Till innehåll på sidan

Checklista och goda exempel för dig som verksamhetsansvarig

Pandemin ställer speciella krav på alla som organiserar en verksamhet. Kunder och gäster måste kunna hålla avstånd och tvätta händerna, vilket styr hur du kan sälja varor eller tjänster. Här finns goda exempel på hur andra har gjort i sina verksamheter för att bromsa smittan.

Bläddra i bildspelet nedan för att se hur olika aktörer informerar om smittskyddsåtgärder.

  • Checklista från svenska myndigheter för att anpassa verksamhet så att du, dina medarbetare, besökare och kunder kan följa myndigheternas riktlinjer och råd Checklista från svenska myndigheter för att anpassa verksamhet så att du, dina medarbetare, besökare och kunder kan följa myndigheternas riktlinjer och råd
  • 1177 Vårdguiden: Fira säkert 1177 Vårdguiden: Fira säkert
  • Svenska Livräddningsällskapet: Så här vistas du ansvarsfullt på stranden Svenska Livräddningsällskapet: Så här vistas du ansvarsfullt på stranden
  • Svenska Livräddningsällskapet: Så här vistas du ansvarsfullt i poolen Svenska Livräddningsällskapet: Så här vistas du ansvarsfullt i poolen
  • Härnösands kommun: Allmänna råd på badplatser Härnösands kommun: Allmänna råd på badplatser
  • Länsstyrelsen, Region Gotland, Gotlands Krögarförening och Visby centrum: Tillsammans kan vi hålla avstånd Länsstyrelsen, Region Gotland, Gotlands Krögarförening och Visby centrum: Tillsammans kan vi hålla avstånd

Checklistor för verksamhetsansvariga

Påminn dina besökare eller kunder om hur de bäst undviker smittspridning. Hjälp dina gäster eller resenärer med avspärrningsband, golvdekaler, gatupratare, affischer eller bordsryttare där det är risk för trängsel.

Checklistan för besöksnäringen bygger på att du som aktör själv avgör hur din verksamhet påverkas och vad ni behöver göra för att begränsa smittspridningen.

Checklista för besöksnäringen

På samma sätt finns också en checklista och information framtaget för verksamhetsansvariga i transportbranschen.

Checklista för transportbranschen

Goda exempel för olika branscher

Varje bransch eller verksamhet ställs inför särskilda utmaningar. Därför har vi samlat länkar till kvalitetssäkrade webbsidor och dokument som visar hur myndigheter, branschorganisationer och företag informerar om smittskyddsåtgärder.

Exempel för vården

Exempel för restauranger, ceféer och butiker

Exempel för kommunala bad och anläggningar

Exempel för natur och i fjäll- och cykelanläggningar

Exempel för camping

Exempel för kollektivtrafik

Exempel för färjor och sjöfart

Om sidan

MSB har tagit fram denna webbsida i samarbete med Folkhälsomyndigheten, Naturvårdsverket, Socialstyrelsen, Tillväxtverket och länsstyrelserna.

Senast granskad: 2 oktober 2020

Kontakta

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Till toppen av sidan