Klara, färdiga ...

Tänk om din vardag förändrades på ett ögonblick. Från att sitta på lektion och nås av nyheten att ditt land drabbats av krig – till att plötsligt vara på flykt till Sverige. Eller från att vara hemma och chilla med kompisarna till att plötsligt känna en stark doft av brandrök. Vad gör du?

I dokumentären nedan berättar unga om vikten av beredskap och hur man kan engagera sig. Och kom ihåg: det du kan – kan vara allt någon annan behöver.

Quiz: Vem är du i krisen?

Vilka egenskaper skulle du ha användning för i en kris? Är du en fixare eller preppare? Eller kanske en samarbetare?

Vårt quiz ger dig svaret.

Vad förväntas jag göra i en kris eller krig?

För dig som undrar vad som förväntas av dig och vad du behöver ställa upp på om en kris eller krig skulle inträffa i Sverige.

Hur kan jag bidra redan nu?

För dig som redan nu vill engagera dig i samhällets beredskap. Vad sägs om att kombinera ditt intresse för bilar eller hundar med att hjälpa samhället i en frivilligorganisation?

Så fungerar samhället i kris eller krig

Om Sverige hamnar i en kris eller krig behöver det viktigaste i samhället fortsätta fungera – till exempel sjukvård, vattenförsörjning och internet. Därför har vi något som kallas ett totalförsvar – där vi tillsammans hjälps åt.

Maria flydde kriget i Ukraina

Föreställ dig att du sitter på en lektion. Plötsligt avbryter läraren undervisningen och du får veta att det brutit ut ett krig i ditt land. Mångas värsta mardröm blev verkligenhet för Maria, som flydde till Sverige från Ukraina.

Lenny och Naser engagerar sig i ungas krisberedskap

En lukt av rök tränger sig in i lägenheten där vännerna sitter och kollar på TV sent på natten. De förstår att de måste göra något. Våning för våning tar de sig runt och knackar på hos grannarna.

Izabelle rycker ut med epan

Tänk dig att kombinera ditt största intresse med att samtidigt göra en insats för samhället. Det gör Izabelle som med sin EPA-traktor åker hem till äldre för att hjälpa till.

Om jag känner oro

Vi vet att det kan kännas jobbigt att föreställa sig en kris. Det är bra att komma ihåg att risken för ett krig i Sverige är väldigt liten.

Du behöver inte vara orolig, men vi kan inte heller styra över våra känslor. Om du blir rädd av något du hör, ser eller läser så är det alltid bra att prata med någon om det. Vi behöver varandra – särskilt när vi är rädda och oroliga.

Hela idén med det civila försvaret är att stärka samhället för att förebygga och hantera kriser och ytterst krig. Genom att förbereda oss på kriser och katastrofer så minskar vi också risken för att bli hårt drabbade. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

Läs om oro på krisinformation.se

Klara färdiga också som novell

Hela boken på ett ställe.

Lyssna: Ljudet av en kris. Tricken för att klara den.

Lyssna på ljuddramat Klara färdiga, om hur vardagen vänds upp och ner. Lyssna också på eftersnacket där en krisexpert kommer med användbara tips. Finns där poddar finns!

Är du lärare för 16-åringar?

Nu finns det lärarhandledning och inspiration till hur du som lärare kan arbeta med Klara, färdiga på lektioner inom samhällskunskap, bild, svenska, hemkunskap, idrott och hälsa - eller som en temadag. 

För dig som vårdnadshavare

MSB går ut med budskapet “Klara, färdiga” till Sveriges 16-åringar för att påminna om vikten av kriskoll och informera om hur vi alla är en del av Sveriges beredskap. Fundera och diskutera gärna tillsammans med din ungdom om hur en kris kan påverka er.

Till toppen av sidan