Till innehåll på sidan

6 tips - tänk på det här när du bedömer information

Inom journalistiken finns de sex klassiska frågorna Vad? När? Var? Hur? Vem? och Varför? som ska besvaras så sanningsenligt som möjligt. Frågorna går att översätta till konkreta tips när du bedömer information med ett källkritiskt filter.

1. Vad?

Vilken sorts information rör det sig om - är det personliga åsikter eller fakta? Finns det källhänvisningar som går till ställen som bekräftar påståendet?

2. När?

Hur gammal är informationen? Är den fortfarande relevant? När gjordes senaste inlägget eller uppdatering av uppgifterna?

3. Var?

Var är uppgiften publicerad - på en privat blogg, som ett inlägg på sociala medier, på ett företags hemsida, på en mediesajt? Om informationen återfinns på en mediesajt - finns det en ansvarig utgivare för sajten? En mediesajt med ansvarig utgivare har större trovärdighet än en mediesajt som inte har det.

Kan du hitta informationen genom andra källor? Information från endast en källa bör behandlas med stor försiktighet.

4. Hur?

Hur fick du tag på informationen? Kommer den från en källa som är pålitlig och som tidigare har levererat bekräftad information?

5. Vem?

Vem ligger bakom informationen? En myndighet, en organisation, ett företag eller en forskare? Kan du hitta ursprungskällan?

6. Varför?

Varför finns informationen? Är det någon som vill sprida åsikter eller information, väcka debatt eller underhålla? Är någon ute efter att tjäna pengar genom att du till exempel klickar på en annonslänk? Vem tjänar på att du sprider informationen? Fundera på hur budskapet kan ha utformats för att förändra ditt tänkande och agerande.

Fler tips

 • Det finns sällan enkla lösningar på komplexa problem. Den som erbjuder enkla lösningar bör granskas extra noga.
 • Verkar informationen vara "för bra för att vara sann" är den oftast det.
 • Tänk efter innan du delar! Många litar på sina vänner. Om du delar någonting som inte är sant på sociala medier (alltså skickar det vidare till andra läsare, på exempelvis Twitter eller Facebook) sprider du inte bara osanningen vidare, du har dessutom gett den tyngd och trovärdighet hos dina vänner i kraft av att du är du.

Läs mer - det finns mycket att välja på

Vill du läsa mer om källkritik och få ännu mer tips på och råd om hur du praktiskt kontrollerar källor på till exempel internet finns det mycket bra material att ta del av på flera ställen.

 • Information från Skolverket

  Skolverket har en utbildning i källkritik på nätet. Den finns i Skolverkets läroportal och riktar sig till alla lärare, men även andra vuxna kan ha stor nytta av att läsa det som står.

  Skolverkets läroportal

  Skolverket har också ett webbaserat stöd som heter "Kolla källan" med bland annat checklistor om källkritik och sociala medier som lärare (eller andra vuxna) och elever kan använda.

  Skolverket - Kolla källan

 • Information från Internetstiftelsen i Sverige, IIS

  Internetstiftelsen i Sverige, IIS, är en stiftelse som ansvarar för internets svenska toppdomän .se, med registrering av domännamn samt administration och teknisk drift av det nationella domännamnsregistret. Organisationen vill verka för en positiv utveckling av internet i Sverige, och driver många olika projekt som den informerar om på sin hemsida. Två av dem handlar om källkritik:
  Webbstjärnan är ett samlingsnamn under vilket stiftelsen erbjuder vi ett flertal kostnadsfria onlinekurser i källkritik.

  IIS - Webbstjärnan

  Stiftelsen har även gett ut en guide om källkritiskt tänkande, med många praktiska råd om hur du tekniskt källgranskar olika medieformat.

  IIS - Guide om källkritiskt tänkande

Senast granskad: 11 november 2020

Till toppen av sidan