Till innehåll på sidan

Så skjuter du fyrverkerier säkert

Det finns alltid risker med fyrverkerier och den vanligaste orsaken till olyckor är felhantering. När du ska skjuta fyrverkerier är det viktigaste att följa anvisningarna och att vara nykter. Gå gärna ihop flera och planera i god tid när det är ljust ute.

Checklistan 10 råd för ett säkrare fyrverkeri

  • Kontrollera att fyrverkeripjäsen inte är skadad. Lämna alltid tillbaka skadade pjäser där du köpte dem.
  • Förbered ditt fyrverkeri i god tid.
  • Var nykter.
  • Följ bruksanvisningen.
  • Håll aldrig en tänd fyrverkeripjäs i handen om inte bruksanvisningen tillåter det.
  • Luta dig aldrig över en tänd fyrverkeripjäs.
  • Håll säkerhetsavståndet. Se till att dina åskådare också gör det.
  • Vänta 10-20 minuter med att gå fram till en fyrverkeripjäs som inte fungerar. Tänd inte igen, lämna tillbaka pjäsen i stället.
  • Tänk på riskerna. Fyrverkeripjäser kan orsaka bränder eller andra skador.
  • Visa hänsyn. Tänk på att både människor och djur kan bli skrämda av fyrverkerier.

Förbered ditt fyrverkeri

Välj en öppen plats fri från träd där marken är plan så att det går att ställa upp fyrverkeripjäserna stadigt. Se till att hålla tillräckligt avstånd från byggnader, trafikerade vägar och parkerade fordon så att fyrverkerierna inte riskerar att ställa till skador. Tänk också på att visa hänsyn till andra människor och djur som kan bli skrämda av fyrverkerier. 

Fyrverkeritårta

En fyrverkeritårta innehåller många effekter som skjuts upp i en serie efter antändning av en enda stubin. Det är viktigt att du läser och följer tillverkarens instruktioner vid avfyrandet. Tårtan ska stå stadigt på plant och hårt underlag. Stabilisera gärna tårtan med hjälp av något som inte kan brinna upp. Tänk på att effekterna skjuts upp med hög hastighet och energi. Det är därför livsfarligt att luta sig över en fyrverkeritårta efter att stubinen antänts. Se till att hålla det angivna säkerhetsavståndet och gå inte fram till tårtan förrän du är helt säker på att alla effekter har avfyrats.

Om fyrverkeriet inte fungerar

Använd aldrig en fyrverkeripjäs som har blivit fuktig eftersom den då inte fungerar.

Gå aldrig fram till en pjäs som har antänts men inte avfyrats! Vänta minst 20 minuter och försök inte att tända den igen, om inte bruksanvisningen tillåter det.

En pjäs som inte fungerar ska alltid reklameras. Du ska alltid kunna lämna tillbaka ditt fyrverkeri där du köpte det.

Förutom att reklamera fyrverkeriartikeln så är det även bra att anmäla de produkter som du upptäcker är defekta eller farliga till MSB. Anmälan skickas tillsammans med eventuella bilder och övrig information som finns på den aktuella produkten till: anmalan.marknadskontroll@msb.se. Det går även bra att ringa in till MSB om du vill vara anonym.

Fakta: Olyckor

  • Varje år skadas flera personer av fyrverkerier. De flesta olyckorna sker runt nyår.
  • Den vanligaste skadetypen orsakad av fyrverkerier är bränn- och sårskador.
  • Ögon och öron är mest utsatta men även händer och fingrar skadas ofta.
  • De flesta som skadar sig är män och många är under 18 år trots att åldersgränsen för utomhusfyrverkerier är 18 år.

Fyrverkeriets funktion och användning

  • Hur fungerar fyrverkerier?

    Tyvärr har raketer och smällare blivit synonyma begrepp. I lagen om brandfarliga och explosiva varor definieras smällare som en fyrverkeriprodukt som har knall som sin huvudsakliga effekt. Fyrverkeri omfattar mer än så.

