Ersättning från EU för transporter
På den här sidan
Ersättningens delar
Ersättningarna sorteras efter följande tre kategorier:
- Transport- och logistikkostnader för transport av patienter
- Transport- och logistikkostnader för transport av sjukvårdspersonal
- Transport- och logistikkostnader för transport av skyddsutrustning eller annan sjukvårdsutrustning (ansökningstiden har gått ut)
Ersättning för transport av patienter och sjukvårdspersonal
Det finns möjlighet att ansöka om medel för transport av patienter och sjukvårdspersonal över landsgränser. För att beviljas stöd i dessa spår krävs att transporten anmälts i ett system som kallas Early Warning Response System, EWRS. Socialstyrelsen är nationell kontaktpunkt för EWRS.
Early Warning Response System på EU:s webbplats
Ansökningshandlingar
Obligatoriska ansökningshandlingar
Mall för ansökan - Grant application form (docx, engelska)
Budgetmall som ska skickas med som bilaga - Grant application budget (xlsx, engelska)
Har nedan dokument lämnats in i samband med annan EU-ansökan under de senaste tolv månaderna så behöver de inte lämnas in igen.
ESI Declaration of Honour (docx, engelska)
Financial Identification Form (pdf, engelska)
Ladda ned rätt version av Legal Entity Form från EU:s webbplats (engelska)
Fler ansökningshandlingar
Ersättning för transport av skyddsutrustning eller annan sjukvårdsutrustning
Ansökningsperioden för kostnader uppkomna vid transport av utrustning var 19 juni – 10 juli 2020.
16 svenska regioner, kommuner och företag ansökte om medel motsvarande 23,5 miljoner euro. EU-kommissionen har beviljat ersättning till 14 svenska ansökningar på sammanlagt 7,5 miljoner euro, det vill säga cirka 77 miljoner kronor. Ersättningen går till aktörer inom svensk vård och omsorg.
Om Emergency Support instrument (ESI)
Emergency Support Instrument är ett finansieringsstöd som EU-kommissionen har tagit fram för att göra det möjligt för medlemsstaterna att söka ersättning för kostnader som uppkommit i samband med hanteringen av covid-19.
ESI är ett initiativ som pågår under två år med start 1 februari 2020 och fler ersättningsspår kommer att öppnas under den här perioden. Det är ännu osäkert vilken eller vilka myndigheter i Sverige som kommer att bli ansvariga för att hantera Sveriges ansökningar i kommande spår. Det beror på vilken typ av aktiviteter som kommer att bli möjliga att söka ersättning för.
ESI Mobility Package
Den 17 juni meddelade EU-kommissionen att de skulle lansera en pilot inom ESI för att göra det möjligt för medlemsstaterna att söka ersättning för kostnader som uppkommit i samband med gränsöverskridande transporter. Stödet kallas ESI Mobility Package och gäller transporter mellan EU:s medlemsländer eller från ett icke medlemsland till ett land inom EU. Instrumentet skapades i april 2020 och gäller retroaktivt kostnader från 1 februari 2020.
MSB har utsetts till nationell kontaktpunkt för inlämningen av svenska ansökningar till ESI Mobility Package. Myndighetens uppgift i detta sammanhang har varit att informera om möjligheten att ansöka om medel, administrera inkomna ansökningar och skicka dem vidare till EU-kommissionen.
MSB har ingen roll i att granska inkomna ansökningar utan all bedömning görs av EU-kommissionen som också fattar beslut om ersättning.
-
Till vem skickar jag frågor?
- Skicka dem till tib@msb.se
- Märk mailet med rubriken: ”ESI-ansökning transportstöd 2020” och namnet på din organisation.
- Vi svarar så snart vi kan!
-
Hur ansökningen går till?
- Ansökan skickas till registrator@msb.se
- Ansökningsblanketten ska skickas in i samma format som ni mottar den (ej foto etc)
- Märk ansökan med
- ESI-ansökning transportstöd 2020
- Diarienummer: 2020-09374.
- Namn på din organisation.
