Till innehåll på sidan

Inspiration till aktiviteter under Krisberedskapsveckan

Sedan Krisberedskapsveckan startade 2017 har tusentals aktiviteter och produktioner gjorts över hela landet. Här är ett urval av dessa att inspireras av.

Tema mat

- Klarar du dig en vecka utan att handla mat? frågar Botkyrka kommun i en ny folder som delas ut till 3.500 hushåll helgen före Krisberedskapsveckan. På kommunens fem medborgarcenter finns personal på plats som visar vilka livsmedel som kan vara bra att ha hemma vid kris. Tanken är sedan att kommunen därefter skräddarsyr insatser beroende på vad medborgarna vill veta om beredskap .
Folder från Botkyrka kommun
I Gävleborg har länsstyrelsen Gävleborg tagit fram skyltar med texten "Tack för att du stärker Gävleborgs krisberedskap" till butiker som önskar. En idé är att ha sådana skyltar permanent för att uppmuntra kunderna att handla lokaltproducerad mat.

Skylt i en matbutik med texten Tack för att du stärker Gävleborgs krisberedskap
Foto: Erika Axmark
Skylt i en matbutik med texten Tack för att du stärker Gävleborgs krisberedskap Foto: Erika Axmark


Lottakåren har tillsammans med Holma Folkhögskola skapat receptsamlingen "Modern krismat". Här finns rätter som går att äta kalla eller värma upp över öppen eld eller med vedspis om man inte har ström. Maträtterna består av råvaror som till stor del klarar av att förvaras i rumstemperatur och som Sverige har hög självförsörjningsgrad av.

Lottakåren: Modern krismat Sveriges Bilkårers Riksförbund uppmuntrar människor att arrangera en beredskapsmiddag fredagen under Krisberedskapsveckan, det vill säga den 30 september. Fredagsmyset blir en beredskapsmiddag. På så sätt vill man bidra till att stärka Sveriges beredskap och motståndskraft, ett hushåll i taget.
Till BilkårenLänsstyrelsen Västmland anordnar temadagen Vad ska vi äta när krisen kommer? för kostchefer, beredskapssamordnare, politiker, näringsliv med flera. En dag om hur man kan planera sin livsmedelsförsörjning på regional nivå, men även hur man kan arbeta i en mindre kommun för att säkra upp maten till sina invånare.

Till Länsstyrelsen VästmanlandUnder Tryggare Vallentuna-dagen kan invånarna bland annat lära sig om hur kommunen arbetar för att säkra matförsörjningen i kris, på kort och lång sikt. För att underlätta för lokala leverantörer och producenter att sälja sina varor till kommunala storkök har kommunen tagit fram ett nytt inköpssätt: Vallentuna Matmarknad som är mer flexibelt än traditionella ramavtalsupphandlingar.

Mer om Tryggare Vallentuna

Temadagar

Umeå kommun håller i informationsträffar på flera platser där invånarna bland annat får föreslå plats för kommande trygghetspunkter. En trygghetspunkt är en samlingsplats i en stadsdel eller by där man bland annat ska kunna erbjudas aktuell information om läget, skydd/värme, vatten, enklare mat och sjukvård. I bilder och annonser lyfts också yrkespersoner i kommunen som var och en stärker Umeås beredskap. 

Till Umeå kommunPå Öland hålls varje år temadagen "Totalförsvar Öland" där allmänheten får se delar av både det militära och det civila försvaret i form av flyguppvisningar, helikopterflygning, hundsjukvård i fält, uppvisning av stridsbåt 90, debatter, konserter med mera. 2022 äger temadagen rum på helgen under Krisberedskapsveckan.

Totalförsvar ÖlandHalmstad ordnade en totalförsvarsdag 2019 för 1 700 gymnasieelever som i ett fartfyllt scenario fick lära sig hur man går från överraskad till förberedd. 
Artikel om Totalförsvarsdagen i HalmstadÄven Norrtälje arrangerade en Totalförsvarsdag 2019 för att lyfta budskap kring beredskapen för krigsfara och krig och för att rekrytera nya medlemmar till frivilligorganisationerna. I filmen berättar räddningschefen hur man med extra kort förberedelsetid arrangerade dagen. Norrtälje kommun berättar på YouTube

Utmaningar

Under Krisberedskapsveckan får vi följa hur Herrljunga kommuns säkerhetschef Anette Falk besöker Gunnar Andersson som bor i ett hus på landet och Marketta Lundström som bor i en lägenhet.
Vem har bäst beredskap vid en kris?

