Till innehåll på sidan
Nyhet
Publicerad: 18 mars 2021 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 10:00

Utvecklad brandriskapp ska göra det lättare att förhindra gräs- och skogsbränder

Varje år startas tusentals onödiga bränder i skog och mark i Sverige. I många fall är orsaken det mänskliga beteendet. Nu har MSB vidareutvecklat appen Brandrisk Ute för att kunna ge än mer träffsäkra prognoser med råd och rekommendationer för de som har tänkt elda eller grilla i skog och mark.

Utvecklingen av appen innefattar framför allt teknisk utveckling med mer detaljerade brandriskprognoser, men även användargränssnittet och innehållet har uppdaterats. Det ska vara enkelt för användaren att få den information som är relevant utifrån den brandrisk som råder där personen befinner sig eller dit personen planerar att åka. I appen ska användaren få reda på vilken brandrisk som råder, om det råder eldningsförbud och vad de ska tänka på utifrån den aktivitet de avser utföra.

Informationen ges i form av:

  • lättolkade brandriskprognoser
  • checklistor
  • instruerande filmer
  • specifika råd och rekommendationer utifrån brandrisken
  • frågor och svar

När vi har förbättrat och vidareutvecklat appen Brandrisk Ute har vi utgått från de behov och de frågor som privatpersoner har. Det ska vara enkelt att förstå brandriskprognoserna och hur man kan anpassa sin aktivitet efter rådande och kommande brandrisk, till exempel om man ska elda och grilla i skog och mark. I appen kan man också kontrollera om det råder eldningsförbud för kommunen eller länet man befinner sig i, säger Stefan Andersson, handläggare på enheten för arbete med naturolyckor och beslutsstöd på MSB.

Kloka beslut ska minska startade bränder i skog och mark

Syftet med appen är att göra det enkelt för privatpersoner att fatta kloka beslut och anpassa sitt beteende utifrån den brandrisk som råder, vilket i förlängningen ska leda till minskade bränder i skog och mark. Många bränder startar av den mänskliga handlingen vilket gör att det är av stor vikt att gemene man vet hur den ska bete sig för att inte starta en brand.

I det läge vi befinner oss i nu med pandemin vet vi att fler söker sig utomhus för att umgås, och fler människor vistas i skog och mark. Vi behöver alla hjälpas åt och anpassa vårt beteende för att inte starta bränder och belasta räddningstjänsten i onödan. Därför är det viktigt med lättolkade och användarvänliga verktyg så att man vet när man till exempel ska avstå från att elda eller grilla i skog och mark, säger Stefan.

Vad är nytt i appen?

  • Säkrare och mer detaljerade brandriskprognoser – Den geografiska upplösningen är högre. Nu visas beräkningar på 2,8 km x 2,8 km, (tidigare 11 km x 11 km). Tidsupplösningen har också ökat. Tidigare visade appen enbart 6-dygnsprognoser, men nu visas även brandriskprognoser för dygnets variation (förmiddag, eftermiddag, kväll och natt) upp till två dygn framåt. Det är även möjligt att visa timprognoser.
  • Uppdaterat innehåll – Rekommendationer för hur man ska tänka och agera utifrån den aktivitet man avser genomföra, t.ex. ut och elda eller grilla i skog och mark, använda motorsåg/röjsåg, köra fyrhjuling, elda gräs osv. En FAQ för vanliga frågor och svar finns också i appen.
  • Status för eldningsförbud – appen kommer att visa om det råder eldningsförbud eller inte. Informationen baseras på länsstyrelsernas karttjänst för eldningsförbud.

Hur ser gräsbrandsrisken ut just nu?

När det är torrt och soligt ökar risken för gräsbrand. Just nu är gräsbrandsrisken stor i delar av Svealand och Götaland, men även Norrland kan komma att beröras av risken framöver när snötäcket smälter. Risken för gräsbrand utvecklas hela tiden och ökar sitt geografiska omfång i takt med att snön smälter och torrt fjolårsgräs kommer fram. Appen Brandrisk Ute fungerar som en vägledning även i fråga om gräsbrand. Du får koll på gräsbrandsrisken där du befinner dig och vägledning i vad du ska tänka på om du till exempel planerar för att elda eller grilla i områden med torrt fjolårsgräs eller om du tänker elda gräs på tomten.

Publicerad: 18 mars 2021 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 10:00

Senast granskad: 18 mars 2021

Till toppen av sidan