    Fyrverkerier kan delas in i två grupper:

    1. de som ska skjutas upp i luften 
    2. de som ska vara kvar på marken och avge sina effekter där

    De som ska skjutas upp har huvudsakligen två laddningar, en drivladdning och en effektladdning.

    • Drivladdningen skjuter upp effektladdningen som briserar uppe i luften. Den här gruppen fyrverkerier skjuts upp med stor kraft och har i regel kraftigare effekter. De är därför oftast farligare än fyrverkerier som står kvar på marken. De största farorna uppkommer om någon träffas av pjäsen när den skjuts upp eller om effektladdningen briserar på för låg höjd. Följ tillverkarens instruktion och håll säkerhetsavstånd!
    • De som ska vara kvar på marken saknar drivladdning. Effekter avges direkt från marken.
  • Hur gör jag för att fyra av mina fyrverkerier på ett säkert sätt?

    Följ tillverkarens instruktioner, håll säkerhetsavstånd och var nykter när du skjuter fyrverkerier!

    Läs MSB:s folder ”10 råd för ett säkrare fyrverkeri”. Den finns på vår webbplats och ska finnas där du köper dina fyrverkerier. Be din handlare om ett exemplar!

    10 råd för ett säkrare fyrverkeri

  • Hur långt ifrån avskjutningsplatsen ska man stå?

    På varje produkt ska anges ett säkerhetsavstånd. Följ den rekommendationen! Produktens typ och storlek avgör säkerhetsavståndet.

    Generellt kan man säga att avståndet bör vara minst 15 m för fyrverkerier som ska skjutas upp i luften och mellan 5 och 10 m för de som stannar på marken.

    Produkterna ska skjutas rakt upp eller vinklas bort från publiken, under förutsättning att de inte vinklas så att det finns risk för skador på till exempel byggnader.

  • Innehåller fyrverkerier bly?

    Fyrverkeri innehåller inte kvicksilver, arsenik eller kadmium. Däremot kan enstaka fyrverkerier innehålla blyföreningar. Det handlar främst om äldre produkter.

    Dessutom kan enstaka fyrverkeriprodukter för sceneffekter, som kräver tillstånd för användning, innehålla blyföreningar.

  • Finns det fler små fyrverkerier nu än tidigare?

    Nej, MSB har inte märkt att fler små fyrverkeriprodukter finns på marknaden nu än tidigare.

  • Räknas tomtebloss som fyrverkerier?

    Ja. Tomtebloss är också en pyroteknisk artikel som kräver bedömning av överensstämmelse av säkerhetskraven i pyrodirektivet och CE-märkning för att få släppas ut på marknaden.

  • Kan man tillverka tomtebloss själv?

    Ja, det kan man, men det krävs tillstånd från MSB. Undantaget är tillverkning av begränsade mängder i undervisningssyfte. Det är tillåtet att tillverka upp till 300 g tomtebloss utan tillstånd i samband med lärarledd undervisning inom grundskola, gymnasium eller högskolan.

  • Finns det sätt att mäta ljudet från fyrverkerier?

    Ja, det går, men det är svårt att få ett rättvisande svar. Det beror helt på vilka förhållanden som mätningen görs i.

    Ljud som studsar mellan flerfamiljshus upplevs ofta som irriterande, likaså om ljudet studsar mot inversionsskikt eller moln i atmosfären och sedan ner mot marken igen.

    Väder, vind, bebyggelse och val av mätmetod är några exempel på omständigheter man måste ta hänsyn till.

  • Finns det tillverkning av fyrverkerier i Sverige?

    Det finns inte längre någon tillverkning i Sverige av produkter som säljs till allmänheten. Dessa är oftast tillverkade i Kina. Innan de når konsumenterna ska de ha genomgått bedömning av överensstämmelse med väsentliga säkerhetskrav i pyrodirektivet och försetts med CE-märkning.

    Viss tillverkning och sammansättning av större evenemangsfyrverkerier och sceneffekter i Sverige förekommer dock.

Till toppen av sidan