- EX ”ESI-ansökning transportstöd 2020, 2020-09374, Region XX” - Vi påminner om att inkomna mail till MSB är allmänna handlingar
-
Vilka kan ansöka?
- Aktörer som har möjlighet att ansöka är statliga, regionala, lokala eller privata som har ett tydligt uppdrag i den samhällsviktiga verksamheten gällande covid-19.
-
Vilka villkor gäller?
- Transporten ska ha skett mellan olika länder, dvs mellan EU-länder eller mellan EU och tredjeland.
- Den ska gynna befolkningen och ingå i planen för hantering av covid-19. Detta behöver beskrivas i ansökan.
- Transporten ska inte ha finansierats av några andra EU-medel.
- Kommissionen kommer att prioritera ansökningar där transporten har lett till ett ökat mervärde för mer än ett EU-land, vilket behöver beskrivas i ansökan. Det är dock möjligt att ansöka även om ett tydligt EU-mervärde saknas.
- Man kan ansöka för transporter som har genomförts, som pågår och som ska genomföras. Transporten ska ha beställts tidigast 1 februari 2020.
-
Hur mycket finansieringsstöd kan man få?
- Man kan få upp till 100% finansiering, men det finns inga garantier för att Sverige beviljas medel eller hur mycket medel Sverige kommer att få. Urvalet görs av EU-kommissionen och det finns inga öronmärkta medel för varje land.
-
Ska MSB stå som "applicant"?
Nej, "applicant" är den organisation som ligger ute med den uppkomna kostnaden för transporten. MSB ska sammanställa samtliga ansökningar från Sverige. Det är därför viktigt att det framgår av ansökan vilken organisation som beställt transporten och i vilket syfte transporten gjordes. MSB måste kunna uttyda att beställningen utgör en del av det svenska samhällets hantering av covid-19.
-
Vad betyder Member of State Authority?
Det framgår av fotnot i ansökningsmallen. Det kan vara en myndighet, en offentlig organisation eller ett företag som har en roll i den samhällsviktiga verksamheten på lokal, regional eller nationell nivå. Myndigheter, offentliga organisationer och företag kan ansöka så länge det rör sig om en transport som är till allmänhetens nytta och ingår i Sveriges hantering av covid-19. Men, den organisation som står för kostnaderna i slutändan bör också vara den som ska ansöka om ersättningen.
-
Är instrumentet tillgängligt som stöd för att utveckla en ny förmåga inom ramen för hantering av pandemin covid-19?
Nej, det är inte tillgängligt för utveckling av någon ny förmåga. Det är i dagsläget enbart tillgängligt för ersättning av faktiska kostnader i förbindelse med transporter över landgränser mellan EU:s medlemsländer eller från ett land utanför EU till ett EU-medlemsland med patienter eller sjukvårdspersonal.
-
Ska fälten i ansökningsformuläret fyllas i rörande "Full reference to previous procedure…" samt "which has been authorised to sign the present declaration on behalf of the following other persons"?
Det först angivna fältet fylls bara i om din organisation har lämnat in den här blanketten tidigare under året i samband med en annan EU-ansökan. Det andra fältet fylls bara i om ni representerar andra aktörer gemensamt i en och samma ansökan.
-
Ska formuläret "Grant Application Budget Table" användas? Den ser ej ut att gälla fraktkostnader.
Ja, formuläret ska användas, där ni ska ange kostnaderna för transporten.
-
Finns det något särskilt krav på vem i organisationen som skriver under på formuläret "Declaration of Honour"?
Declaration of honour ska skrivas under av en representant för er organisation som innehar en representativ roll som definieras av er arbetsordning eller motsvarande. I princip en representant som er egen organisation anser kan uppfylla rollen.
-
Hur skall kostnaderna redovisas?
Kostnaderna ska redovisas i de obligatoriska ansökningshandlingarna, däribland formuläret ”Grant application budget”.
-
Varför finns inte alla blanketter på er webbplats?
