NIS-direktivet
Här finns information och vanliga frågor och svar om NIS-direktivet. Även vilka förordningar och föreskrifter som är kopplat till NIS.
NIS2 innebär att betydligt fler sektorer omfattas av lagstiftningen jämfört med NIS. Direktivet syftar till att uppnå en hög gemensam cybersäkerhetsnivå i hela unionen.
I och med det nya direktivet NIS2 ställs tydligare krav på bland annat riskanalyser och olika säkerhetsåtgärder. Många flera organisationer kommer också att omfattas.
Här hittar du tidslinjen för införandet av NIS2 i Sverige. Vi uppdaterar efter hand som mer information blir tillgänglig.
Här finns en beskrivning av hur den nya regleringsstrukturen väntas se ut när NIS2 införs i svensk rätt.
Här har vi samlat vanliga frågor och svar om NIS-direktivet.
NIS-direktivet ställer krav på säkerhet i nätverk och informationssystem. Reglerna omfattar leverantörer av samhällsviktiga tjänster och vissa digitala tjänster.
Det finns ett antal föreskrifter som MSB har utfärdat baserat på den svenska NIS-regleringen, som in sin tur baseras på EU:s NIS-direktiv.
Leverantörer av samhällsviktiga tjänster ska bedriva ett systematiskt och riskbaserat informationssäkerhetsarbete med stöd av ISO 27000-standarden.
MSB och tillsynsmyndigheterna arbetar tillsammans med sektorsövergripande tillsynssamordning.
Beskrivning av hur NIS och säkerhetsskyddslagen förhåller sig till varandra. Illustrerade exempel visar olika scenarion.