av kärnvapen sker efter nationella beslut och i uppgörelse med enskilda allierade.
Denna och fler frågor om Sverige och Nato på regeringens webbplats