Om du saknar någon information så tveka inte att höra av dig till MSB på e-postadressen tib@msb.se. Märk mailet med rubriken: ”ESI-ansökning transportstöd 2020” och namnet på din organisation.
-
Vad gäller angående punkt "4 Procurement of essential health related products" i dokumentet Guidance note on the implementation of transport support under the Emergency Support Instrument? Är det något som vi också kan ansöka om?
I detta spår är det endast transportkostnader för transporter mellan länder som ersätts. Inte upphandling av utrustning. Den frågan kommer att hanteras av Socialstyrelsen.
-
Om vi inte ansöker detta EU-bidrag om ersättning för kostnader för hemtagning av material från utlandet, är det då istället möjligt att återsöka från genom åberopande av förordningen SFS 2020:193?
EU-stödet utesluter inte statsstöd. Däremot får man inte ha fått beviljat andra EU-medel. Om ni beviljas stödet genom EU:s ESI-instrument, då kan ni dock behöva reglera detta i efterhand direkt med staten.
-
Vilken ansökningsblankett ska vi använda?
För stöd med ersättning för transportkostnaderna ska ni använda blanketten "Emergency Support Instrument (ESI), Grant Application Form". Ska ni ansöka om stöd genom EU för att avropa framtida transporter så ska ni däremot använda blanketten "Emergency Support Instrument (ESI), Request for Use of Transport Broker". Ni finner båda blanketterna på MSB:s webbplats för det aktuella transportstödet genom EU-instrumentet ESI.
-
Förväntas vi som kommun själva söka via EU:s digitala plattform, eller görs det av MSB för samtliga svenska intressenter?
Nej, ni ska inte söka via EU:s digitala plattform. Ansökan ska göras genom MSB, som sedan skickar in för samtliga svenska intressenter till EU genom den digitala plattformen CECIS. Detta är en plattform som vi som nationell kontaktpunkt för civilskyddsfrågor har tillgång till när det gäller dessa transportstöd. EU kommer sedan att göra individuella bedömningar av inkomna ansökningar.
-
Kommer MSB samordna eller göra urval bland ansökningarna? I så fall, på vilket sätt och utifrån vilka grunder?
MSB fyller i princip bara rollen som samordnande brevlåda och inskickande part för ansökningar från Sverige om transportstöden. MSB kommer dock att behöva göra en enklare bedömning av huruvida varje enskild sökande organisation kan sägas vara en relevant aktör i den nationella hanteringen av covid-19 (oavsett om det är en offentlig, frivillig eller privat) samt göra en enklare kontroll av ansökan och bilagor för att säkra att inkomna ansökningar är kompletta. Det är EU-kommissionen som har uppgiften att bedöma om ansökningarna uppfyller de formella kraven och beslutar om storleken på de utbetalningar som de sedan gör. Det är ännu oklart huruvida vi ska samordna återkopplingen till de sökande rörande utfallen av ansökningarna.
-
Kan man ange flera transporter i samma fält?
Ja, ansökningsblankettens sektion 3 och 5 kan kompletteras med separata listor över flera transporter som genomförts och som man söker ersättning för.
-
Vilken valuta ska vi ange i ansökan?
De belopp ni redovisar behöver anges i Euro och utan moms/VAT, med tydliga angivelser av växelkursreferens enligt anvisningarna i dokumenten.
-
Räcker det med en sammanställning från leverantören, eller ska fakturor biläggas?
Faktura ska biläggas, som tydligt separerar fraktkostnaden från övriga kostnader och anges utan moms eller VAT. Ifall detta inte kan utläsas av fakturan så är det viktigt att i tillägg bifoga en komplettering med specifikationer från leverantören. MSB ansvarar dock inte för bedömningen av kostnaderna utan kan bara rådgiva.
-
Hur går jag tillväga om separat fraktkostnad ej angivits på fakturan?
Ifall detta inte kan utläsas av fakturan så är det viktigt att i tillägg bifoga en komplettering med specifikationer från leverantören. MSB ansvarar dock inte för bedömningen av kostnaderna utan kan bara rådgiva.