Grundkurs Signalskydd (webbkurs)

Kursen syftar till att utveckla grundläggande kunskap inom signalskydd samt få behörighet att arbeta med signalskydd.

Detaljer

Målgrupp

För dig som ska använda signalskyddssystem eller arbeta i signalskyddsbefattning.

Förkunskaper

För att tillgodogöra sig kursen och för att arbeta med säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter och/eller inom säkerhetskänslig verksamhet behöver deltagaren ha genomgått en säkerhetsutbildning i egen organisations regi.

Deltagaren rekommenderas även att ha genomgått kursen Signalskydd- en introduktion.

Till kursen Signalskydd - en introduktion

Kostnad

Kursen är avgiftsfri.

Ta del av kursen:

Till kursen Grundkurs Signalskydd (webbkurs)

Webbkurserna på msb.se genomförs helt utan inloggning och MSB sparar inte dina personuppgifter. För de webbkurser där det går att skriva ut ett kursintyg behöver du själv skriva in ditt namn innan du sparar ner intyget. MSB har inte möjlighet att i efterhand återhämta dessa uppgifter om vem som genomfört kursen.

Bakgrund

Försvarsmakten leder och samordnar signalskyddstjänsten inom hela totalförsvaret och är den myndighet som ställer krav om utbildning i signalskydd (se Försvarsmaktens föreskrifter om signalskyddstjänsten). Signalskyddspersonal behöver specifik signalskyddsutbildning beroende på vilken roll de har inom signalskyddsorganisationen i sin verksamhet.

Grundkurs Signalskydd är den inledande behörighetsgivande utbildningen för signalskyddet och är förkunskapskrav för alla vidareutbildningar inom signalskydd.

Totalförsvarets signalskyddsskola (TSS) erbjuder underlag till Grundkurs Signalskydd som platsförlagd utbildning. Föreliggande webbkurs är en digital version som tagits fram av MSB i samverkan med Försvarsmakten och Försvarets radioanstalt (FRA). Webbkursen utgår i sin helhet från det kursinnehåll och det kursupplägg som tagits fram av TSS.

Webbkursen Grundkurs Signalskydd tar endast upp det grundläggande och generella om signalskyddstjänsten. Om deltagarens organisation redan har etablerad signalskyddsförmåga kompletterar signalskyddschefen kursen med att informera om de delar som omfattar de lokala förutsättningarna.

Webbkursen ska kompletteras med utbildning som ges av signalskyddschef om de lokala förutsättningarna utifrån respektive organisations signalskyddsinstruktion. Tillsammans utgör de förkunskapskraven för att söka till systemoperatörsutbildning. Grundkurs Signalskydd är behörighetsgivande.

Om kursen

Webbkursen är teoretisk och helt webbaserad. Den genomförs individuellt och såväl reflektionsfrågor som självtest förekommer under kursen för att bidra till lärande.

Webbkursen består av sex delar. Kursen genomförs helt webbaserad och beräknas ta en (1) timme att genomföra. Kursdeltagaren ska i samband med kursstart ta del av två kortare filmer.

Deltagaren rekommenderas också att avsätta tid efter avslutad kurs, för att ta tillvara kursens innehåll i förhållande till det egna arbetet och den egna organisationen. Deltagandet kräver en dator och ett stabilt nätverk.

Innehåll

Under kursen behandlas huvudsakligen följande innehåll:

  • Introduktion till signalskydd
  • Organisation och personal
  • Signalskyddsnycklar
  • Signalskyddsmateriel
  • Aktiva kort och certifikat
  • Incidenter och anmälan

Kursplan Grundkurs Signalskydd (webbkurs)

Till toppen av sidan