Engagera dig i en frivillig försvarsorganisation - du behövs!
När vårt samhälle drabbas av olika kriser och påfrestningar behöver myndigheter och kommuner tillgång till extra resurser. Frivilliga är viktiga för Sveriges krisberedskap och civilt försvar. Det finns olika former av frivillighet och nedan kan du läsa om hur du kan göra en insats i kris eller krig.
För dig som representerar en offentlig aktör (myndighet, kommun och så vidare) som vill engagera frivilliga i den egna kris- och krigsorganisation finns mer information här.
Samverka med frivilliga - för dig som är offentlig aktör
Frivilliga försvarsorganisationer
Frivilliga försvarsorganisationerna, FFO, är en särskild grupp av ideella organisationer som har en utpekad roll inom totalförsvaret. De organiserar, utbildar och övar sina medlemmar för att bidra med viktiga kompetenser och personalförstärkning vid kriser, höjd beredskap och ytterst krig. I dessa organisationer finns en stor bredd av kunskap och erfarenhet inom till exempel logistik, samband, djursmitta, flyg samt samverkan och ledning. Genom en FFO kan du få utbildning som leder till avtal med offentliga aktörer som myndigheter eller kommuner.
Som medlem i en frivillig försvarsorganisation kan du bidra, både till att samhället fortsätter att fungera under kriser och krig och till att dina medmänniskor får stöd och hjälp. Dessutom får du ta dig an utmaningar och utvecklas tillsammans med människor som delar ditt engagemang.
Längst ner på den här sidan hittar du en lista med länkar till alla FFO.
Läs mer om de frivilliga försvarsorganisationerna på deras gemensamma webbplats
Engagera dig lokalt i en frivillig försvarsorganisation
I många kommuner finns Frivilliga Resursgruppen (FRG). FRG är ett koncept för att organisera medlemmar från flera olika frivilliga försvarsorganisationer så att de kan bistå med viktiga lokala insatser vid en kris, höjd beredskap eller ytterst krig.
Läs mer om och anmäl intresse på Frivilliga Resursgruppens webbplats
Andra sätt att engagera sig
Utöver de frivilliga försvarsorganisationerna finns även andra ideella organisationer som har en viktig roll i den civila beredskapen. Du kan därför undersöka om en civilsamhällesorganisation du är eller vill bli medlem i arbetar med beredskap på något sätt och om du i fall kan göra en ideell insats genom dem. Du kan däremot inte fullgöra din totalförsvarsplikt på det här viset.
Du kan också ansöka om att bli operativ personal till MSB:s resursbas. Vi söker kontinuerligt efter insatspersonal inom en rad olika kompetensområden. Vi tar inte emot spontana ansökningar till pågående insatser.
Ansök om att bli operativ personal
I en pågående kris
Om du inte är engagerad i en ideell organisation men vill hjälpa till vid en enskild pågående händelse hänvisar vi till den ansvarige aktören. Ofta är det kommunen där du bor. På deras hemsida kan de kommunicera om det finns ett behov av frivilliga som inte är kopplade till någon organisation.
Om du vill hjälpa till utan att vara engagerade i en ideell organisation som deltar i krishanteringen är det viktigt att komma ihåg att den ansvariga offentliga aktören gör en bedömning av behov och vilken form av förstärkning som behövs i varje läge. För att bidra konstruktivt till hanteringen av en händelse bör du därför alltid utgå från det behov som ansvariga aktörer lyfter.
Ett långsiktigt engagemang i en frivillig försvarsorganisation eller annan civilsamhällesorganisation innebär ofta att man som individ kan göra ännu större nytta i händelse av kris än vad man kan göra utan kopplingen till en organisation.
Frivilliga försvarsorganisationer
- Gemensam sida för de frivilliga försvarsorganisationerna
- Bilkåren, Sveriges Bilkårers Riksförbund
- FAK, Frivilliga automobilkåren
- FFK, Frivilliga flygkåren
- FMCK, Frivilliga motorcykelkåren
- FPF, Försvarets personaltjänstförbund
- FRO, Frivilliga radioorganisationen
- FVRF, Flygvapenfrivilliga
- IIR, Insatsingenjörerna
- SBK, Svenska brukshundsklubben
- SBS, Svenska Blå Stjärnan
- SCF, Civilförsvarsförbundet
- SFF, Svenska Fallskärmsförbundet
- SLK, Riksförbundet Sveriges Lottakårer
- SPSF, Svenska Pistolskytteförbundet
- SRK, Svenska röda korset
- Försvarsutbildarna, Svenska försvarsutbildningsförbundet
- SVK RF, Sjövärnskårernas riksförbund
- SvSF, Svenska Skyttesportsförbundet