Till innehåll på sidan
Nyhet
Publicerad: 14 april 2021 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 13:40

Insatser i oländig miljö under kalla förhållanden

Ett webbinarium genomfördes 14 april för cirka 120 chefer och experter i Sverige från primärt hälso- och sjukvård, räddningstjänst och polis. Det handlar om förmågan att hantera komplexa händelser i oländig miljö och kalla förhållanden, ett utvecklingsområde som identifierades i utvärderingen av övningen Barents Rescue 2019.

Aktiviteten är ett myndighetsgemensamt initiativ mellan MSB, Försvarsmakten, Polismyndigheten, Socialstyrelsen, Sjöfartsverket, Bohus räddningstjänstförbund och Kiruna kommun. Webbinariet om insats under kalla förhållanden i oländig miljö kommer att kunna ses på Youtube i efterhand.

Under seminariet medverkar bland annat statssekreterare Elisabeth Backteman,  MSB:s vikarierande generaldirektör Camilla Asp och Sjöfartsverkets generaldirektör Katarina Norén.

– Det är inte bara personal på en olycksplats som behöver ha förmåga att ta sig an olyckor när förutsättningarna är besvärliga, utan hela systemet. Alla ledningsnivåer behöver utveckla sin förmåga att kunna verka och hantera komplexa olyckor, enskilt och i nära samverkan. Inom räddningstjänstområdet har MSB tillsammans med representanter från kommunal räddningstjänst utvecklat ett enhetligt ledningssystem, säger Henrik Larsson, enhetschef för räddningstjänst och olycksförebyggande på MSB.

För att stärka den aktörsgemensamma förmågan på området har en arbetsgrupp  bildats med representanter från Polismyndigheten, Socialstyrelsen, Sjöfartsverket, Försvarsmakten, Statens haverikommission, SMHI, MSB. Även representanter från regional och kommunal nivå samt forskare från Umeå universitet.

Webbinariet inleder en process för hur vi kan gå vidare för att öka förmågan på olika ledningsnivåer.

– Vid nästa övning Barents Rescue, som planeras 2022, ska vi ha tagit viktiga steg framåt för att utveckla vår förmåga, säger Henrik Larsson.

Information om Barents Rescue

Publicerad: 14 april 2021 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 13:40

Senast granskad: 14 april 2021

Till toppen av sidan