Verktygslåda för utvärdering och erfarenhetsåterföring
Att identifiera styrkor och brister, i hur vi har hanterat samhällsstörningar i samverkan med andra, hjälper oss att ta fram åtgärder för att förfina hanteringen. Här finns olika verktyg som ger stöd för att utvärdera er egen organisations arbete i ett aktörsgemensamt perspektiv.
På den här sidan
Verktygslådan ska uppdateras kontinuerligt och kan kompletteras med material från dig! Hör av dig om du har exempel att dela med dig av.
Vägledning för utvärdering
Utvärdering är en användbar metod för att systematiskt se över hur en verksamhet fungerat och bedöma resultat. En utvärdering kan ge svar på vad som fungerar bra, respektive mindre bra och är därför ett användbart underlag inför beslut om åtgärder i verksamheten. Exempelvis åtgärder om utbildningsbehov, arbetssätt och processer.
Det som utmärker utvärdering jämfört med andra metoder, som uppföljning, revision, reflektionsmetoder, After Action Review, är att utvärdering innebär en systematisk värdering av resultatet. Värderingen görs mot bedömningskriterier som talar om vilka krav som ställs på verksamheten det vill säga hur något är tänkt att fungera. Bedömningskriterier finns i lagar, förordningar och föreskrifter men även allmänna råd, interna planer, policy- och kvalitetsdokument, rutiner, avtal, praxis, normer, yrkeskodex eller egna utfästelser.
I MSB:s vägledning "Utvärdering av hantering av inträffade händelser" finns det en trappstegsmodell med fem frågor som ger stöd i att planera och kvalitetssäkra en utvärdering:
- Varför ska vi utvärdera?
- Vad ska utvärderas?
- Vilka är berörda?
- Hur ska utvärderingen gå till?
- Hur ska vi använda resultatet?
I vägledningen ges en mer utförlig beskrivning av kunskap och stöd i hur man kan planera, genomföra och presentera utvärderingar för att kunna ta tillvara erfarenheterna. Där finns även en checklista och ett praktiskt exempel på hur en utvärdering av kriskommunikationen i en kommun kan läggas upp.
Utvärdering av hantering av inträffade händelser, vägledning
Publikationsnummer: MSB1447
Utgivningsår: 2019
Vägledning för kommuners utvärdering av inträffade händelser Enligt Överenskommelse om kommunernas krisberedskap 2019-2022 mellan Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Sveriges Kom...
Ifyllningsbar checklista för utvärdering (Word)Utvärdera mera
Frågebank
Här finns frågor som ger stöd för att utvärdera er egen organisations arbete i ett aktörsgemensamt perspektiv. Frågorna är sorterade under olika rubriker och kan utökas med egna kompletterande frågor.
Frågebanken är uppdelad på följande rubriker:
- Samverkan
- Förstå varandra
- Kontakta varandra
- Utbyta information
- Skapa lägesbild
- Skapa överenskommelser
- Aktörsgemensamt arbetssätt
Ladda ner hela den samlade frågebanken som Wordfil
After Action Review (AAR)
After Action Review (AAR) är en strukturerad dialogmetod där involverad personal tillsammans utvecklar och förbättrar sin verksamhet. Den kan användas i alla typer av sammanhang där en grupp arbetar mot ett gemensamt mål, till exempel projekt, stabsarbete, genomförda övningar, insatser och andra arbetsprocesser.
Målet med AAR är att gruppen tillsammans kommer fram till förbättring och utveckling som gruppen i första hand kan genomföra själva.
Kort instruktionsfilm med fokus på dialogledarens roll
För dig som vill börja med After Action Review - en handledning
Webbutbildning för räddningstjänstpersonal
MSB har en utbildning i AAR med fokus på räddningstjänstpersonal.