Samhällsviktig verksamhet

För att kunna upprätthålla samhällets funktionalitet oavsett störning är vissa verksamheter viktigare än andra – de är
samhällsviktiga. Att samhällsviktig verksamhet har en grundläggande förmåga och uthållighet är en grundförutsättning för Sveriges beredskap.

MSB stödjer både offentliga och privata aktörer i att identifiera samhällsviktig verksamhet, både inom den egna organisationen, i ett geografiskt område eller för ett ansvarsområde.

MSB erbjuder även stöd för att skapa motståndskraft i verksamheten, bland annat genom arbete med kontinuitetshantering.

Ett arbete som har blivit än mer viktigt mot bakgrund av det förändrade omvärldsläget och implementeringen av EU-direktiven CER (direktivet om kritiska entiteters motståndskraft) och NIS2 (direktivet om åtgärder för en hög gemensam cybersäkerhetsnivå i hela unionen

Vik­ti­ga sam­hälls­funk­tio­ner

Här hit­tar du en lista över de vik­ti­ga sam­hälls­funk­tio­ner­na. Dessa utgör grun­den för ak­tö­rers be­red­skaps­ar­be­te och för att iden­ti­fi­e­ra sam­hällsvik­tig verk­sam­het.

Iden­ti­fi­e­ra sam­hällsvik­tig verk­sam­het

Här hit­tar du de stöd du be­hö­ver för att iden­ti­fi­e­ra sam­hällsvik­tig verk­sam­het och den sam­hällsvik­ti­ga verk­sam­he­ten som är nöd­vän­dig för total­för­sva­ret.

Verk­tygs­lå­dor

Här hit­tar du stöd och verk­tygs­lå­dor för att skapa mot­stånds­kraft i den sam­hällsvik­ti­ga verk­sam­he­ten.

Re­gle­ring­ar

Här kan du läsa mer om var­för din or­ga­ni­sa­tion ska skapa en mot­stånds­kraft och vilka re­gle­ring­ar som på­ver­kar sam­hällsvik­tig verk­sam­het, ex­em­pel­vis ut­länds­ka di­rek­tin­ve­ste­ring­ar, CER och NIS 2.

Till toppen av sidan