Till innehåll på sidan

Hur fungerar samhället vid kris eller krig?

Om Sverige skulle hamna i en kris eller krig behöver det viktigaste i samhället fortsätta fungera. Om det är krig behöver också alla i landet och våra gränser skyddas. För att se till att det händer har vi i Sverige något som kallas för ett totalförsvar.

Vid krigsfara eller krig är totalförsvaret den verksamhet som ser till att det viktigaste i samhället kan fortsätta fungera och som skyddar och försvarar vårt land, vår frihet och rätten att leva som vi själva väljer. Totalförsvaret består av civilt försvar och militärt försvar.

Det civila försvaret ansvarar för att det som måste fungera kan fungera även vid krigsfara eller krig, som till exempel sjukvård, barnomsorg och transporter. Men också att vi har tillgång till mat, vatten och värme. Även internet, radio och TV är samhällsviktiga verksamheter som måste fungera för att vi ska kunna ta del av nyheter och information om vad som händer och vad vi ska göra.

Blir det kriser i fredstid, som till exempel översvämningar, skogsbränder eller cyberattacker, är det också de civila delarna av samhället som ska se till att det viktigaste i samhället fortsätter fungera.

I det civila försvaret ingår myndigheter, kommuner, regioner, organisationer, företag och personer som du.

Det militära försvaret ansvarar Försvarsmakten för. Det militära försvaret ska försvara vårt land och våra gränser om Sverige blir angripet.

Sedan 2024 är Sverige också en del av försvarsalliansen Nato. Syftet med alliansen är att länderna tillsammans ska vara så starka att det avskräcker andra från att angripa oss. Om ett Natoland ändå blir angripet kommer övriga länder i alliansen att bidra till försvaret.

Du är en del av det civila försvaret

Från det år du fyller 16 år blir du totalförsvarspliktig, det innebär att du en del av Sveriges totalförsvar (den del som kallas det civila försvaret).

Här kan du läsa mer om vad som förväntas av dig vid en kris eller krig. 

Till toppen av sidan