Till innehåll på sidan

Skyddsrum

Skyddsrum ska kunna ge skydd åt människor vid krig. Här får du veta mer om var de finns, hur de fungerar och vem som ansvarar för dem.

Målet är att Sverige ska ha ett modernt och väl anpassat skydd för civilbefolkningen. Befolkningsskyddet består bland annat av skyddsrum, varningsmöjligheter, utrymning och inkvartering. Det handlar om att kunna varna, skydda och flytta människor. Sverige, med sina 64 000 skyddsrum, är ett av de skyddsrumstätaste länderna i världen.

Regeringen beslutar om höjd beredskap

Skyddsrum ska ge skydd åt befolkningen i krig. Det är vid höjd beredskap som skyddsrummen ska ställas i ordning och det är regeringen som beslutar om höjd beredskap. Det är alltså inte aktuellt att ställa i ordning eller rensa ut skyddsrum. Däremot är det bra om fastighetsägare ser till att det finns en skylt uppsatt och gör regelbunden kontroll av sina skyddsrum och skyddsrumsförråd.

Annat skyddande utrymme

Skyddsrum finns framförallt i städer och i tätbebyggda områden. Om det inte finns skyddsrum där du befinner dig, ska du söka skydd i ett annat skyddande utrymme, exempelvis källare, tunnel, tunnelbana eller motsvarande.

Alla skyddsrum och byggnader med skyddsrum ska vara märkta med en skylt som har en orange fyrkant med blå triangel och texten SKYDDSRUM.

Kontakt

Kontakt

Skyddsrumsfrågor
010-240 55 22

Telefon besvaras vardagar 09.00-16.00.

 

Till toppen av sidan