Herrrljunga kommun på YouTubeFinspång och Norrköpings kommuner genomförde det uppmärksammade "72-timmarstestet" under 2017. En beredskapssamordnare och en säkerhetschef bosatte sig i ett öde hus utan el, vatten eller värme i tre dygn.
Till 72-timmarstestet på Finspång.seKinda kommun marknadsförde sina egna säkerhetssamordnare Staffan och Mathias som fanns på plats på torg och i butiker för att diskutera hemberedskap. De spelade också rollerna som Förberedd och Oförberedd i en serie på YouTube.
Till Kinda kommuns filmerEn förskola i Ålem arrangerade ofrivilligt en dag med strömavbrott som gav många lärdomar.
Berättelsen om en dag utan ström på förskolanÖstersund initierade en tävling 2019 där deltagarna skapade en festlig trerätters måltid av det som fanns hemma i skafferiet. Man testade även en "krismeny" i kommunens förskolor.

Till MåltidsbloggenKlippan gjorde en liknande krismeny i skolan, Maten var lagad med ingredienser ur krislådan; krossade tomater, linser och pasta.

 

Besök och representation

Civilförsvarsförbundet är en av alla frivilligorganisationer som har genomfört ett stort antal lokala aktiviteter under Krisberedskapsveckan. 2018 bjöd man justitieminister Morgan Johansson och alla andra besökare på nypon- och tallbarrste på Medborgarplatsen, samtidigt som man diskuterade krisberedskap och överlevnad.

Till Civil.seI Stockholm serverades landshövdingen en trerätters krislunch 2019. Det blev knäckebröd med skinkost på tub, ravioli och hallonkräm.

Nya kanaler

Länsstyrelsen i Dalarna testade poddformatet 2020 för att göra de lokala riskerna mer tillgängliga och spännande. Varje poddavsnitt börjar med ett lokalt scenario som följs av ett samtal med experter som alla är verksamma lokalt.
Läs mer om Dalarnas poddKungsbacka livesände flera föreläsningar mitt i pandemin 2020 om hur kommunens beredskap fungerar före, under och efter en samhällsstörning. Civilförsvarsförbundet deltog med tips på hur man går från tanke till handling och bygger sin krislåda.
Kungsbacka kommun på YouTubeLänsstyrelsen Jämtland har testat ett egentillverkat beredskapsbingo med mestadels enkla övningar som man kan få med hela familjen på.

Beredskapsbingo

Lokala krisbroschyrer

2019 fick de cirka 26 500 hushållen i Borlänge en lokal variant av broschyren "Om krisen eller kriget kommer".
Borlänges broschyr2020 levererade Borås sin lokala broschyr "Tillsammans när krisen kommer", som delvis bygger på den kommunala risk- och sårbarhetsanalysen och vill väcka boråsarnas nyfikenhet och vilja att hjälpas åt.

Borås broschyr

Utbildningar

Ett flertal kommuner brukar hålla utbildningar tillsammans med frivilliga försvarsorganisationer under Krisberedskapsveckan. I bland annat Huddinge höll man denna utbildning digitalt under pandemin, då i form av tre korta filmer från utbildningen "För din säkerhet". Deltagarna fick sedan svara på frågor och få ett diplom hemskickat.

Många har också temadagar som exv Luleå kommun, där säkerhetschefen berättade om Luleås lokala beredskap. Zombieöverlevnadsexperten Herman Geijer och prepperförfattarinnan Anna-Maria Stawreberg gästade 2019 och många kommuner har genom åren arrangerat liknande träffar.

Mejla dina tips till krisberedskapsveckan@msb.se. Sidan fylls på kontinuerligt.

Senast granskad: 23 september 2022

Till toppen av sidan