Blåljusgemensamma utbildningsmoduler
Två av utbildningsmodulerna, pågående dödligt våld och hot mot blåljus, baseras på MSB:s nationella vägledningar. Den tredje modulen behandlar grundläggande kunskaper om blåljusorganisationer, såsom styrande lagar och ansvarsområden.
Projektet har tagit fram en process för att skapa blåljusgemensamma utbildningsmoduler som baserar sig på MSB:s vägledningar. I den så kallade BlåljUS-fabriken ingår följande områden: lagar, arbetsstruktur, organisation och ansvarsområden. Dessa utgör grundstrukturen för valfri utbildning, och processen kan tillämpas på annat utgångsmaterial än vägledningar; tanken är att olika typer av utredningar, statistiskt underlag och rapporter kan utgöra grunder för framtagning av en utbildningsmodul.
I projektet har också en samverkansmodell tagits fram. Den beskriver hur blåljus kan samverka i skadeområde.
Samverkansmodellen behandlar områdena samlad lägesbild, målbild, inriktning och omfall. Genomgång av samverkansmodellen i detalj finns i modulen Samverkan, där ett av lärandemålen är att studenten ska förstå att modellen är cyklisk och en händelse kan ändras under tiden den pågår, och i rapporten Blåljus: Samverkan.
Utbildningsmoduler
Samverkan bas
FaktabladUtbildningsmodulRapport Blåljus samverkan
Hot och våld mot blåljuspersonal
Faktablad UtbildningsmodulVägledning: Hot och våld mot blåljuspersonal
Pågående dödligt våld (PDV) i publik miljö
FaktabladUtbildningsmodulVägledning - samverkan vid pågående dödligt våld i publik miljö