Stödmaterial
Stödmaterial för kommunikation med människor om beredskap för kris och krig. Kan användas på webben, i aktiviteter eller utbildning under hela året.
På den här sidan
Annonser, rullvepor (roll-ups) och filmer finns på sidan Kampanjmaterial 2022
NYTT STÖDMATERIAL 2022!
Bildbank tema: Mat
Temat för Krisberedskapsveckan 2022 är mat. Bilderna som är fria att ladda ned finns under kategorierna: grannar, mörkergrillning, skafferi, odling mattransporter, tillredning i storkök och måltider i förskolor. Vi har även lagt till bilder på medicin som förvaras i kylskåp.
Ange källa: "Foto: Melker Dahlstrand, MSB".








Ladda ned alla bilder i högupplöst format på temat Mat i MSB:s bildbank
Faktablad
MSB och Livsmedelsverket har tagit fram faktabladet Vår beredskap för matbrist. Det kan delas ut under lokala aktiviteter eller användas som underlag för möten och diskussioner. Faktabladet kommer i flera språkversioner, lätt svenska, samt teckentolkad.
Vår beredskap för matbrist
Publikationsnummer: MSB2025
Utgivningsår: 2022
Mat är grunden för vår existens, men också viktig för vår sociala samvaro. I Sverige har vi gott om mat, men om det blir ett långvarigt elavbrott, importstopp till följd av krig eller någon annan kris...
Faktablad: Vår beredskap för matbrist på olika språk
Vår beredskap för matbrist : Information på lätt svenskaVår beredskap för matbrist : engelsk versionVår beredskap för matbrist : spansk versionVår beredskap för matbrist : farsisk versionVår beredskap för matbrist : arabisk versionVår beredskap för matbrist : somalisk versionVår beredskap för matbrist : polsk versionVår beredskap för matbrist : tigrinsk versionVår beredskap för matbrist : turkisk version
Teckentolkad information om vår beredskap vid matbrist
Vad kan hota tillgången på mat och vad kan du själv göra vid matbrist? Informationen är på teckenspråk och bygger på ett faktablad som MSB har tagit fram tillsammans med Livsmedelsverket. Faktabladet finns även på flera olika språk.
Faktablad matbrist – teckenspråktolkad film (högerklicka för att ladda ned)
Checklista
Nu finns en utskriftsvänlig och en mobilanpassad verison av checklistan från broschyren "Om krisen eller kriget kommer". Checklistan ger tips på sådant som är bra att ha hemma vid en samhällskris.
Utskriftvänlig checklista för hemberedskapMobilanpassad checklista för hemberedskap
Övrigt stödmaterial
Scenarier
Tre scenarier som kan användas för att läsa högt för en grupp, som underlag för diskussion, att iscensätta eller skriva vidare på. När strömmen försvannTerrorattacken mot kärnkraftverketNär kriget kom
Quiz
En viktig del i att bli bättre förberedd är att ha kunskap. Här finns ett quiz som består av tio lärande frågor som rör egenberedskap, vad som är bra att ha hemma och hur samhället kan fungera i kris. I slutet finns en öppen utslagsfråga. Till tipspromenaden kan du skriva ut frågorna en och en.
Faktablad
Faktablad hemberedskap
Faktablad om hemberedskap. Finns på tio olika språk för utskrift, inklusive lätt svenska. Varje version har en QR-kod att scanna för att läsa broschyren "Om krisen eller kriget kommer" på samma språk. Pdf-filer i A4-format.
-
Faktablad Hemberedskap: Olika språk
- Faktablad_Hemberedskap_Arabiska_MSB2047
- Faktablad_Hemberedskap_Engelska_MSB2048
- Faktablad_Hemberedskap_Farsi_MSB2049.pdf
- Faktablad_Hemberedskap_Lättsvenska_MSB2050.pdf
- Faktablad_Hemberedskap_Polska_MSB2052.pdf
- Faktablad_Hemberedskap_Somaliska_MSB2053.pdf
- Faktablad_Hemberedskap_Spanska_MSB2054.pdf
- Faktablad_Hemberedskap_Svenska_MSB2046.pdf
- Faktablad_Hemberedskap_Tigrinja_MSB2055.pdf
- Faktablad_Hemberedskap_Turkiska_MSB2067.pdf
Faktablad totalförsvar
Faktablad om Sveriges totalförsvar. Finns på tio olika språk för utskrift, inklusive lätt svenska. Pdf-filer i A4-format.
-
Faktablad totalförsvar
- Faktablad_totalforsvar_arabiska.pdf
- Faktablad_totalforsvar_engelska.pdf
- Faktablad_totalforsvar_farsi.pdf
- Faktablad_totalforsvar_latt_svenska.pdf
- Faktablad_totalforsvar_polska.pdf
- Faktablad_totalforsvar_somaliska.pdf
- Faktablad_totalforsvar_spanska.pdf
- Faktablad_totalforsvar_svenska.pdf
- Faktablad_totalforsvar_tigrinja.pdf
- Faktablad_totalforsvar_turkiska.pdf
Teckentolkad information om din hemberedskap
Vad kan vara bra att ha hemma och tänka på vid en samhällskris? Informationen är på teckenspråk och bygger på ett faktablad som MSB har tagit fram. Faktabladet finns även på flera olika språk.
Faktablad Hemberedskap - teckenspråkstolkad film
Teckentolkad information om Sveriges totalförsvar och hur du är en del av det
Informationen är på teckenspråk och bygger på ett faktablad som MSB har tagit fram. Faktabladet finns även på flera olika språk.
Faktablad totalförsvar – teckenspråkstolkad film (högerklicka för att ladda ned)
Broschyren "Om krisen eller kriget kommer"


