Förstärkningsresurser vid skogsbrand
När kommunens och regionens egna resurser inte räcker till eller behovet av snabbt ingripande för att begränsa brandspridning är kritiskt, har MSB förstärkningsresurser i form av bland annat luftburet släckande stöd med flygplan och helikoptrar samt skogsbrandsdepåer.
På den här sidan
Hur resursen efterfrågas
Begäran görs av behörig beslutsfattare direkt till MSB. Den som begär stöd ska kontakta MSB, via Tjänsteman i beredskap (TiB), på telefon:
054-150 150 (via SOS Alarm) samt skicka nedanstående ifyllt formulär till: tib@msb.se
Formulär för begäran om luftburet stöd vid skogsbrand (docx)
Aktuell beredskap för helikoptrar och skopande flygplan
Skopande flygplan
Inga flygplan i beredskap.
Helikoptrar
Inga helikoptrar i aktiv beredskap.
Notera dock att helikoptrar går att efterfråga året runt, men att anspänningstiden kan vara längre än vid aktiv beredskap.
Luftburet stöd för skogsbrandsbekämpning
Sjöar och vattendrag som är lämpliga för skopning av vatten
För att underlätta beslutsfattande vid räddningsinsatser då brandbekämpningsflygplan aktiverats har Länsstyrelserna tagit fram ett gemensamt underlag för lämpliga sjöar och vattendrag för skopning av vatten.
Länsstyrelsens inventering av sjöar och vattendrag som är lämpliga för skopning av vatten
Helikopterresurs
MSB har ett avtal med företaget Heliair Sweden AB som ska tillhandahålla en komplett tjänst med helikoptrar för bekämpning av bränder i skog och mark. Under skogsbrandssäsongen ska det finnas tillgång till minst tio släckande helikoptrar. Nuvarande avtal sträcker sig från 2021 till och med 2024.
Helikopterresurserna kan placeras på olika platser baserat på aktuell brandriskprognos och är normalt självförsörjande med bränsle och andra förnödenheter.
Styrande för MSB:s beslut om beredskap är en kombination av brandrisken, eventuella hotade värden och behovet av resurser. MSB analyserar brandriskerna flera gånger i veckan under de perioder på året då risken för skogsbränder vanligtvis är hög.
MSB kan vid behov, vid exempelvis höga brandriskvärden, styra beredskapen genom att justera:
- Anspänningstiden (tiden från larm till dess att en helikopter senast ska lyfta mot en brand), 180 eller 90 minuter
- Antalet helikoptrar som ställs i en högre beredskap
- Positionering i landet av helikoptrar
Flygplansresurs
MSB har upphandlat en komplett tjänst från Saab AB. Tjänsten innebär att Saab tillhandahåller fyra skopande flygplan med tillhörande besättning och annan nödvändig logistik. Nuvarande avtal sträcker sig från 2024 till och med 2025, med möjlighet till förlängning ett år i taget till och med som längst 2027.
Alla fyra flygplan är anslutna till rescEU vilket betyder att de är EU-gemensamma resurser där EU finansierar merparten av kostnaden och Sverige står som värd för resursen. Flygplanen står i grundberedskap om 180 minuter på Skavsta flygplats utanför Nyköping och kan baseras på annan ort samt i högre beredskapsnivå utifrån brandriskläget. RescEU och MSB:s samarbete med EU
MSB1543, 2021
MSB:s förstärkningsresurs för flygande luftburet stöd vid skogsbrand syftar till att stödja och stärka de kommunala räddningstjänstorganisationernas förmåga att hantera en skogsbrand och därmed begrän...
Skogsbrandsdepåer
Det finns skogsbrandsdepåer på fjorton orter i Sverige. Depåerna finns i: Boden, Skellefteå, Dorotea, Sundsvall, Östersund, Söderhamn, Ludvika, Strängnäs, Enköping, Bengtsfors, Visby, Vetlanda, Högsby och Ljungby.
Vanligen har MSB totalt 24 depåer, inklusive de fyra som står i MSB:s centrallager i Kristinehamn och som används för att ersätta depåer som aktiverats till en insats.
Läs om våra förstärkningsresurser av skogsbrandsdepåer nedan.
Publikation
Förstärkningsresurs Skogsbrandsdepåer
MSB1583, 2020
Förstärkningsresurs Skogsbrandsdepåer. När räddningstjänstens egna resurser är uttömda, har MSB skogsbrandsdepåer som kan användas. Totalt finns 24 depåer. 20 av dessa lagerhålls hos räddningstjänster...
Utöver detta finns vårt nationella förråd i Kristinehamn med påfyllnadsmaterial. Se karta nedan.
Karta som visar var skogsbrandsdepåerna finns
Kartan visar vilka skogsbrandsdepåer MSB har.
Depåernas innehåll
Skogsbranden i Västmanland gav erfarenheter som gjorde att MSB ändrade en del på vårt tidigare upplägg för depåerna. Nu består varje skogsbrandsdepå av tre containrar med bland annat
- 23 km brandslang
- några motorsprutor
- en sex-hjulig ATV (terrängfordon) med släp
- slangupprullare
- vattenspridare.
Vidare innehåller även depåerna
- motorsågar
- vattenbehållare
- grenrör
- strålrör
- bränsledunkar.
Högkapacitetspumpar för vattentransport
MSB har också två högkapacitetspumpar med en kapacitet på 15 kubikmeter per minut. Dessa pumpar har möjlighet att transportera iväg vatten långa sträckor och lämpar sig därför både till insatser vid översvämning och vid skogsbrand. Pumpresursen har också delvis automatiserad slangutläggning och upprullning. När högkapacitetspumparna används följer personal med och sköter driften av dem.
Övrigt stöd vid skogsbrand
Utöver de resurser som nämns ovan finns även stöd till samverkan och ledning, stöd med Rakel och samband samt GIS-expertis som kan användas vid skogsbränder.
Skogsbrandbevakning med flyg
Utöver MSB:s flygande förstärkningsresurser finns även skogsbrandbevakning med flyg, som länsstyrelsen ansvarar över. Länsstyrelsen beslutar enligt MSB:s riktlinjer om bevakning med flyg ska bedrivas i länet.
Skogsbrandbevakning med flyg