Till innehåll på sidan

Säkra din företagsinformation

Den digitala utvecklingen förändrar samhället i grunden och påverkar företagens hantering av information. Digitaliseringen skapar möjligheter att arbeta effektivt men innebär också risker som du som företagare behöver känna till.

Skydda dig mot oplanerade avbrott

De råd som ges till allmänheten om lösenord, kortuppgifter och smarta saker gäller i hög grad även företag, ta därför även del av de tips som finns där.

Säkra din väg in - Så skyddar du dig mot skadlig kod och nätfiske

Säkra dina lösenordSäkra dina kortuppgifter

Greppa tekniken

Gör smarta saker säkra

 

Avbrott i verksamheten kan få stora konsekvenser. Därför är det viktigt att redan idag gå igenom vilken information som företaget är beroende av och hur den skyddas. Företagets viktigaste information är sådan information som måste finnas tillgänglig för att driva företaget. Vad som är viktig information för ditt företag vet bara du, men det kan till exempel vara företagets bokföring, affärsinformation, kunders information, kundregister eller utvecklingsplaner. Tänk även igenom hur beroende verksamheten är av internet. Hur länge ni klarar er utan uppkoppling? Vad får inte hamna i orätta händer? Vilken information behöver vara korrekt och gå att lita på i alla lägen?

Gå igenom var information finns lagrad. Och var den kan vara åtkomlig. Eftersom mobilen ofta är en central del av företaget och innehåller information som är viktig behöver den skyddas. Tänk exempelvis igenom vilka appar du laddar ner och ta regelbundet bort de appar som inte används. Acceptera alltid automatiska uppdateringar av apparna. Appar som inte uppdateras kan innebära säkerhetsrisker. 

Uppdatera dina enheter för att inte riskera att förlora viktig information.Tillverkare av datorer och mobiler skickar regelbundet ut säkerhetsuppdateringar. Installera dessa direkt.  Säkerhetsuppdateringarna innehåller viktiga förbättringar som hjälper till att skydda utrustningen.

För att säkerställa att företaget får korrekt och snabb information från bland annat myndigheter är det klokt att skaffa en digital brevlåda. Det minskar risken bolagskapningar.

MSB har tagit fram en ny version av, DISA - Digital informationssäkerhetsutbildning för alla. Det är en avgiftsfri digital utbildning som på ett enkelt sätt kan höja din och dina medarbetares medvetenhet om god informationssäkerhetshantering. DISA består av tio avsnitt med filmer och texter. Flera av budskapen i Tänk säkert-kampanjen återfinns i DISA.

DISA - Digital informationssäkerhetsutbildning för alla

Läs mer om hur du skyddar ditt företag på verksamt.seLäs mer i vår skrift om hur du skyddar ditt företags viktigaste information

Senast granskad: 17 september 2020

Kontakta

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Till toppen av sidan