Broschyren finns idag översatt till många olika språk och kan användas i utbildning, aktiviteter eller för utdelning.
Ladda ned broschyren "Om krisen eller kriget kommer" på olika språk anpassad för utskriftLadda ned broschyren "Om krisen eller kriget kommer" på olika språk från dinsäkerhet.se, anpassad för att visas på skärm
Utbildningsmaterialet Rädd eller beredd?
MSB har tagit fram utbildningsmaterialet "Rädd eller beredd?" som ett fördjupande men ändå grundläggande utbildningsmaterial för t ex skolor, föreningar och arbetsplatser. Materialet består av en filmserie och en scenarioövning, båda fördjupar innehållet i broschyren "Om krisen eller kriget kommer".
Utbildningsmaterial: Rädd eller beredd?
Filmer om hemberedskap
På YouTube finns fyra filmer om hemberedskap (Mat, Vatten, Värme och Kommunikation) med armbryterskan Heidi Andersson. En femte film visar hur du lagar mat och värmer din bostad på ett brandsäkert sätt under ett strömavbrott. Du kan ladda ned filmerna med inbränd text på svenska eller engelska.
Filmer om hemberedskapFilmer om hemberedskap för nedladdning (engelsk eller svensk text)
Bildbank allmänt
Bilderna är fria att använda på egen webbplats till exempel. De går bra att beskära. Ange källa: "Foto: Thomas Henrikson, MSB".




Ladda ned högupplösta bilder i MSB:s bildbank
Diskussionsduk
Det här skolmaterialet om krisberedskap går att använda under Krisberedskapsveckan eller vid andra tillfällen under året, till exempel i samband med temadagar. Målet är att eleverna ska känna att de själva kan påverka sin situation genom att vara mentalt förberedda på en krissituation. Till materialet hör en lärarhandledning och en elevpresentation.
Skolmaterial
För elever 12-16 år.
Krislåda
Fortsätt också gärna att visa färdigpackade krislådor som en kampanjaktivitet - kanske utifrån de erfarenheter vi nu har kring solidaritet och att dela med sig. Skaffar man sig en anpassad hemberedskap innan något händer, så minskar man behovet av att bunkra när väl krisen är ett faktum. Tillsammans minskar vi risken för att någon som verkligen behöver en viss vara blir utan.
Film: Ett samtal om demokrati
En film om hur vardagsgärningar stärker hela landets motståndskraft. Vad hotar oss? Vad kan vi göra? Och vad är det vi skyddar?
Anna Teljfors, MSB samtalar med Pär Plüschke, Preppa tillsammans och Jenny Deschamps-Berger, Försvarshögskolan.
I filmen görs övningen Hur förberedd är du?
Ladda ner Så är du en del av Sveriges beredskap – ett samtal om demokrati
Läs mer om övningen och gör den i din förening eller tillsammans med grannar/vänner
Råd till privatpersoner
Nu finns råd till privatpersoner på MSB.se. Länka gärna till och använd texter från dessa sidor.